A Cyberpunk 2.0-ás frissítése szolgáltatta a teszt apropóját, az eredmény pedig igencsak meglepőre sikeredett.

2023.10.02. – Különös, hogy a PC-s játékosok körében sem olyan ismert a Nobara Project, pedig a Linux ezen variánsa kifejezetten a videojátékos – és tartalomgyártói – élmény teljes kiszolgálásáról szól. Erről az operációs rendszerről elsősorban azt érdemes tudni, hogy a Fedora Linux egy alaposan átgyurmázott, felhasználóbarátabb változata, azaz felfrissített kezelőfelület mellett egy csomó, a játékosok számára hasznos előre telepített alkalmazást és illesztőprogramot tartalmaz.

Ami miatt most több helyütt is találkozhatunk a Nobarával, hogy mint kiderült, a Cyberpunk 2077 sokkal jobban fut rajta, mint a Windows 11-en.

Ezt egy Maximum Fury nevű Nobarát használó videós jóvoltából tudhattuk meg (nem sokan akadnak), aki a Cyberpunk 2.0-ás frissítése után hasonlította össze a windowsos teljesítményt a nobarással. A konfig mindkét esetben ugyanaz volt, ahogyan a beállítások is: Ryzen 5 5600, B550-es alaplap, 16 GB DDR4 memória, illetve egy és egy Radeon RX 5700 XT grafikus kártya felelt a highra és itt-ott ultrára tekert látványért – 1080p felbontásban.

Az eredmény: 24 százalékos eltérés a kér rendszer között.

Kép: Tom’s Hardware

A Nobara javára: ezekkel a meglehetősen kemény beállításokkal a Linux 63,72 átlagos FPS-t sajtolt ki a Cyberpunkból, míg Windows 11-en 48,55 FPS-re volt képes. De ez csak az átlag, többször még ennél is szélesebbre nyílt az olló, ami annak ellenére sem egy szokványos jelenség, hogy láttunk már ezelőtt is valamilyen Linuxon jobban futni néhány játékot.

Még a Tom’s Hardware szakijai is értetlenül állnak ez előtt, bár néhány tippjük azért volt: ez lehetett a kevesebb bloatware eredménye, de akár a fordítási folyamat (DX12-ről Vulkan-ra) is extra szuflát adhatott az RDNA1 videokártyának. (Vagyis lehet, hogy NVIDIA GPU-val teljesen más eredményt kaptunk volna) A lényeg azonban, hogy AMD kártyával jelenleg sokkal, de tényleg sokkal jobban fut a Cyberpunk 2077 Nobarán, mint Windows 11-en.

Ha pedig felkeltette a figyelmed a Nobara, akkor a rendszer hivatalos oldalán minden lényeges információt és segítséget megkapsz, illetve a telepítőfájlt is megtalálod.

Ezt is érdemes elolvasnod:

30+-os gamer vagy? – 5 fontos szabály, amit jó, ha még most megfogadsz

×