Ezúttal is egészen fantasztikus, nem ritkán meglehetősen egyedi játékokkal gazdagíthatjuk a PC-s játéktárunkat.

2023.10.01. – Nem lehet eléggé hangoztatni, hogy milyen jó dolguk is van a PC-s játékosoknak. No, nem a gyatrán sikeredett játékportok miatt, hanem mert minden egyes héten több tucatnyi kiváló játékcsodával ajándékozzák meg a PC-s tábort a játékfejlesztők maguk, vagy épp az online áruházak tulajdonosai, melyeket mindenki teljesen ingyen a könyvtárához adhat.

Ez pedig október legelső hetében sem lesz másképp, sőt, az elmúlt napok-hetek után talán most állíthattuk össze a legtöbb és legszórakoztatóbb alkotásokat felvonultató listát – amire nem kevesebb, mint 86 remek játék került. Azt mondjuk bevallom, hogy a számolással egy kicsit talán csaltam, ugyanis egy korábbi GoG-os ingyenességekről szóló ajánlót is beemeltem, de arra átlapozva valóban ennyi játékot érhetünk el egyetlen fillér elköltése nélkül.

Fontos azonban, hogy míg sok játék hosszú ideig ingyenes marad, addig néhányra csak pár napig – vagy óráig lehet csak lecsapni. Persze, miután a profilunkhoz adtuk, azután örökre elérhetjük, de érdemes lesz sietni. Illetve figyelmesen olvasni a leírásokat, ahol a játékok címei mellett rögtön feltüntettem a lejárati dátumokat.

EPIC GAMES STORE

  • Soulstice (október 5-ig) – egy kifejezetten gyönyörű hack’n slash, amiben egy testvérpárral kell mindenféle lidércekre és szörnyekre vadásznia
  • Model Builder (október 5-ig) – ebben a szimulátorban mindenféle valós modelleket kell összeraknunk, méghozzá kifejezetten valósághű körítésben
  • Godlike Burger (október 5-től)- ez kérem a világ legbetegebb étterem-szimulátorjátéka – már ha van ilyen titulus. A cél, hogy annyi betérő vendéget nyírjunk ki a kajával, amennyit csak tudunk
  • My Pet Hooligan – ez a blokklánc alapú multiplayer játék nem jelenhetett meg a Steamen, ezért az Amazon és az Epic segítségével új otthonra talált. Ebben a címben egy érdekes, újszerű narratív történetmesélést ismerhetünk meg állig felfegyverzett félőrült nyuszik közreműködésében – ha viszont úgy támad kedvünk, fejest ugorhatunk néhány többjátékos módba is.

Soulstice

STEAM

  • Rainbow – egy eléggé minimalista, régies puzzle kalandjáték, amiben egy érdekes monokróm világot kell felfedezni
  • Steampunk Jigsaw Puzzle – ahogyan a címe sejtetni engedi, ez egy hagyományos, nem túl összetett kirakósjáték, amiben mindenféle steampunk képeket illesztgethetünk össze. Nagyon meditatív.
  • AploVVare Collection – a sztori szerint a főhősünk megtalálja a régi, gyerekkori játékkonzolját, majd azt leporolva nekiáll az emlékek felidézésének.
  • Glitchers: Hack’em Up – egy egészen idióta, végtelenül vicces, nyomokban Kalandra Felt tartaémazó meseszerű beat’em up, amiben mindenféle mágikus lényt kell összevernünk.
  • MONOTONIA: First Contact – ez alapvetően a MONOTONIA prológusa, amiben a fő játék eseményeinek előzményét ismerhetjük meg – ingyen. A lényeg a túlélés, ami a folyton ismétlődő feladatok miatt sokkal embert próbálóbb, mint elsőre gondolnánk.
  • Franzen – ez a körökre osztott RPG egy valódi időutazás egyenesen a NES és a SNES fénykorába, amikor éltünk-haltunk az ilyesféle szerepjátékokért – kiváltképp a Final Fantasy-ért.
  • We Were Here Expeditions: The FriendShip (október 13-ig) – a We Were Here-sorozat az egyik legérdekesebb kooperatív játék a palettán, aminek önálló kiegészítője a barátságra fókuszál. Ahhoz viszont, hogy a végére érjünk, tényleg nagyon jól össze kell dolgoznunk a partnerünkkel, máskülönben sosem fogjuk tudni megoldani a fejtörőket. A végére pedig még jobban összekovácsolódhatunk, mint amikor nekiültünk.
  • Soul of War: Legions – ez a korai hozzáférésű játék igen változatos stratégiai ütközetekre invitálja azokat a játékosokat, akik szeretnek elmélyülni a hadseregek menedzselésében. A fejlesztők szerint sosem lesz ugyanolyan harcokban részünk, mivel a kártyajátékos hibrid játékmenet lehetséges kombináció százait rejti.

We Were Here Expeditions: The FriendShip

  • Banter – egy VR metaverzum-szerű teljesen nyitott szimuláció, amiben mindenféle érdekes, idióta és szuperszórakoztató dolgot csinálhatunk a többi játékossal.
  • CIPHER-8 – ha szereted a számokat és a rejtvényeket, akkor a CHIPER a te játékod lesz. A feladványokat a számok segítéségével kell megoldanunk, amihez a teljesen véletlenszerűen kiválasztott szuperképességünket hívhatjuk segítségül.
  • ST World – bár ez a játék, vagy inkább keretprogram még csak korai hozzáférésben leledzik, elég érdekes módon, mesterséges intelligenciával próbálja megreformálni a Minecraft-féle világépítős mókázást. Remek grafika, közel végtelen lehetőségek, egyre bővülő eszköztár és funkciók várják az alkotni vágyókat.
  • Warhaven – egy bitang látványos, brutális középkori csatározásokat felelevenítő PvP akciójáték. Kicsit mint a For Honor, de egyszerűbb harcrendszerrel, illetve sokkal kaotikusabb és gyorsabb harcokkal. Bár még ez is csak korai hozzáférésű, már most van benne annyi tartalom és játékmód, hogy egy ideig biztosan ne unjunk rá.

Warhaven

  • sun-rise.exe – egy nagyon bizarr látványvilágú 2D-s platformer, aminek a végére érve egészen biztosan sokat fogod vakargászni a kobakod. De tényleg, mi ez???
  • Time Survivors: Chapter 0 – ez egy szégyentelen Vampire Survivors-klón, ami egyetlen másodpercig sem titkolja az eredetét. A látvány, a harc és a képességek láttán nagyon erős  a deja vu, ugyanakkor a régen élt nagyokkal egész vicces és szórakoztató a játék. Érdemes kipróbálni, ha bírod a bullet hellt, vagy imádod a Vampire Survivorst.
  • IronWolf: Free Non-VR Edition – egy ezidáig kizárólag VR-platformon elérhető tengeralattjáró szimulátor, amiben a végtelen óceánban/on kell ellenségekre vadásznunk. De érdemes ám vigyázni, nehogy pont mi váljunk prédává.
  • Sect-Machina – meglepő lehet, de ez a meglepően stílusos metroidvania egy egyetemi vizsgamunka, amit most teljesen ingyen adnak mindenkinek, aki szereti a műfajt. A szetting egészen egyedi, legalábbis eddig nem láttunk hasonlót: egy pillangóval kell kalandoznunk egy cyberpunkos bogárvilágban.

IronWolf

GOG

A GoG-on alkalomadtán lepik meg a közösséget ingyen játékokkal – gondolhattuk ezt sokáig, de az a helyzet, hogy valójában irdatlan sok játékot érhetünk el egyetlen peták kifizetése nélkül a lengyel platformon. Ebben a cikkben össze is szedtem 50 remek és kult-klasszikus címet, amit ingyen a könyvtárakhoz lehet és érdemes is adni, szóval ezt folytatjuk most az 51-kel, és egy állandóan igényelhetővel:

  • Trüberbrook (október 2-ig) – ebben a csodálatosan megkomponált point & click kalandjátékban egy alternatív Föld 1960-as évekbeli vidéki német kisvárosban kell egy misztikus rejtélynek a végére járnunk.
  • The Witcher: Enhanced Edition: még a teljes Unreal Engine 5-ös remake előtt érdemes lehet az eredetit is kipörgetni. Ez az akció egy ideje már megy, csak a GWENT-et kell a profilhoz adni, és megkapod a Vaják első – kibővített játékát.

Trüberbrook

OPERA GX

  • Raven Estate – egy tipikus, de továbbra is roppant szórakoztató és addiktív Vampire Survivors-klón.
  • Life in the Static – egy egészen egyedi, ötletes és okos logikai-ügyességi platformer, egyenesen a kozmikus háttérsugárzásból.
  • Lose95 – meglepődsz, de ez egy elég addiktív roguelike logikai játék, amiben egy megtelt számítógépet kell megtisztítanunk, hogy befejeződhessen a letöltés. Igen ám, csakhogy a dolgunkat egy csomó nem kívánatos és bosszantó fájl és vírus nehezíti.
  • Bulb Boy – egy steampunk-szerű logikai platformer, amiben a fénnyel és az elektromossággal kell játszanunk.
  • In the Hall of Chopper King – ebben a játékban egy terebélyes bányát kell felfedeznünk, illetve megtalálnunk benne a törpök utolsó reménységét, a Rézkirályt.
  • Dogfight Night – egy nosztalgiával nem kicsit átitatott monokróm sci-fi, űrhajós bullet hell.

INDIEGALA

  • Vorax ALPHA – egy iszonyatosan nyomasztó és több helyütt gusztustalan túlélőhorror, amiben egy rejtélyes szigeten kell valahogyan életben maradnunk. A Vorax már többször volt ingyenes az elmúlt évben, most azonban egészen masszív tartalommal bővült.
  • MechDefender – egy top-down stratégiai tower defense, amiben zombihordák ellen kell egy tökéletes és 100 százalékosan halálos védelmet kifejlesztenünk.
  • Eron – egy minimalista, de elég stílusos logikai-ügyességi platformer, amiben a valóság manipulálásával kell egy ismeretlen világot felfedeznünk
  • Doug & Lily – egy nagyon aranyos, kifejezetten gyerekeknek készült egyszerű platformer, amiben egy ősemberpárral kell megmenteni az elrabolt gyermekük életét.

Vorax

ITCH.IO

  • Underlevel – a lista egyik legszórakoztatóbb darabja, ami alapfelütésében egy icipicit a Dungeon Keeperre hajaz: a feladatunk ugyanis itt is az, hogy a dungeonba lemerészkedő hősök útját álljuk. Itt viszont csak a leggyengébb lényeket, a csontvázakat irányíthatjuk, de szerencsére sok lúd, disznót győz, mindeközben pedig a potenciális lootokat is meg kell semmisítenünk, mielőtt a bátor hős megtalálná.
  • Schizollama – egy bitang szórakoztató run’n’gun akció-platformer, procedurálisan generált pályákkal, tonnányi fegyverrel, és még annál is sokkal több humorral nyakon szórva. (Kickstarteren még támogatni is lehet)
  • Folder Dungeon – ez pedig a lista második legszórakoztatóbbja, ami meglepően szórakoztató módon teremti újra a lapozgatós kaland és kockázat könyveket. Ebben az RPG-ben a dungeon helyszíneit a számítógép mappáiról mintázták – minden mappa egy-egy  szoba, ahol mindenféle ellenfél, tárgy, vagy kincsesláda vár bennünket. A hősünk a kurzor, aminek mindenféle statisztikáit: életerejét, támadását, szerencséjét, stb. növelhetjük. A játkmenet alapvetően körökre osztott, azaz minden kattintásunk egy cselekvést jelent – a harcban is, ahol katt után kapjuk is a sebzést az ellentől. VIGYÁZAT: FÉLELMETESEN ADDIKTÍV (de sajnos elég rövid)!
  • Dead Petals Bliss – ez kérem egy 2D-s twin-stick shooter, ami olyan szintű káoszhoz vezet, hogy a golyózápor alól nehéz meglátni a pályát.

Mindeközben ezekről sem érdemes lemaradnod:

21 egészen fantasztikus játékkal játszhatsz teljesen INGYEN a Steamen

×