Közel két tucat kifejezetten fantasztikusan sikerült játékba ugorhatunk fejest teljesen ingyen a Steamen. Érdemes nem lemaradni róluk.

Aki napi rendszerességgel nyálazza át a Leet Magazin online hasábjait, vagy legalább vasárnaponként velünk szokott tartani, annak nem túl nagy meglepetés a heti rendszerességgel visszatérő ingyen Steam-játékos gyűjtésünk. Ebben a sorozatban azokat a játékokat szoktuk kiemelni, melyeket az alkotóik ingyen és bérmentve kínálnak a játékosoknak, remélve, hogy jó szórakozást nyújtanak majd azoknak, akik rájuk találnak.

A nem leplezett célunk ezekkel a cikkekkel minél nagyobb közönséghez eljuttatni ezen alkotásokat, melyek sokszor teljesen elsikkadnak a nagyobb marketingbüdzséből gazdálkodó címek árnyékában. Ezúttal az elmúlt hetek megjelenéseit szedtük egyetlen nagy csokorba – ahogyan tesszük ezt minden hónapban, így aki valamelyik vasárnapi cikkről lemaradt volna, annak tartalmát most itt maradéktalanul pótolhatja.

Természetesen és szigorúan kizárólag azokat a játékokat ajánljuk, melyek valóban megérik az osztatlan figyelmet, illetve a rászánt időt:

  • Will to Live – nem egy mai darab, hisz eredetileg 2018-ban jelent meg a Steam korai hozzáférésű programjában, mégis egy igen jó időtöltés lehet a STALKER-rajongóknak, míg a második részre várnak. Hatalmas, nyílt posztapokaliptikus világ, mutáns szörnyek és emberi banditák, kedves és nem túl barátságos emberi túlélők mindenfelé, így a túlélés semmiképp sem lesz egyszerű. De mivel ez egy MMOFPS, akár másokkal, a haverokkal is összeállhatunk.
  • Home Wind – egy végtelenül egyszerű, percek alatt kiismerhető (szóval nem túl mély) városépítős játék, miben a legfőbb cél, hogy a játékos kikapcsolódása, relaxációja. Nincsnek frusztráló elemek vagy mechanikák, itt csupán a semmiből mindenféle korlátozások nélkül fel kell húznunk egy működő települést.

Will to Live

  • MuseSwipr – egy őrületesen kikapcsoló, de még annál is pörgősebb ritmusjáték, amiben semmi másra nem lesz szükségünk, csupán egy egérre és némi ritmusérzékre. A játékmenet pofon egyszerű: ide-oda kell rángatni az egeret attól függően, hogy a két térfélre felosztott képernyőn milyen sorrendben esnek a különböző színű elemek. Ennyi az egész, de hidd el, sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik.
  • MARVEL SNAP – A Heartstone babérjaira törő Marvel szuperhősöket középpontba állító kártyajáték, amivel szó szerint az idők végezetéig játszhatunk. Pörgős játékmenet, könnyen tanulható, de mégis komplex és okos szabályok, és őrült mennyiségű összegyűjthető hőskártya. A paklik mindössze 12 lapból állnak, egyetlen meccs pedig 3 percig tart. Platformok között ér a mentés, amit otthon elkezdesz, azt mobilon az úton, vagy bárhol folytathatod – és vica versa.
  • Wolvesville – egy egyszerű, de nagyszerű online társas összesen 16 emberre szabva, amiben a falusiaknak kell megküzdeniük a vérfarkasokkal. Minden játékosnak saját szerepe van a meccsekben, a cél pedig az ellenséges csapat megsemmisítése.

Marvel Snap

  • The Rifleman – egy low poly második világháborús multiplayer FPS. A fejlövések azonnal nullázzák a HP-t!
  • Sim Companies – ebben az üzleti-gazdasági szimulátorban a játékosok összemérhetik a stratégiai gondolkozásukat másokkal, hogy a végén kiderüljön, ki a legjobb cégvezető.
  • The Lancaster Leak: Crisis at call center – egy found footage nyomozós horrorjáték, amiben mindenféle felvételt átbogarászva kell felgöngyölítenünk egy bűnügyet. Elég rövid, de cserébe akadnak benne ijesztő jump scare-ek.
  • STG Football – az NFLPA hivatalosan licencelt amerikai focijátéka, ami árkádos játékmenettel kifejezetten azoknak készült, akik imádnak mások ellen játszani. A legérdekesebb módja talán a 4v4, amiben a játékosoknak szorosan és ügyesen kell együttműködni, ha nyerni akarnak.
  • White Middle Class Guy Simulator – bár nagyon rövid paródiajáték, de az alkotója így is a világ legunalmasabb címeként hivatkozik rá.

STG Football

  • POLYGON (borítón) – egy meglehetősen letisztult, minimalista grafikával operáló taktikai FPS, ami leginkább a Rainbow 6: Siege és a Call of Duty szerelemgyerekeként írható le a legjobban. Itt is kiemelten fontos szerepe van a fegyverek összeállításának, nem minedegy, hogy milyen kirgészítőt – irányzékot, markolatot, csövet stb. – használunk egyes pályákon, amiket szintén ki kell ismernünk, hogy győzelmet arassunk. A legjobb pedig, hogy potato PC-n is remekül elfut.
  • Battlepopes – egy teljesen elborult 2D-s moba, arénaharcos cucc, amiben neves pápákkal kell bucira vernünk egymást. Amilyen abszurdnak is hangzik, annyira jól működik: stílusos pixelgrafika, remek humor, na meg piszok szórakoztató játékmenet.
  • MICROVOLTS: Recharged – egy bitang szórakoztató multiplayer (TPS) akciójáték, amiben „drágám, a kölykök összementek” környezetben kell mindenféle játékmódban az ellenfél fölébe kerekedni
  • Pyroworks – tulajdonképpen egy többjátékos tűzijáték szimulátor, amiben mi magunk koreografálhatjuk meg a következő augusztus 20-i műsort

Polygon

  • Shatterline – Szintén egy korai hozzáférésű posztapokaliptikus lövölde, méghozzá a legjobb fajtából. Egy csillagközi tragédia nyomán a Föld egy valódi pokollá változott, amin egy meglehetősen barátságtalan idegen faj is felütötte a fejét. A mi és a csapatunk dolga lesz visszalőni őket oda, ahonnan jöttek: ehhez mindenki választhat magának egy egyedi karaktert, és részletesen összeállíthatja a fegyvereit, mielőtt fejest ugranánk a roguelike co-op PVE, esetleg az őrült izgi PvP meccsek sűrűjébe.
  • SYNCED  – egy igen izgalmas és meglepően mutatós multiplayer PvE, PvP shooter, amiben egy különös sci-vi világban kell helyt állnunk, na meg túlélnünk valahogy
  • Defend Earth: Xenos Survivors – Prelude – az eddigi leglátványosabb Vampire Survivors-klón, amiben elejét kell vennünk az idegen lények inváziójának

Shatterline

  • INVICTA: The Next Queen – A soulslike műfajának egy igen érdekes képviselője, ami a legtöbb hasonló címmel ellentétben „top down”, azaz jellemzően ARPG-s nézetet választja. A recept azonban abszolút működik, sőt, így talán még azok is kedvet kaphatnak az izzasztó harcokhoz, akik amúgy nem kifejezetten kedvelik ezt a fajta stílust. A csatákra könnyebben rálátunk, gyorsabban reagálhatunk helyzetekre – igaz ettől még nem fogjuk könnyebben legyőzni a rémségeket, csak a túlélési esélyeinket növelheti.
  • Yujiro’s Mansion – egy besurranó tolvajt alakítsz, akinek pont az egyik legveszélyesebb személy, Yujiro Hanma házába sikerült betörnie. A feladat: élve, de semmiképp sem üres kézzel kijutni a hatalmas rezidenciából.
  • The Sinking of the Dream Chaser – egy nagyon érdekes történettel megáldott stílusos point & click kalandjáték, amiben a Dream Chaser nevű hajó körüli misztériumot kell felgöngyölítenünk
  • RUSLICSTAN INVADES – konkrétan csoda, hogy ezt a játékot a Steam egyáltalán kiengedte, hisz semmi másról nem szól, csak a mészárlásról. De nem akárkiket, hanem az oroszokat kell halomra lőni, méghozzá egy ukrán katona által. Elég uszító jellegű, de ha hunyorítva el tudunk valahogy vonatkoztatni, még egy jó 10 perces szórakozás is kerekedhez belőle. Annál tovább viszont kár vele foglalkozni.

Invicta

Mindeközben ezekről sem érdemes lemaradni:

Ingyen Cyberpunk 2077: Phantom Liberty cuccokat osztogatnak a GoG-on

×