A Netflix egy percig sem feledkezett meg arról, hogy honnan is indult, és egy egészen érzelmes, nosztalgikus videóval zárja le a legfontosabb korszakát.

2023.09.30. – A Netflix eddigi történetét két egészen jól elkülöníthető fejezetre lehet bontani: amikor a fő üzletmodell a fizikai kölcsönzés volt, illetve a streaming korszakát. Bár elsőre nagyon és alapjaiban eltérőnek tűnhet a két terjesztési forma, valójában sokkal több bennük a közös, mint gondolnánk.

Egyrészről a streaming is a sorozat és a filmkölcsönzés egyik formája, hiszen effektíve nem birtokoljuk a tartalmakat, csupán bizonyos ideig hozzáférhetünk egy nagyobbacska, folyton változó kínálathoz. Másrészről pedig mindkettő az internet fejlődésével terjedt el igazán, az elsődleges céljuk pedig a tartalomfogyasztás lehető legkönnyebbé és leggyorsabbá tétele.

Amikor a Netflix 1998-ban elindult, akkor még csak postai úton lehetett megrendelni a DVD-n érkező filmeket, ami a hagyományos tékákkal szemben egészen úttörőnek számított, hiszen nem kellett személyesen elmenni a néznivalóért. Eztán nagyon hamar elindult a Netflix weboldala is, ami hihetetlenül felgyorsította a folyamatokat, hiszen csak fel kellett menni, majd néhány perc alatt megrendelni a filmes DVD-t.

Newsroom DVD Gif

A következő revízió 2007-ben esett, amikor a DVD-kölcsönző szolgáltatás mellett útjára indították az online streaminget.

Persze, akkoriban az internet is sokkal lassabb volt, amivel azonosan a filmek és a sorozatok képminősége is gyatrább volt, mint a DVD-ké, így sokan továbbra is kitartottak a fizikai kölcsönzés mellett. De a technológia hihetetlenül gyorsan fejlődött, aminek hatására a Netflix streaming szolgáltatása is egyre népszerűbb lett, mígnem az egész világot meg nem hódította.

A DVD-kölcsönzés sorsa tehát meg volt pecsételve.

A Netflix 25 évig kitartott a modell mellett, de mára kénytelenek voltak belátni, hogy a DVD-k, és a fizikai hordozókon történő terjesztésnek leáldozott. A vállalat még áprilisban jelentette be, a mai napon pedig végleg megszüntették a kölcsönzést: két és fél évtized után szeptember 29-én kézbesítették az utolsó DVD-ket. Ezzel pedig véget ért a Netflix történetét és sikerét megalapozó éra.

De a Netflix nem felejtette ám el, hogy honnan is indult, és egy egészen érzelmes, nosztalgikus videóval búcsúzik – nem csak a magyarok számára ismeretlen netflixes kölcsönzéstől, hanem maguktól a DVD-s filmektől is.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Őrült jó filmekkel és sorozatokkal bővül a Netflix kínálata októberben

×