Az Nvidia vezetője nem sok meghívásnak tesz eleget, de amikor egy kis kaliforniai gyorsétterem kereste, mindent félredobott és rohant. Találd ki, miért!

2023.09.28. – Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang a világ egyik legelfoglaltabb embere, mégsem gondolkodott rajta, hogy elmenjen-e egy San José-i Denny’s-be, az egyik beülős box névadójára. A CEO a maga 38,3 milliárd dolláros vagyonával azt is megtehetné, hogy matsutake gombás szárított ibériai sonkát reggelizik a fehérgyöngy albínó kaviár után és az egészre rátol egy csésze Kopi luwakot. Vagy kettőt. De nem felejtette el, honnan jött. Ahogy azt a helyet sem, ahol társaival együtt kitalálta a „chipet, ami lehetővé teszi a realisztikis 3D grafikát személyi számítógépeken” – írja a ma már a világ talán legnépszerűbb videokártyáit is gyártó vállalat blogja.

Forrás: Nvidia

Így született az Nvidia

Huang 1993-ban, egy csendes hétköznapon találkozott Curtis Priemmel és Chris Malachowsy-val egy San Jose-i Denny’s-ben, ahol Lumberjack Slam, Moons Over My Hammy és Super Bird szendvicseket rendeltek. Ezt azért jegyezték meg ennyire pontosan, mert fontos pillanat volt: a nap, amikor eldöntötték, céget alapítanak, Nvidia néven. A technológiai vállalat 30 évvel később a világ talán legjelentősebb chipgyártója, és napjainkban éppen a mesterséges intelligencia képzéséhez, illetve önvezető autók vezérléséhez szükséges alkatrészek legsikeresebb piaci szereplője. Csak idén 26 milliárd dollárt kerestek. Eddig.

Forrás: Nvidia

A San Jose-i gyorsétterem egyike a világszerte 1700 hasonlót fenntartó Denny’s hálózat étkezdéinek. Népszerű üzleti modellt követnek: 24 órás nyitvatartás van, és senkit se néznek ki, aki legalább egy csésze kávét rendel. Annak a három fiatal mérnöknek is remek helyszín volt az ötletelésre, akik végül egy San Jose-i egységben álltak elő az Nvidia ötletével. Az étterem a 30. évfordulóra kisebb ünnepséget szervezett, hogy az asztalt, ahol Huang, Priem és Malachowsy naphosszat öntötte magába a kávét, az Nvidia után nevezze el. Az eseményen Huang képviselte a világcéget, és gyermeki örömmel vágódott be a kedves emléket őrző boxba, persze egy nagy bögre kávéval, amit stílusosan a Denny’s vezetője, Kelli Valade szolgált fel.

„A Denny’s nagyon sokat tanított nekem. 15 évesen egy portlandi egységben voltam mosogató, felmosó és felszolgáló. Senki nem bír el annyi kávéscsészét, mint én”

– mesélte legnagyobb meglepetésre a diákmunkás évekből Huang. A sokmilliárdos cég vezérigazgatójának emlékei és a 30 éves jubileumon tartott névadó jó alkalmat adott a Denny’s-nek arra, hogy nagy felajánlást tegyen a vendégek számára. Elindítottak egy támogatói programot, a Denny’s Trillion-Dollar Incubator Contestet. Ennek keretében 25.000 dollárt (9,4 millió forintot) ajánlanak fel a következő innovatív ötlet beindítására, ami nagy hatással lehet a világra. A pályázatnak egyetlen feltétele van: az ötletnek egy Denny’s asztalánál kell születnie.

Ez meg itt még egy jó hír:

Az Nvidia megenyhült? – Így alakultak a videokártya árak szeptemberben

×