Az ASUS mérnökei az Nvidia RTX 2080 Ti után ismét elkészültek a MATRIX változattal. A felár elképesztő, de mit kapunk a pénzünkért cserébe?

2023.09.20. – Az RTX 4090 már 2022 szeptemberében megjelent. Az Nvidia 2025-ig nem is nagyon tervez új modellekkel, így a jelenlegi felhozatallal kell beérni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a külsős partnerek ne tudnának egy-két fejlesztést eszközölni a kártyákon. A gyártás előrehaladtával a chipek is egyre jobbak, így akár adott FPS számért cserébe kevesebb fogyasztással is beérhetik a kártyák. Ez teret ad a cégek mérnökeinek. Ha épp ahhoz van kedvük, akkor pedig akár a másik oldalról is megközelíthetik a történetet. Azaz a legtöbbet próbálják kihozni a rendelkezésre álló GPU-kból és azok maximális fogyasztásából.

Nvidia

Az ASUS sosem viccelt, ha a prémium kártyák kerültek szóba. A Strix széria kötelező ajánlás hosszú évek óta bármelyik generációban. A „névért” cserébe remek hűtést és halk működést garantál a gyártó, bár ez sem mindig tökéletes. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal ismét emelnének a téten, az RTX 30-as szériában kimaradt Matrix szériát keltették ismét életre. Az árcédula brutális, de a körítés sem semmi. Nézzük is, hogy mit tud az RTX 4090 ROG Matrix változata.

Ezt tudja a Nvidia RTX 4090 ROG MATRIX

Kezdjük is az árcédulával. Az Asus 3200 dollárban állapította meg a kártya értékét, mely közel duplája a „sima” RTX 4090, 1600 körüli MSRP árának. Lehet sejteni, hogy dupla teljesítményt biztosan nem kapunk, akármit is műveltek az ASUS munkatársai a műhelyben. Miben jobb, mint a többi modell?

Nvidia

A hűtés jellege már ismét kiemeli kicsit a mezőnyből, hiszen a folyadékhűtéses kártyákból jóval kevesebb van a piacon. Ez azonban továbbra sem egyedülálló megoldás. A Matrix azonban közel 10 fokot hoz az átlagos, folyadékhűtéses Nvidia RTX 4090 modellekhez képest, miközben a hűtés hangereje is a legjobbak között van. A GPU órajeleit is sikerült jelentősen megemelni. A magok 2670 MHz-en üzemelnek, mely közel 6%-os boostot jelentenek az alapállapothoz képest. 600 wattig is kiengedhetjük a kártya fogyasztását, melyről a 16 pines csatlakozó gondoskodik majd. Remek kérdés, hogy FPS számban mennyit jelent ez, pár százalékos emelkedésre lehet maximum készülni. Ezek a kártyák sosem az extra teljesítményről szóltak, hanem az elképesztően hatékony hűtésről és az exkluzivitásról.

Forrás: Videocardz / Borítókép: YT

Ilyen erős lehet majd az RTX 5090 – Az Nvidia a 8K-ra gyúr már?

 

×