Az Nvidia igazi bestiát dédelget a műhelyében. A korábban megbízható források ismét megszólaltak a következő generációval kapcsolatban.

2023.09.19. – Gondolhatnánk, hogy az Nvidia ölbe tett kézzel ül a babérjain, ám ez nincs így. A cég műhelyében már javában készítik elő a következő generációt. Az RTX 40 gyakorlatilag minden ár- és teljesítményszegmenst lefed már, az RTX 4060-tól kezdve egészen a 4090-ig találunk kártyákat. A köztes lyukakat is betömködte az Nvidia, jelentős előnyre szert téve így. Az AMD RX 7800 XT és 7700 XT kártyái csak mostanság érkeztek meg a középkategóriába, a zöldeknek kicsit nyesni is kellett az árakon.

Nvidia kártyák

Nvidia kártyák

Papíron már csak az RTX 4050 hiányzik, ám az iparági pletykák alapján könnyedén előfordulhat, hogy sosem érkezik meg asztali gépekbe. Talán nincs is rá szükség, hiszen a 4060 alatti árakon már ott vannak az RTX 30-as, használt modellek. A korábbi évek tapasztalatai alapján arra lehetne számítani, hogy már 2024-ben debütálhat az RTX 50 széria, ám a szivárgások itt is mást erősítenek. Az Nvidia a 2025-ös év elejét célozná be inkább, ám mostanra már meglehetősen konkrét tervekkel rendelkeznek.

Ilyen erős lehet majd az Nvidia RTX 5090

Friss, ropogós Nvidia információk

Friss, ropogós Nvidia információk

Az elmúlt napokban több, korábban megbízható forrás is friss híreket kapott. Az információk egybevágnak egymással, így nagy eséllyel valóban hiteles helyekről érkezhettek ezek. Mindkét leaker aktívan szivárogtatott az RTX 40 megjelenése előtt is, közel 100%-os jóslatokat publikáltak. Ennek ellenére érdemes lehet óvatosan kezelni a specifikációkat, hiszen sokszor maga az Nvidia is változtat ezeken idő közben. Jelenleg az RTX 5090-et illetően ezekre lehet számítani:

  • 50% növekedés magokat tekintve
  • 52% növekedés a memória sávszélességet tekintve
  • 78% növekedés a gyorsítótárakat tekintve, leginkább az L2 Cache fejlődhet majd
  • 15%-os ugrást vehetünk majd észre az órajelekben
  • 170%-os különbség lehet az RTX 4090 és RTX 5090 nyers ereje között.

A fogyasztást illetően nem érkeztek információk, a cég azonban minden bizonnyal 500 watt alatt/körül akarná tartani a szörnyet. Ha valóban igazak a fenti állítások, akkor végre olyan videokártya érkezhet a piacra, mely valóban megbirkózik a 8K felbontással is. A 4K felbontás a mai high-end kártyáknak már egyáltalán nem nagy akadály, jöhet a következő ugrás.

Forrás: Videocardz

RTX 4070 vs. RX 7800 XT – Melyik videokártya kerüljön a gépbe?

 

×