A középkategóriát erősítette az AMD legutóbbi modellje. Nézzük is, hogy milyen szempontból érdemes egymásnak ereszteni a két videokártyát.

2023.09.19. – Nincs könnyű dolga az embernek manapság, ha videokártya vásárláson töri a fejét. Az új árak egyértelműen elszálltak, hiszen az összes gyártó a COVID és Ethereum láz alatt feltornázott, mesterséges árakra épít. A használt piac kellemes, egész jó áron vásárolhatunk RTX 3070-3080 szintű kártyákat, melyek az átlag felhasználók igényeit teljes mértékben le is fedhetik. Sokan vannak azonban, akiket nem vonzanak a már bejáratott modellek ilyen-olyan oknál fogva. A friss, 3 év gyári garancia mindig megnyugtató tud lenni, ahogy bizony egyes használt kártyák előélete is kérdéses lehet.

A legtöbb játékos az RTX 4070 – RX 7800 XT szintjét lövi be, ha a középkategória kerül szóba. Ezek ára még a menedzselhető kategóriába esik, miközben a teljesítményük is kellemes. A legtöbb esetben valamilyen extra ajándék  is jár az egységek mellé, az Nvidia mostanában az Overwatchot promótálja, míg a vörösek a Starfieldet adják a kártyákhoz. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyiket is válasszuk. A kérdés azonban egyáltalán nem egyértelmű, több szempontot is meg kell vizsgálnunk.

A nyers erő és az árazás

Hazánkban az árazás még nem feltétlenül billenti az RX 7800 XT felé a mérleget, ám alapvetően kijelenthető, hogy az RX 7800 XT azért olcsóbb, mint az RTX 4070. Az Nvidia közben megnyeste azonban a 4070 árát, így nem biztos, hogy érezhető különbség lesz a két kártya árcéduláját tekintve a jövőben. A TechSpot 45 címet felvonultató benchmarkjában az alábbi eredmények születtek:

  • 1080p felbontáson – Ray Tracing nélkül – 5%-kal erősebb az AMD kártya
  • 1440p felbontáson – Ray Tracing nélkül – 7%-kal erősebb az AMD kártya
  • 4K felbontáson – Ray Tracing nélkül – 7%-kal erősebb az AMD kártya

Jól látható, hogy továbbra is vannak olyan címek, mely jobban kedvelik az Nvidia kártyákat, ám a legtöbb esetben „erőből” megoldotta ezt most az AMD, egyértelmű az erőfölény.

Ray Tracing

Ha a Ray Tracing is megérkezik a képletbe, akkor az AMD videokártya máris elveszti előnyét, bár korántsem olyan mértékben, mint azt sejteni lehetett. A TechSpot 45 címet felvonultató benchmarkjában az alábbi eredmények születtek:

  • 1080p felbontáson – Ray Tracinggel – 4%-kal gyengébb az AMD kártya
  • 1440p felbontáson – Ray Tracinggel – 2%-kal gyengébb az AMD kártya
  • 4K felbontáson – Ray Tracinggel – 6%-kal erősebb(!) az AMD kártya

Jól látható, hogy 4K felbontáson erősebbnek bizonyul Ray Tracing esetén is az AMD kártyája, bár ez az árkategória azért még egyértelműen a 1080p-1440p monitorral rendelkező játékosokat célozza meg.

Szoftveres környezet

Elérkeztünk a következő sarkalatos ponthoz. Mit sem ér az erős kártya, ha a szoftveres támogatás és a szolgáltatások listája nem megfelelő. A DLSS 2/3 egyértelműen jelenleg a piac legjobbja, kőkemény FPS emelkedéssel jár, miközben a minőséget is igyekszik megtartani. Az RTX 40 szériánál a Frame Generation algoritmus is bejön a képbe, mely szintén értékes képkockaszám emelkedéssel járhat. Aztán az Nvidia Reflexről sem szabad megfeledkeznünk, mely a kompetitív játékosoknak kedvez, jelentősen faragva a beviteli késésből. Az Nvidia ShadowPlay nem csak manuálisan tudja rögzíteni a legjobb pillanatainkat, de a támogatott címekben akár automatikusan is.

Jobb, mint a DLSS?! – Ütős szoftvercsomaggal készül az AMD

 

Az AMD jelen pillanatban ezekhez képest jelentős lemaradásban van, FSR ide vagy oda. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának a dolgon. Nemrég megérkezett a fenti bejegyzésben kifejtett technológiák egy része, a saját, Frame Generation megoldásukra sem kell már sokat várni. 2024 elején világosabb képet kaphatunk a szoftveres körítésről, jelen pillanatban ezt a kategóriát egyértelműen az Nvidia nyeri.

Fogyasztás

A mai kártyák bizony nem fogják vissza magukat fogyasztás szempontból sem, így jól meg kell gondolni, hogy milyen videokártya kerül a gépbe. Főleg akkor, ha pillanatnyilag nem megoldható a tápcsere valamilyen oknál fogva. A lenti képen az 1440p Ultra alatt mért fogyasztásokat olvashatjuk le.

Videokártya fogyasztás

Jól látható, hogy az RX 7800 XT videokártya 250 wattnál jár, míg az RTX 4070 200 watt alatt megáll. Ez nem tűnik elsőre olyan soknak, de néhány esetben bizony egy esetleges tápcseréről is dönthet ez az 50 watt különbség. Kevesebb kihasználtságon ráadásul tovább nő az Nvidia előnye, az AMD kártyák mérhetően éhesebbek IDLE fogyasztás alatt is.

Verdikt – Most akkor melyik a jobb videokártya?

A fenti adatok ismeretében mindenkinek saját magának kell meghoznia a döntést. Nincs egyértelmű, univerzális válasz az RTX 4070 vs. RX 7800 XT kérdésre. Amennyiben nem számít a Ray Tracing teljesítmény és a fogyasztás, akkor igazán jó vétel lehet az RX 7800. Ha kompetitív címekkel játszunk, szeretjük rögzíteni az eseményeket és bizony a fogyasztás sem elhanyagolható, akkor az RTX 4070 lehet a jobb választás. Ez csak két kiragadott példa, a játékosoknál ennél cifrább követelmények, feltételek is előfordulhatnak. A fenti négy pont figyelembevételével azonban megtalálhatja bárki a megfelelő irányt.

Mindent sajnál a Unity – aminek vezetősége ész nélkül szórta a részvényeit

 

 

×