Ha most akartad beszerezni olcsóbban a korábbi FIFA-játékokat, az a helyzet, hogy rossz hírünk van. Az EA Sports ugyanis elkezdte leépíteni őket.

2023.09.27. – Pénteken jelenik meg az EA Sports FC 24, egy hosszú és rögös út első mérföldköve. Nagy szó ez a kanadai fejlesztőcégnek, hiszen a futballjáték-sorozatuk történetében először, nem a FIFA adja a nevét az új verziónak. Már a kilencvenes években is FIFA címmel jelentek meg az EA focis játékai, egészen a FIFA 23-ig. Ám az EA Sports nem hosszabbította meg az együttműködési szerződést, úgy döntöttek a saját lábukra állnak. Sikerült a legtöbb fontos licencet begyűjteni, s így már a kreatív szabadság is az EA mellett áll. A FIFA ugyan azt ígérte, hogy nem akarnak eltűnni a piacról és a jövőben lesz még olyan játék, aminek FIFA lesz a címe, ám azt még nem tudni, hogy kikkel fognak együtt dolgozni.

fifa

Az FC 24 több területen is megreformálja a sorozatot. Ezúttal már a női játékosok is reflektorfényt kapnak, az Ultimate Teamben például együtt küldhetjük őket a pályára a férfiakkal. Ilyesmire korábban olyannyira nem volt példa, hogy a női válogatottakkal a rendszer nem is engedte, hogy férfi csapatok ellen játsszunk, még a Kick Off módban sem. Ez mostantól a múlté, új időszámítás indult a futballjátékok történetében, hála az EA Sports FC 24-nek.

Na, de mi a helyzet a már elkészült FIFA-játékokkal?

Most minden jel arra utal, hogy az EA Sports szépen lassan elkezdi kivezetni a FIFA címmel ellátott játékait a piacról. Online felületeken például hivatalos forrásból már nem lehet megvásárolni egyetlen korábbi verziót sem. Egyedül az EA Playen keresztül játszhatók a legutóbbi verziók.

 

Ha valakinek van tehát EA Play előfizetése, még letöltheti magának a FIFA 22-t, vagy a FIFA 23-at, azonban megvásárolni már egyiket sem lehet. Visszamenőleg egészen a 14-ig az összes vásárlási lehetőséget megszűntette a kiadó.

Nagy valószínűséggel ez lesz a sorsa a fizikális kópiáknak is, bár ott sokkal nehezebb dolga van az EA-nek, mint a virtuális térben. Innentől kezdve a meglévő lemezek még értékesítésre kerülhetnek, újabb szállítmányra azonban már senki sem számíthat.

Ezt olvastad már?

Érintőképernyő készülhet a PlayStation 5 DualSense kontrollerhez

×