Több mint fél éves tesztidőszak után szintet lépett a Counter-Strike 2. Szerda este a Valve hivatalosan is bejelentette az új korszakot.

2023.09.27. – A Valve sok évnyi pletyka után 2023 márciusában leplezte le, hogy dolgoznak a CS:GO utódján. Bár a Counter-Strike 2 egy frissítés keretein belül érkezik meg a játékhoz, gyakorlatilag egy teljesen új címről beszélhetünk. A játékmotor teljesen megújult, ahogy friss fejlesztésekben és funkciókban sem lesz hiány. Szeptember elején pedig elstartolt a zárt béta, ahová az aktív CS:GO játékosokat hívták meg.

Azóta is rengeteg frissítés érkezett meg a játékhoz. Szeptember második felében azonban egy sejtelmes tweet utalt arra, hogy a játék szeptember utolsó hetében el is startolhat a játék. Szeptember 22-én rengeteg CSGO-val kapcsolatos, búcsúzó üzenetet osztottak meg, így szinte borítékolható volt az új korszak beköszöntése. Az elmúlt napokban pedig a fájlokat is rendszerezték a Valve mérnökei, ahogy a Twitter banner lecserélése is árulkodó lehetett. Szerencsére az oldal hasábjain szinte mindent érintettünk az elmúlt fél évben a Counter-Strike 2 témában, melyet ebben a bejegyzésben össze is foglalunk ismételten, hogy azok is átfogó képet kaphassanak, akik eddig nem foglalkoztak komolyabban a Valve új FPS játékával.

Nézzük is, hogy mit érdemes tudni jelenleg a Counter-Strike 2-ről!

Elstartolt a Counter-Strike 2


A Valve szeptember elsején gyakorlatilag egy zárt béta állapotot hirdetett. Papíron minden játékos, aki rendelkezik ranggal, Prime jogosultsággal és a megfelelő régióban játszott, meghívott kapott a cégtől. Szeptember 27-én azonban teljes megnyílt a kapu mindenki számára, így a teljesen új felhasználók is belevethetik magukat a játékba. Ráadásul ingyen, de a Prime-ért továbbra is fizetni kell majd.

Mi lesz a CS:GO-val?

A CS:GO klasszikus értelemben megszűnik létezni, ám a régi demok lejátszására és egy kis offline nosztalgiázásra mindig ott lesz a lehetőségünk. Ezt részletesen az alábbi bejegyzésben vizsgáltuk meg:

Mi lesz a régi Counter-Strike klienssel? – A Valve ezt is megválaszolta

A legutóbbi változások

Ajándék zenekészlet és pin

Ajándék zenekészlet és kitűző

Azoknak is tartogat újdonságot a friss kiadás, akik korábban már részt vettek a Counter-Strike 2 limitált tesztjein. Az alábbi fejlesztésekre érdemes felkészülni a legutóbbi buildhez képest:

  • Elérhető a játék in-game Store felülete
  • Nyithatóak a ládák, kapszulák
  • Kaptunk CS:GO kitűzőt és egy zenekészletet
  • A hangbeállítások is bővültek, EQ opció is bekerült a játékba
  • Frissült az inventory kinézete, immáron a fegyverekre ragasztott matricák is megjelennek a kis képeken is

  • Átalakult a heti drop rendszer, négy tárgy közül kettőt kell majd kiválasztanunk

A játékmotor és a javasolt Counter-Strike 2 beállítások

A Counter-Strike 2 2015-ben bemutatott Source 2 motorra épül, mely szintén a Valve saját fejlesztése. A Source 2 motor érezhetően több erőforrást kér magának, ám még bőven van rajta mit optimalizálni. A fejlesztők folyamatosan dolgoznak ezen, a mostani visszajelzések és azok mennyisége alapján pedig talán még könnyebb dolguk lehet, mint eddig. A héten több frissítés is érkezett már, biztató lehet ez a jövőre nézve. A videokártyák sokkal jobban izzadnak a Source 2 alatt, ez jól látszik a jelenlegi mérésekből is.

A javasolt beállítások - Counter-Strike 2

A javasolt beállítások – Counter-Strike 2

Remek kérdés lehet ilyenkor, hogy milyen módon érdemes belőni a grafikai beállításokat. Értelemszerűen az abszolút LOW beállítás adhatja a legtöbb képkockát, ám lehet a láthatóság is jelentősen megszenvedi ezt. Szerencsére ThourCS az elmúlt időszakban alaposan kitesztelte ezt. A fenti beállítások minimális FPS csökkenéssel járnak egy közepes számítógépen is, miközben a láthatóság is remek marad. Jelenleg néhány extra beállítást is érdemes elvégeznünk:

  • Az új buildben hibásan működhet az MSAA, így érdemes lehet inkább CMAA2-t kiválasztani.
  • Az Nvidia Reflex alapértelmezett értéke az „Enabled”, ám néhányaknál a kikapcsolt állapot simább játékélményt ad valamiért.
  • Ezen kívül az „fps_max” értékét is érdemes 0-ra (nem 400-ra, nem 500-ra, nem 999-re!) állítani konzolból, mely szintén javíthat az FPS dropokon, ám értelemszerűen ekkor minden erőforrást igyekszik elhasználni a játék. Valakinél azonban éppen a 0-ás érték okoz problémákat, így érdemes lehet itt is próbálkozni többféle értékkel.
  • Érdemes lehet az árnyékokat feltolni magas beállításra, hatalmas előnyt adhat

Kimaradt parancsok

A legutóbbi frissítések alapján az alábbi, népszerű parancsokat hiába írják a parancssorba a játékosok, ilyen téren még lehet elmaradása az új kliensnek:

  • cl_righthand
  • cl_minmodel
  • cl_bob_lower_amt
  • cl_viewmodel_recoil
  • r_cleardecals

Gépigény

A hivatalos Steam adatlap a következőről árulkodik:

  • OS: Windows® 10
  • Processzor : 4 hardveres CPU szál – Intel® Core™ i5 750 vagy feljebb
  • Memória: 8 GB RAM
  • GPU: Legalább 1GB Vram, DirectX 11 és SM 5.0 kompatibilitás
  • Tárhely: 85 GB elérhető tárhely

A pályák

A fejlesztők három kategóriára osztották fel az érkező mapokat. Ez a három besorolás pedig nem más, mint a Touchstone, az Upgrade és Overhaul. A Touchstone pályák csak egy nagyon minimális átalakítást kapnak, hogy illeszkedjenek a CS2 világába. Az Upgrade mapoknál már nagyobb változásokat olvashatunk le, míg az Overhaul helyszíneknél akár teljes átdolgozást is megtapasztalhatunk.

Touchstone pályák:

  • Mirage
  • Vertigo

Upgrade pályák:

  • Nuke
  • Ancient
  • Anubis

Overhaul pályák:

  • Inferno
  • Overpass

A fenti pályák mellett természetesen Dust 2, Office és Italy érkezését már biztosan borítékolhatjuk, ám ezek nem a hivatalos kompetitív mappool részei. Nagy eséllyel a megjelenésre a többi, kisebb pályát is finomítják a Counter-Strike 2 fejlesztői, ám érthető módon ezek kevesebb prioritást kapnak a jelenlegi időszakban.

Új Buy menü

Counter-Strike 2

A korábbi, konzolra optimalizált „keréknek” is búcsút inthetünk. Itt is több változásra kell számítanunk:

  • Mostantól egy sokkal letisztultabb, rácsos szerkezetet kapunk
  • Látjuk a csapattársaink vásárlását a buy menüben
  • A fegyverek statisztikáit is jóval letisztultabb, értelmezhető módon olvashatjuk majd le
  • A hibás vásárlásokat mostantól visszavonhatjuk a buy time ideje alatt, hasonlóan a Valorant megoldásához

Loadout

Counter-Strike 2

A játékosok mostantól egy 5-5-5 loadoutra oszthatják fel a meccseken használandó fegyvereket. Természetesen a CT és T oldal továbbra is elkülönül, de az alábbi slotokkal kell majd kalkulálnunk:

  • 1 kezdőpisztoly, 4 pisztoly, 5 mid-tier (SMG/Heavy) és 5 Rifle slot áll majd a rendelkezésünkre oldalanként
  • Igen, ez azt is jelenti, hogy mindkét M4 típust bevihetjük egy adott meccsre, de be kell áldoznunk helyette valamit
  • Továbbra sem használhatunk CT oldalon T fegyvereket és fordítva
  • Drag & Drop rendszer segíti a könnyebb rendezhetőséget

Füstgránátok

A füstgránátok mostantól már képesek kölcsönhatásba lépni más játékeseményekkel, új lehetőségeket teremtve. A kilőtt lövedékek és a robbanógránátok ideiglenesen megszűntehetik a füstöt, hogy rövid időre jobb rálátást biztosítsanak. A füst mostantól átszivárog a nyitott ajtókon és törött ablakokon, kitölti a rendelkezésre álló teret. Nincs több klasszikus értelemben vett egyoldali (one-way) smoke sem, de ettől függetlenül továbbra is előnyt szerezhetünk egy-egy jól megdobott füstgránáttal.

Sub-Tick Rendszer

A Counter-Strike 2 lelkét a ticknél rövidebb frissítési ütem adja. A szerver korábban diszkrét (ticknek nevezett) időintervallumokban értékelte ki a világot. MM szervereknél 64 tickkel, míg FaceIT és hivatalos versenyeken 128 tickkel találkozhattak a játékosok. A Counter-Strike 2 ticknél rövidebb frissítési architektúrájának köszönhetően a szerverek ismerik a pontos pillanatot, amikor a játékosok megkezdenek egy mozgást, leadnak egy lövést vagy gránátot dobnak. Ennek eredményeképp, a tick rate-től függetlenül, a mozgásod és lövéseid jobbnak érződnek majd, a gránátjaid pedig mindig ugyanúgy érnek földet. Ettől függetlenül még messze nem tökéletes a rendszer, ahogy az elmúlt napokban már megtapasztalhattuk.

Rangok

Counter-Strike 2

A rangok több szinten is megváltoznak. Egyrészt megérkezik a CS Rating a Premier játékmódba. Ez határozza majd meg, hogy hol állsz a globális és regionális ranglistákon. A CS Rating megszerzéséhez a frissített Premier móddal kell majd játszanod. A másik változtatás azonban a sima MM rendszert is érinti. Az MM rangokat mostantól pályánként számolja majd a játék. Azaz, azok is bátran próbálgathatnak majd új pályákat, akik korábban féltették a rangjukat. Lehetsz Dust 2-n Global Elite, miközben Overpass-on Nova 4. Két legyet ütött egy csapásra a Valve.

Rövidebb meccsek

A Premier és MM, illetve az esport meccsek is MR12 formátumra válthatnak, azaz a 13 kört először elérő csapat nyer. A CS:GO fejlesztői szerint ez arany középutat jelent az irreálisan rövid „kis” MM és a korábban megszokott, 16 nyert kört megkívánó hosszú MM között. Az Overtime, azaz a hosszabbítás továbbra is hat körös lesz. A rövidebb meccsek pedig azt jelentik, hogy a játékosok többet és gyakrabban játszhatnak.

Jelenleg ennyit érdemes a CS2-ről tudni, hatalmas eséllyel idén még több, nagyobb frissítés is érkezhet majd a játékhoz. 

Borító: ESL/YT

Mi lesz a régi Counter-Strike klienssel? – A Valve ezt is megválaszolta

×