Bár nem mindenki fogadja lelkesen, a mindent látó robotzsaru tényleg biztonságosabbá teheti az utcákat – pedig egyetlen bűnözőt se ver vagy lő agyon.

2023.09.26. – Nem olyan pusztító, mint a képregényekből ismert Alex Murphy, és szerencsére fegyvert sem hord magánál az igazi robotzsaru, aminek egyik modellje a kaliforniai Huntington Park után New Yorkban is járőrözni kezd.

A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb helyén, a Time Square-en fogja vigyázni a rendet.

A The New York Times riportja alapján kísérleti projektről, és annak a Knightscope-nak a K5 elnevezésű gépéről van szó, aminek egy példányát már sikerrel használják rendfenntartó célokra. Ami az igazi robotzsaru bűnüldözési képességeit illeti, a 180 kilogrammos, ember nagyságú monstrumnál még egy pocakos körzeti megbízott is hatékonyabb, hiszen nem tud senkit letartóztatni, és elég felszaladni egy lépcsőn ahhoz, hogy lerázzuk. Mondjuk, nem arra találták ki, hogy zsebeseket kergessen a nyílt utcán – ennél sokkal kifinomultabb módszerei vannak.

Forrás: Nacon

A K5 lényege a folyamatos rendőri jelenlét biztosítása olyan helyszíneken, ahol magasak a bűnözési ráták. Sima felületeken gurul ide-oda, és négy fedélzeti kamerája folyamatos videót rögzít. Ezt bármikor visszanézhetik a nyomozók, ha a robotzsaru közelében bűncselekmény történik. Az eszközön van egy pánikgomb is, arra az esetre, ha valaki így akarna segítséget kérni a hatóságoktól. A gomb – elvileg – rögtön összekapcsolja egy operátorral a segítségre szoruló személyt.

Robotzsaru nem mindenkinek tetszik

A K5 eddigi teljesítményével eddig elégedett a gyártó és a rendőrség – Huntington Parkban legalábbis, ahol a felhasználási területén visszaesett a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Akadtak azonban problémák a robottal. Volt, hogy a pánikgomb nem működött, máskor meg ismeretlen okból beleborult egy pláza szökőkútjába. Ha nem megfelelő az objektum-elkerülő automatikája, akkor embereket is fellökhet – mondják a kritikusai, de ugyancsak érvelnek ellene a most még nem használt arcfelismerő rendszer lehetősége és az esetleges hangrögzítés miatt. Utóbbi két funkcióról „istibiztire” megígérte a Knightscope, hogy nem alkalmazza.

Forrás: Knightscope

A robotzsaru a New York-i Time Square metróállomásán kezd hamarosan járőrözni, ezzel megkezdi a tesztüzemet az első nagyvárosi környezetben. Az üzemeltető cégnek már biztosan megéri majd a buli: a rendőrség óránként 9 dollár (kb. 3300 forint) bérleti díjat fog fizetni érte. Teljes áron egyébként 75 ezer dollárba (közel 28 millió forintba) kerül. Bár ma még korlátozottak a képességei, a tudat, hogy a rendőrség egy szabadon mozgó eszköz fedélzeti kameráján keresztül mindent lát, komoly elrettentő erővel ruházza fel a K5-öt.

A Robotzsaru játékra meg a jelek szerint megéri várni:

20 perc iszonyatosan látványos és brutális játékmenet jött a Robotzsaru FPS-ből

×