A legtöbb telefon tárhelye nem bővíthető, miközben az alkalmazások, a képek és a videók egyre nagyobb helyet emésztenek fel Android alatt is.

2023.09.26. – Manapság már nem ritka, hogy akár 1-2 TB-os tárhellyel is találkozhatunk Android vagy iOS rendszerrel felvértezett telefonokban. Ezért már komoly felárat kérnek el a gyártók, ám a 128 és 256 GB már tényleg alapnak számít mindenkinél. Még a híresen spórolós Apple sem adja ez alá, pedig ha valakik, akkor ők megtehetnék. Nem véletlen ez. Egyrészt az alkalmazások, a játékok mérete is egyre nagyobb lett, másrészt a telefon által elkészített tartalmak is alaposan meghíztak. A 4K, 60 FPS videók már jóval több helyet foglalnak el, mint az 1080p-s társaik, a sok megapixeles képekről nem is beszélve.

Ezeknek köszönhetően bizony még a fentebb taglalt, hatalmasnak tűnő tárhelyek is elfogyhatnak. A legtöbb mobil már nem biztosít lehetőséget az utólagos bővítésre, a MicroSD kora bizony már egy ideje lejárt. Éppen ezért a gyári tárhelyet kell menedzselnie mindenkinek. Az Apple több szinten is támogatja ebben a felhasználóit, úgy tűnik, hogy a Google sem kivétel ez alól.

Mostantól értékes helyet szabadíthatunk fel az Android készülékeken is

A Google 2022-ben jelentette be az alkalmazás-archiválás nevű funkciót. A feladata, hogy a nem használt alkalmazásokat automatikusan eltávolítsa, miközben a felhasználói adatok ott maradhatnak a készüléken. Ennek köszönhetően értékes hely szabadulhat fel az Android telefonokon, miközben az értékes adatoktól sem kell búcsút mondani. Eddig azonban csak akkor élesedett ez a funkció, ha teljesen elfogyott a telefonok tárhelye.

A Google ezen módosított most, melynek köszönhetően a Play Áruházban is lesz lehetőség a bekapcsolására. A belső mérések alapján akár 60%-nyi tárhely is felszabadítható ennek segítségével, mely kiváló megoldás lehet, ha hirtelen több helyre van szükségünk. Sőt, a kezdőképernyőről sem tűnnek el az eltávolított alkalmazások, egy felhő ikon fogja jelezni, hogy ezeket bizony újra le kell töltenünk.

Forrás: HVG

Szinte még meg sem jelent, máris megkínozták az új iPhone szériát

 

×