Egy csapat új-zélandi amatőrfilmes rajongói cucc a világ legrégebbi, a mai napig aktívan tartott (visszaosztott) torrentje.

2023.09.26. – Majdnem napra pontosan húsz évvel ezelőtt egy új-zélandi baráti társaság poénból és 500 dollárból leforgatott egy rajongói Mátrix-filmet, amit aztán 2003. szeptember 27-én lőttek fel az internetre.

Mai szemmel nézve elég nehezen lehet meglátni benne azokat az értékeket, melyek miatt anno a vállára vette a komplett amatőrfilmes és rajongói közeg, de mégis, a fan-made Mátrix kultikus, internettörténelmi leletnek számít, amit azóta is életben tart egy szűkebb közönség.

Egyrészt azért, mert az internet babacipőcskében járó korszakában kevés hasonló alkotás ért el a célközönségéhez. Akkoriban teljesen másként nézett ki az online világsztyeppe, például a Facebookot, YouTube-ot, Gmailt sem érhettük el, mivel azok még nem léteztek, a The Fanimatrix azonban az elsők között volt, amely egy újfajta megoldással utat tört magának. Másrészt pedig, mivel nem sok ilyet láthattunk, az új-zélandi alkotás elég inspirálóan hatott a filmezésért élő-haló amatőrökre.

BitTorrent? Hát az miaz?

A torrentes fájlmegosztás eredetileg 2001-ben indult, de isten igazán csak később indult be. Így, amikor a The Fanimatrix csapatának informatikusa, Sebastian Kai Frost belebotlott, neki is teljesen újként hatott, de nem sokáig kellett töprengeni azon, hogy ez lehet a legjobb megoldás.

2003-ban még nem léteztek ingyenes videómegosztók, egy saját szerver üzemeltetése pedig elég nagy költségekbe verte volna a brigádot – a film költségvetésének többszörösébe. A BitTorrent viszont tökéletes választásnak tűnt. Nem csak azért, mert ingyenes volt, hanem mert minél népszerűbb egy tartalom, annál jobban megoszlik a sávszélesség terhelése. Miután egy trackerrel leellenőrizte a fájlmegosztós technológia működését, Frost meggyőzte a barátait, hogy torrentre durrantsák fel a The Fanimatrixot.

Szeptember 27-én ez meg is történt, a rajongói Matrix pedig azóta is aktív.

Ez pedig csoda, hiszen nagyon sok modern filmalkotás sem bírja pár évnél tovább. A The Fanimatrix azonban már 20 éve aktívan működik, ha nem is sokan, de mindig vannak, akik visszaosszák. Ezzel pedig ez jelenleg a világ legrégebb óta aktívan működő torrentje.

Ha kíváncsi vagy a Mátrix előzményét elmesélő The Fanimatrixra – vele együtt pedig arra, hogy mit is rejt a világ legidősebb torrentje, akkor neutrális hír, hogy letöltés nélkül teljes egészében megnézhető. Így ni: (ha viszont hozzájárulnál a torrent életben tartásához, akkor ide érdemes elnézned)

Ezt is érdemes elolvasnod:

Kirobbanó formában kalózkodás – Kiderült, miket kalózkodnak a magyarok

×