A cég az RTX 40 szériával egy új csatlakozót vezetett be. Az első időszakban sok kritika érte az Nvidia-t, hiszen szó szerint olvadtak a kártyák.

2023.09.25. – Az Nvidia 2022 szeptemberében mutatta be az első RTX 40-es kártyáit. Azt már az RTX 3090 Ti alapján sejteni lehetett, hogy szakítanak a korábbi, 6+2 pines PCIe csatlakozóval.A helyét egy friss fejlesztés, a 12VHPWR névre hallgató, 12/16 tűs megoldás vette át. A gyártók azt ígérték, hogy akár 400-500 wattot is gond nélkül kezelnek ezek a csatlakozók, így egyetlen egy darab is elég belőlük. Aztán hamar kiderült, hogy valami nem stimmel ezekkel. Több RTX 4090, 4080 felhasználó is égésről, olvadásról számolt be.

Hamar kiderült, hogy nyár óta már ennek az átdolgozott, papíron jóval hibatűrőbb változata teljesít szolgálatot az újabb kártyákban. Az sem titok, hogy a csatlakozó külső szemmel megkülönböztethetetlen lett a jelenlegi, égésre hajlamos példányoktól. Hogy ez mennyire jó vagy épp rossz dolog, arról lehet vitatkozni. Az biztosan pozitív, hogy ennek köszönhetően a korábbi tápok és adapterek is gond nélkül meghajthatják a kártyákat. A felhasználókat azonban összezavarhatja az azonos kialakítás, ha a biztonság az elsődleges cél.

Most végre le is tesztelték az Nvidia újítását

A HardwareBusters csapata a Linewell gyárában járt. Ez a cég felelős több, Nvidia kártyára kerülő csatlakozóért is. Az ASUS is náluk dolgoztat, de bizonyára több másik óriáscég is rájuk bízza a feladatot. A HardwareBusters munkatársai nem fogták vissza magukat, egyből egy kritikus tesztel indították a napot. Direkt félig bedugott kábellel izzasztották meg az új csatlakozót, hiszen a legtöbb esetben ez volt a felelős az égésekért, olvadásokért. Legalább 50 percet szerették volna működtetni ilyen állapotban a kártyát, hiszen az már árulkodó időtartam.

Tesztelik az új Nvidia csatlakozót

Tesztelik az új Nvidia csatlakozót

Nos, igazán örömteli hírekkel jelentkeztek. 55 Amperrel és ennek köszönhetően közel 640 wattal küldték meg a kártyát a félig-meddig bedugott kábeleken keresztül, de így is állta a sarat a csatlakozó. Sőt, a hőmérséklet 45 fok fölé nem is ment, ami még teljesen menedzselhető állapot. Remélhetőleg az elkövetkezendő időszakban nem hallhatunk tehát leégő Nvidia kártyákról, később pedig az Intel és az AMD is átveheti az átdolgozott verziót.

Forrás: Videocardz

A Razer Lamborghini-laptopja a legjobb vas, amit valaha láttál

×