Amíg léteznek videojátékok, sajnos csalókkal is találkozhatunk majd a szervereken. Ám szerencsére a rendőrség egyre aktívabban lép fel ellenük.

2023.09.25. – A 90-es években a videojátékokban felbukkanó csalások még legálisnak számítottak, hiszen legtöbbjüket maguk a fejlesztők találták ki. A régi motoros játékosok még biztosan emlékeznek a temérdek gombkombinációra, amit például a GTA-játékok esetében kellett kijegyzetelni valamilyen papírra, ha éppen halhatatlanok akartunk lenni, vagy egy pillanat alatt akartunk meglógni a rendőrök elől. Ebben maximum annyi üzletet lehetett felismerni, hogy pár printújság időről időre kiadott „csalós mellékszámokat”, vagy megjelent pár erre szakosodott lap. Ám igazából ennyi is volt a történet. A gond a kompetitív játékokkal érkezett meg, na meg azokkal, akik csalással akartak maguknak hírnevet szerezni. Utóbbi csoportot már a rendőrség is figyeli, hát még azokat a vállalkozásokat, amik gyártják a csalásokat.

A Call of Duty Warzone a piac egyik legszórakoztatóbb Battle Royale játéka volt. Viszont sajnos relatíve gyorsan a csalók áldozatává vált, ami csorbította a megítélését is a címnek. Mára már hemzsegnek a csalók a játékban és szinte csak úgy lehet érvényesülni, ha mi magunk is úgy döntünk, csalni fogunk.

Ezekhez az előnyszerzésekhez azonban már nem elég pár szót legépelni, vagy megfelelő sorrendben bevinni pár gombparancsot a kontrollerünkön. Azok a csalások, amik például feljavítják a teljesítményünk CoD-ozás, vagy Valorantozás közben, már pénzbe kerülnek és külön programon keresztül futnak. Mivel a legtöbb előfizetéses rendszert használ, így a csalásokat készítők szabályosan úsznak a pénzben. A rendőrség pedig egyre komolyabb figyelmet fordít rájuk. Kínában például egy hatalmas csalóbizniszt sikerült most felszámolni.

Még a Tencent is segített!

rendőrség

Forrás: Yujiang Public Security Online

A Yujiang Public Security Online szerint a kínai hatóságok a Tencent segítségével tudták nyakon csípni a csalásokat fejlesztő csapatot. Összesen 10 embert vettek őrizetbe, amivel egy hatalmas, összesen 4,1 millió dollárt érő (kb. 1,5 milliárd forint) csalóvállalkozást számoltak fel.

A helyszínen 17 számítógépet, 11 mobiltelefont, valamint egy halom elektronikus eszközt foglaltak le. Mind-mind terhelő bizonyítékokat tartalmaztak.

csaló

Forrás: Yujiang Public Security Online

A csoport által készített csalások egyébként elsősorban a Valoranthoz készültek. Korunk egyik legmeghatározóbb esportjának számít, viszont az még mindig szomorú, hogy sokan nem önerőből akarnak sikereket elérni.

Ezt olvastad már?

Ennél a játékcégnél szeretne mindenki dolgozni – Senki nem mond fel

×