Maga az Xbox első embere és atyaúristene, Phil Spencer szállította a rossz hírt, amit sejtettünk, de nem tudtunk: ismét meg fogják emelni a Game Pass árát.

2023.09.25. – Bár a Microsoft alig három hónappal ezelőtt emelte meg néhány száz forinttal a Game Pass játékszolgáltatás csomagjainak árazását, az Xbox Tokyo Game Show előadása után a Game Watch japán újságírói egy interjúban kérdeztek rá Phil Spencernél egy esetleges jövőbeli drágulásról.

Az Xbox fejének szegezett kérdés abszolút indokolt, hiszen a Sony épp a hetekben követte a GP példáját, annyi különbséggel, hogy a PlayStation Plus igen meredek emelést kapott, amellyel a legdrágább játékszolgáltatássá lett szerte a piacon. Mégis, ennek ellenére is kitörő formában a PS5 konzolok eladási mutatója, szemben az Xbox Series konzolokkal, melyek a budget modell, olcsóbb szolgáltatás, és a Starfield ellenében sem képes utolérni azt.

Hiába a Starfield, Xboxból egyre kevesebb, PS5-ből egyre több fogy

 

A Sony játékrészlegének elnöke, Jim Ryan is sokat kritizálta – és kritizálja a mai napig – a Game Passt, mondván, hogy Spencerék modellje egyszerűen életképtelen, fenntarthatatlan, csak zabálja a dollármilliókat. Ezzel a Microsoftnál nyilván nem teljesen értenek egyet, ahogyan mi, játékosok is csak örülni tudunk, hogy a GP ennyire remek ár-érték arányt képes tartani.

Ugyanakkor Spencer a japán portál kérdésére azt válaszolta, hogy sajnos a Game Pass jelenlegi árszintjének megtartása lehetetlen, ahogyan ő fogalmazott: „az emelés egy ponton elkerülhetetlen”.

Itt viszont gyorsan hozzátette, hogy ezzel együtt a szolgáltatás minőségén is javítani kell, hogy az előfizetők is tudják, hogy ezért a pénztért valódi értéket is kapnak. Az áremelést azonban nem a semmiből hirtelen fogják előrántani – mint utóbb a Sony. Spencer szerint a három hónappal ezelőtti drágítást is alaposan meg kellett rágniuk, pedig akkor tényleg csak pár száz forintról / néhány dollárról volt szó.

Ez azt jelenti, hogy lesznek Game Pass-exkluzív címek?

Ez a kérdés is indokolt, hiszen mi más növelné a Game Pass értékét és vonzerejét, ha bizonyos játékokat kizárólag előfizetéssel lehetne játszani – azaz nem lehetne még megvásárolni sem.

Spencer azonban mindenkit nyugalomra intett: ilyenről szó sincs, nem terveznek hasonlót, mivel a Game Pass-szal csupán választási lehetőséget szeretnének teremteni. Aki szeretné, az továbbra is megveheti a játékokat teljes áron, vagy idővel akciósan, ha úgy tetszik, esetleg egy havidíjért cserébe a szolgáltatás terebélyes kínálatából is elérheti. A döntés teljes mértékben a játékosok kezében van, ezen pedig nem szeretnének változtatni.

Ehelyett a saját gyártású, rögtön a Game Pass kínálatában landoló játékok minőségére koncentrálnak. Azt Spencer is elismerte, hogy az elmúlt bő egy évben voltak „nem túl jó” GP-játékok, de úgy érzi, a Starfielddel jó nyomon járnak, ezt a nívót pedig az összes belsős stúdiónál szeretnék tartani, meghonosítani.

Az esetleges áremelésre visszatérve: azt nyilván nem árulta el (hisz ők sem tudják), hogy mekkora mértékűre és mikorra ütemezik a következő drágulást, de nagy eséllyel 2023-ban már nem kell ettől tartani. 2024 első felét viszont már bátrabban tippelem be, a mértékét pedig az elmúlt hónapok-évek tapasztalatai alapján 300-500 forint közé lehetne saccolni. De ezt majd akkor meglátjuk, amikor bejelentik, akkor viszont senkit ne érjen hideg zuhanyként a dolog.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A valaha készült leghitványabb videojátékok 1. rész – amiket még bottal se!

×