Az eddigi legnagyobb név is csatlakozott a csoportos perhez, amit az elszabadult AI miatt indítottak a megkárosított írók.

2023.09.21. – Elegük van az íróknak, perelnek a mesterséges intelligencia miatt, mert az folyamatosan plagizálja őket. Az AI-probléma addig fajult, hogy nagy szerzők nevével és szellemi tulajdonával élnek vissza olyan nagy webáruházakban, mint az Amazon. Silány minőségben, valószínűleg AI által írt kamukönyvek tűntek fel a neten, például az Elden Ring és a Trónok harca írójának nevével fémjelezve. Sokadmagával együtt úgy érezte, ezt eddig és nem tovább szabad tűrni.

Forrás: HBO

George R.R. Martin is csatlakozott ahhoz a 16 szerzőhöz, aki az Amerikai Írók Céhe részéről plágiummal vádolja a ChatGPT mesterséges intelligencia nyelvi modellt – írja a GameRant. Mivel nincs konkrét személy, akit perbe lehetne fogni, a rövid idő alatt szuper népszerűvé váló AI-alkalmazást kiadó vállalatnak ugranak neki. Az OpenAI a szerzői jogok vélhető megsértése miatt fog felelni a bíróság előtt. A terjedelmes kereset, amit az írók benyújtottak a cég ellen, 47 oldalra rúg.

Az OpenAI lágy részeit 350 bekezdésen át tapossák a felperesek.

Ez a bajuk az AI-val

Kreativitás és írás ellen elkövetett bűncselekményekért teszik felelőssé az OpenAI-t, miközben más szerzőket is arra bíztatnak világszerte, hogy indítsanak csoportos pereket. Az írók vádjai ismertek, és egyáltalán nem tűnnek megalapozatlannak. Azt állítják, a nyelvi modell képzésére a fejlesztők szerzői jogi védelem alatt álló műveket használtak. Azért mennek bíróságra, hogy ezt a gyakorlatot betilttassák, valamint felhasznált művenként akár 150 ezer dollár (közel 54 millió forint) kártérítést követeljenek.

Az írókat nem csak a már kiadott műveik jogtalan felhasználása zavarja, hanem az is, hogy webáruházakban feltűntek AI-val írt, rossz minőségű könyvek, amelyeket a nevük alatt dobtak piacra. A hírnevük rombolása és a valószínűsített anyagi kár szintén felbőszítette őket. Úgy vélik, az OpenAI magatartása máris a megélhetésüket veszélyezteti – nem beszélve az irodalomról, mint művészetről. Az OpenAI egyelőre nem reagált nyilvánosan a vádirat tartalmára.

Izgalmas, mint a családi viszonyok a Sárkányok házában:

Ki kicsoda a House of the Dragon-ban? Itt a gyorstalpaló, hogy ne zavarodj össze!

×