Az okos kerékpárgumi alkotói azt állítják, hogy sosem lyukad ki, így sosem kaphat defektet az új találmányuk. Annyira népszerű, hogy hihetetlen.

2023.09.18. – Aki rendszeresen közlekedik kerékpárral, bizonyára sokszor került olyan problémával szembe, ami miatt nem lehetett tovább haladni. Tolni a bicajt amiatt, mert leesett a lánc, vagy defektet kapott, nem éppen jó buli. Milyen jó lenne, ha végre lenne egy olyan okos kerékpárgumi, ami sosem lyukad ki, tehát nem kap defektet.

Na, várjunk. Ezt már megcsinálták. Egy Kickstarter kampány keretében bemutatták a világ első nagy teljesítményű, könnyű, légmentes, soha ki nem lyukadó kerékpárgumiját, ami alakemlékező ötvözetből készült. Az először a NASA-nál fejlesztett, most a The SMART Tire Company által bemutatott SMART kerékpárgumi nem igényel levegőt. Nem tud leereszteni, ráadásul nagyon jól is néz ki.

Levegő nélkül is rugalmas és megtartja alakját az okos kerékpárgumi.

Ahogy arról többek között a PCFórum is beszámolt, a SMART (Shape Memory Alloy Radial Technology, azaz, Alakmemóriás Radiális Ötvözet Technológia) kerékpárgumi lényege, hogy olyan anyagokat használ, aminél nem szükséges a levegő. A technológiát a NASA dolgozta ki a marsjárók számára, ebben a formában azonban mindenki hasznára lehet a Földön is.

A helyzet az, hogy bár a megvalósítás most „csupán” egy Kickstarter kampány részét képezi, hatalmas rá az érdeklődés. A cikk írásának pillanatában még 24 nap van hátra a kampányból, de már most túlszárnyalta a támogatás az elvárásokat. Eredetileg 25 ezer dollárt akartak rá összegyűjteni, de már több mint 123 ezer dollárt adományoztak a projektre.

Az alkotóelemek

Az biztos, hogy az ötlet nagyon jó és aki rendszeresen bicajozik, annak nagyon fontos is. Az egyetlen visszatartó tényező azonban jelen állás szerint csupán az ár lehet. A legolcsóbb változat ugyanis 150 dollárba kerül, ami nagyjából 54 ezer forint. Egy pár SMART kerékpárgumi, ami alkalmas városi közlekedésre és terepre is, már 500 dollár (kb. 180 ezer forint), és nekünk kell bajlódni az összeszereléssel.

 

Van lehetőség persze arra is, hogy készre szerelt kerekeket rendeljünk, ennek ára azonban akár 1300 dollár (kb. 468 ezer forint) is lehet. A legdrágább és legdurvább csomag 3 pár kerékpárgumival már 5 ezer dollár, vagyis nagyjából 1,8 millió forint. Ha azonban neked ez megéri, akkor miért ne?

Ezt láttad?

Kiakadtak a Switch játékosok, PS2 grafikája van a Mortal Kombat 1-nek

×