Egyre több amisht látni elektromos biciklire pattanni.

2023.07.10. – Az amishok három dologról közismertek: a külvilágtól elzárt közösségeikről, a mély vallásosságukról, illetve a néhol még érhető techfóbiájukról. Persze a megnevezéssel ellentétben nem egy valódi mentális betegségről van szó, csupán a legtöbb amish-közösség próbálja magát annyira távol tartani a modern technológiától, amennyire csak lehetséges.

Az viszont egy általános tévhit, hogy mindent automatikusan elutasítanak. Ahogyan az Elektrec még márciusban rámutatott, valójában nincsen egy egységesen elfogadott amish törvény, ami a technológia minden formáját tiltja, ehelyett a közösségek maguk dönthetnek arról, hogy milyen mai eszközöket fogadnak el. Erről általában úgy döntenek, hogy megvizsgálják az adott technológia közösségi és társadalmi hasznát, és ha elfogadhatónak találják, akkor engedélyezik a mindennapi használatát.

Így esett, hogy a pennsylvaniai Lancasterben található amishok egyre inkább áttérnek a lovaskocsiról az elektromos biciklikre és a rollerre.

„Sokkal gyorsabb felpattanni a kerékpárra és bemenni a városba, mint behozni a lovat az istállóba, felcsatolni a kocsira és elindulni” – magyarázta a portálnak David Mullett, az Old Order Amish Church tagja és egy e-bicikli bolt amish tulajdonosa. Mullett szerint az amishok az elektromos járműveket napelemről töltik, pont, ahogyan ő is üzemelteti a boltját.

Az amishoknak ugyanis nem magával az elektromossággal van problémájuk, hanem azzal, hogy ahhoz fel kéne csatlakozniuk egy kormány által ellenőrzött hálózatra. A napelemekkel viszont ezt könnyedén át tudják hidalni, amit egyre több közösség kezd használni. Így pedig már az elektromos biciklik és rollerek is egyre jobban terjednek az amishok között.

Ezt is érdemes elolvasnod:

5 retro gamer pillanat, amit csak az igazi veteránok értenek

×