A biztonság jegyében fütyülheti meg a Google azokat az alkalmazásokat, amiket nem a Play Áruházból telepítesz Android készülékekre. Hamarosan élesítik.

2023.09.17. – Nem sokat várat magára a Google Play Protect frissítése. Ez a funkció Android telefonokra kerülő alkalmazásokat vizsgál, és leállíthatja a telepítést, ha biztonsági problémát gyanít. A szűrő eddig csak a Play Áruházból érkező alkalmazásokra figyelt árgus szemekkel, de a kívülről érkezőket figyelmen kívül hagyta. Nos, saját felelősségre már nem lesz annyira egyszerű ilyeneket telepíteni az eszközödre.

Forrás: kues1 – Freepik

Bővül Android mobilokon a Play Protect hatásköre

Az Android rendszerű készülékek mellett gyakori érv az iOS-szel szemben, hogy engedi az Áruházon kívülről érkező alkalmazások telepítését is. Ez a legutóbbi hírek szerint változatlanul megmarad, de a Google nem hagyja többé szó nélkül, ha valamilyen külső appot gyanúsnak talál – írja a BGR. A portál szerint még ebben a hónapban érkezik a Play Protect 37.5-ös verziója, ami már vizsgálja és leállítja a neki nem tetsző appok installálását. Fontos: a Protect funkció ugyan nagyon is hasznos a kockázatok csökkentésére, 100 százalékos hatékonyságot hiába vársz tőle. Szóval érdemes ettől függetlenül is körültekintőnek maradni, hogy mit töltesz le Androidra!

Forrás: Google

Az alkalmazások tesztelése automatikus lesz a telepítés közben, de Play Protect legfeljebb csak megtorpanthatja a folyamatot, ha valami nem tetszik neki az adott szoftveren. A lehetőség tehát a kezedben marad: a Google aggodalmaskodása ellenére is befejezheted az installációt, ha – saját felelősségedre – jóváhagyod azt. A Google Supportban „valós idejű fenyegetettség keresésnek” nevezett funkciót valószínűleg még ebben a hónapban ráeresztik az Android rendszerekre.

Mivel a Play Protect mostantól a telepítés során beolvassa a külső alkalmazásokat is, további, nagyon szükséges védelmet nyújt

azoknak, akik a legtöbbet akarják kihozni az Android nyitottabb kialakításából. A Google Play Protect a múltban sok kritikát kapott, de ha ez a frissítés valamit is jelez, az az, hogy a vállalat igyekszik jobban akadályozni a rosszindulatú alkalmazások terjedését.

Minden okod megvan rá, hogy óvatosabb legyél:

A képernyőt és a kamerát is figyeli, rögzíti ez az új Androidos vírus

×