A legszomorúbb a dologban, hogy ez az Androidos vírus nem csak ártatlan alkalmazásnak álcázza magát, de még a vírusírtó sem szúrja ki.

2023.09.08. – Mostanában egyre nehezebb biztonságban tartani a mobilunkat. Miközben a telefonunkkal egyre több lehetőségünk van ügyeket intézni, fizetni, megkönnyíteni az életünket vagy csak szórakozni, úgy egyre több veszélynek is vagyunk kitéve. Ebben nem segít az a nemrég megjelent Androidos vírus, amiről a Bleepingcomputer számolt be.

Az MMRat nevű új Androidos kártevő élőben figyeli a telefon kameráját, sőt rögzítheti is azt.

Az MMRat-ot először 2023 június végén figyelték meg, azonban nagy nehézséget okoz, hogy a víruskeresők sem tudják kiszűrni a jelenlétét a mobilokon. A vírust hivatalos alkalmazásboltoknak álcázott oldalakon terjesztik, szóval tényleg könnyen rákerülhet a mobilunkra. A legrosszabb, hogy telepítéskor a vírus egészen egyszerű kormányzati vagy társkereső applikációnak álcázza magát – írja a HVG.

Mit csinál a vírus?

Telepítést követően sajnos mi magunk adunk engedélyt arra, hogy a vírus elkezdje figyelni a tevékenységünket a telefonon, miután csatlakozott egy szerverhez. Ez szó szerint azt jelenti, hogy nagyjából mindent lát, ami mi is a képernyőn vagy a kamerán. Hozzáfér a névjegyzékhez, látja, amit begépelünk, látja a telepített appokat. A legbizarrabb, hogy valós időben figyeli a képernyőt és a kameraképet is. Mindemellett nyomtalanul törölni is tudja magát az eszközről.

Az MMRat még arra is képes, hogy távolról felébressze a készüléket, feloldja a képernyőt, és valós időben lopjon el banki adatokat, vagy csalást hajtson végre. Összefoglalva, az MMRat egy igazán ügyes Androidos vírus, ami kiválóan ötvözi a lopakodást és a hatékony adatlopást.

Mit tehetünk?

Felhasználóként persze nagyon nehéz kivédeni az ilyen vírusokat. A legjobb, amit tehetünk, hogy az Android rendszeren csak a hivatalos alkalmazásboltot, a Google Play-t használjuk. Persze vannak más, biztonságos alkalmazásboltok is, de ha ezekben nem vagyunk biztosak, külső forrásból inkább ne telepítsünk appokat. Letöltéskor pedig nem árt elolvasni a felhasználói értékeléseket sem. Szóval annyit tehetünk, hogy óvatosak vagyunk!

Nem is olyan számoltunk be a másik, magyar felhasználókat is érintő vírusról, ami ha minden igaz, le is hallgathatta a telefonunkat.

Ezt láttad már?

Miért játszunk hajnalokig akkor is, ha hulla fáradtak vagyunk? – A tudomány válaszol

×