Nem érdemes félvállról venned, amikor a mobilod fura dolgokat kezd csinálni. Mutatjuk milyen jelekből derítheted ki, hogy bekaptál-e egy csúnya vírust.

2022. 10. 20. – Annak ellenére, hogy a Google Play és az iOS áruházában található alkalmazásokat ellenőrzik a cégek, sajnos még a mai napig találkozhatunk telefonos vírusokkal. Éppen pár napja bukkant fel egy telefonbeszélgetést rögzítő vírus, de szinte minden hétre jut hasonló.

Nem titok, hogy az Android felhasználók jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Play Store ellenőrzési mechanizmusa sem a legjobb, külön kell keresnünk a biztosan ártalmatlan alkalmazásokat. Ami azonban még nagyobb probléma, hogy a Google operációs rendszerén pár kattintással bárki telepíthet .apk fájlokat. A telefon az első ilyen telepítés előtt figyelmeztetést dob fel, ám a legtöbb felhasználó inkább kikapcsolja ezt és vígan engedélyezi a harmadik féltől származó applikációk gondtalan felrakását. Néha azonban teljesen akaratlanul is átcsúszhatnak a védelmi vonalakon ezek, ilyenkor érdemes lehet figyelni az intő jelekre.

5 jel, ami arra utal, hogy vírusos lehet a telefonod!

Lassú telefon, átlagos használat mellett is

Talán ez a legszembetűnőbb jel, még akkor is, ha soha nem nézzük át jobban a telefonunkat. A korábban gyors, gördülékeny rendszer lomhává válik, miközben semmit nem változtattunk a használati szokásainkon. Az akkumulátor hirtelen gyors merülése is gyanús lehet, főleg, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem ragadt be valamilyen applikáció vagy játék a háttérben. Előfordulhat, hogy a hívásaink minősége, stabilitása sem a régi, miközben a térerő értelemszerűen nem változott. A háttérben futó, de erőforrást zabáló vírusok a telefonunkat állandó munkára kényszerítik. Éppen ezért a hirtelen tapasztalt melegedésre is érdemes lehet odafigyelnünk.

Ismeretlen programok

Sok esetben a vírusok nem kifejezetten ártalmasak. Előfordulhat, hogy a tudtunk nélkül felkerült kártevő további programokat telepít fel a telefonunkra. Ezek között megtalálhatunk nem túl populáris játékokat, segédprogramokat. Érdemes végignéznünk az összes alkalmazásunkat, hogy biztosan mi telepítettük-e fel azokat. Pár száz applikáció között könnyedén el tud bújni egy-egy nem oda való.

Gyanús tranzakciók

Az első két bejegyzésben konkrét kárról nem beszélhettünk, ám néhány program nem áll meg itt. A legtöbb esetben a Google Play-hez tartozó alkalmazáson belüli vásárlások felületét támadják be, így a cégtől kapott számlákra különösen oda kell figyelnünk. Néhány esetben emelt díjas SMS-eket is küldhetnek a tudtunk nélkül, ezért a gyanúsan megemelkedett telefonos számláinkra is érdemes egy pillantást vetnünk. Előfizetéses felhasználóként könnyen lehet, hogy csak az adott hónap végén jön a feketeleves.

Hirtelen megjelenő hirdetések

Néhány gyártó esetében, mint például a Xiaomi nem szokatlanok az alkalmazásokban látható hirdetések. Ha olyan applikációkban kezdenek feltűnni ezek, melyeknél korábban nem tapasztaltunk ilyet, akkor ismételten gyanús lehet számunkra a történet. Semmi esetben se kattintsunk ezekre a felugró vagy épp beágyazott bannerekre, képekre, linkekre.

Hozzáférhetetlen fájlok

A Ransomware típusú vírusokkal viszonylag ritkán találkozhatunk okostelefonokon, de nem zárhatjuk ki ennek lehetőségét. Ebben az esetben az alkalmazás megtagadhatja a hozzáférést bizonyos fájljainkhoz, rosszabb esetben teljesen kizárhat minket a telefonunkból. Éppen ezért soha nem árt egy-egy Backup létrehozása, nem tudhatjuk mikor jöhet jól.

Összegzés

Androidos felhasználóknak tehát érdemes lehet duplán, triplán meggondolni, hogy milyen alkalmazásokat töltenek le. Csábító lehet egy-egy fizetős app tört változata, ám nem tudhatjuk, hogy milyen más „ajándékot” kapunk még mellé. Az iOS tulajdonosoknak egy fokkal könnyebb dolguk van, ám ott sem lehetetlen a külsős alkalmazások installálása manapság. A fenti jelekre mindenképp érdemes odafigyelni, főleg ha halmozottan jelentkeznek. Ha megtörtént a baj, akkor a korábbi bejegyzésünk végén javasolt vírusírtók valamelyikét érdemes lefuttatnunk, radikálisabb esetben pedig mindig opció lehet a gyári visszaállítás.

Ennyiért már Xboxot kapunk – Brutálisan drága lesz az új PS5 kontroller

 

×