Rendkívül sok olyan ingyenes vírusirtó alkalmazás érhető el a Google Play Store-ból, amelyeket semmiképpen sem érdemes egy percnél tovább használni.

A Cybernews kutatói szerint az Androidot használóknak kétszer is meg kellene gondolnia, hogy mely ingyenes vírusirtó mellett teszik le a voksukat, ugyanis a legújabb vizsgálatok alapján több közülük adatkövető programokat, illetve potenciálisan rosszindulatú domainekre mutató linkeket is tartalmaznak.

A Cybernews a Google Play áruház negyven, a telepítések alapján legjobban rangsorolt tisztító és vírusirtó alkalmazását vizsgálta, amelyek összesen több mint 918 millió letöltést értek el. A népszerű alkalmazások egyéni telepítéseinek száma egymilliónál kezdődött, némelyiknél ennek több mint százszorosa volt.

A vizsgált programok közül csak kettő nem tartalmazott valamilyen nyomkövetőt.

Ez azt jelenti, hogy 38 ingyenes alkalmazás aktívan megfigyeli a felhasználót, azt azonban nem tudni, hogy az így kigyűjtött adatokat milyen célokra használják fel. Ezek közül három került a kifejezetten veszélyes kategóriába, míg több mint egy tucat a potenciálisan veszélyesbe, a maradék pedig 2 és 10 használt nyomkövető között oszlik el.

Infographic

Ennyi nyomkövetőt találtak a programokban.

Az alkalmazások közül 13-at olyannyira károsnak ítéltek a magánéletre nézve, hogy a csapat biztonsági rangsorában a lehető legalacsonyabb osztályzatot kapták. Hat még valószínűsíthetően rosszindulatú linkeket is tartalmazott – ezzel Android-felhasználók millióit téve ki annak a veszélynek, hogy feltörik a telefonjukat.

A Dr Capsule vírusirtó-tisztító alkalmazásban például három ilyet is találtak, de elégtelenre vizsgázott a GO Security, a Virus Hunter 2021, az AVC Antivirus & Virus Cleaner, a Fancy Booster és a Phone Junk is. 

Infographic

Rosszindulatú linkek a vizsgált vírusirtókban

A Cybernews szakemberei ezek, illetve az általános működésük alapján rangsorolták az ingyenes vírusirtókat, melyek közül a legjobbnak a Keep Clean Cleaner bizonyult, a legrosszabbnak pedig a Security Antivirus – Max Cleaner, a Smart Cleaner, a Nova Security – Virus Cleaner és a Safe Security – Antivirus, Booster Phone Cleaner programokat jelölték meg, melyeket jobb messze elkerülni.

Természetesen hozzátették azt is, hogy a vizsgált alkalmazások egyikét sem érdemes letölteni, és válasszuk inkább valamelyik nagyobb és megbízhatóbb vállalat mobilos alkalmazását, melyek alapvető biztonsági funkciói szintén ingyenesek, de a fentieknél jóval biztonságosabbak.

Jó választás lehet például az:

  • AVG Vírusirtó Androidra
  • Avast Antivirus & Biztonság
  • Bitdefender Mobile Security
  • Kaspersky Security & VPN
  • McAfee Security: Antivirus VPN

Ki mellé ne ülj be! – Kiderült, az Androidosok vagy az iPhone-osok vezetnek-e jobban

https://leet.hu/samsungssd/

×