A lámpák felesleges járatása kiváló vitatéma lehet a családban. Annak igyekeztünk utána járni, hogy igazából mennyit is spórolhatunk ezzel.

2023.09.15. – Egyre közelebb a csillagászati ősz, ám az időjárás ennek jeleit nem érzi. A lámpát csak később kapcsoljuk fel, hiszen egy ideig még hosszúak a nappalok. Szeptember második hete is 30-hoz közeli hőmérsékletekkel érkezett, így sok helyen még a klímák is üzemeltek. Egy azonban biztos, hogy az áram- és energiaszámlák továbbra is magasak, függetlenül attól, hogy milyen módon hűtjük vagy világítjuk meg lakásainkat, házainkat. Éppen ezért mindenki arra törekszik, hogy valamilyen módon spórolhasson az általa elhasznál villamos energián.

Vannak olyan eszközök, melyek nélkülözhetetlenek a háztartásokban. Hűtő, mosógép, bojler vagy épp a tűzhely. Utóbbiakból gázüzemű változatok is elérhetőek, ám az elmúlt évtizedben inkább az árammal működő variánsok kerültek a háztartásokba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne spórolni valamilyen szinten. A legtöbb családban visszatérő jelenség, sőt vitatéma a villany lekapcsolása. A család egyik részét teljesen hidegen hagyja, hogy feleslegesen van felkapcsolva néhány percig az égő, míg mások talán feleslegesen sokszor le is kapcsolják azokat. Jogos lehet a kérdés, hogy mennyit spórolhatunk meg ennek segítségével manapság. Derítsük ki!

Miért kapcsoljuk le a lámpát?

Lámpa - égő

Erre viszonylag könnyű választ adni. A világítás lekapcsolásával közvetett módon csökkenthetjük a felesleges szén-dioxid kibocsátásunkat. A villamos-energia termelés az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó forrás manapság, mely az éghajlat-változáshoz is erőteljesen hozzájárul. Tehát a lámpák lekapcsolásával segíthetünk a bolygó környezetének, akármennyire is jelentéktelennek tűnik ez a lépés. Másrészt pedig értelemszerűen a pénztárcánknak is jót tehet, jöjjenek is a piszkos anyagiak.

Ennyit spórolsz a lámpák lekapcsolásával

Az esetek sokszínűségének érdekében rögtön két példát is érdemes kiszámolni. Az egyik esetben egy „régi” típusú, 40 wattos izzót veszünk alapul, a másik esetben a 40 wattos „régi” izzó fényességének, tudásának megfelelő, ámde 5 wattos fogyasztó, sokkal energiatakarékosabb LED izzó számait nézzük meg.

Magyarországon jelenleg két értékkel is érdemes lehet számolnunk. Az egyik bruttó 35 forintos kWh-onkénti árazás, a másik pedig 70 forintos, amennyiben az adott háztartás túllépte az éves limitet. Ezeket az összegeket az EON.hu hivatalos oldalán találhatjuk meg. Jöhet is a konkrét számolás:

  • A 40 wattos, régi típusú izzó óránként 0.04 kWh-t használ el, azaz 25 óránként spórolunk 35 forintot. Ha túlléptük a limitet már fele ennyi idővel is megspóroltuk a 35 forintot. Másik oldalról megközelítve, 1000 forint megspórolásához közel 720 óra „felesleges” világításról kellene lemondanunk, mely a limitet átlépve is ennek fele, 360 óra, azaz 15 nap.
  • A fenti példa 10 darab 40 wattos izzó levetítve már 0.4 kWh-t takar óránként. Ebben az esetben már 2.5 óra alatt megspóroltunk 35 forintot, limit esetében már 1.25 óra is elég ehhez. 1000 forint megspórolásához 10 izzó fel nem kapcsolása esetében elegendő 72 óra, limit felett pedig 36 óra. Ez könnyű spórolásnak hangozhat, ám ritkán marad égve ennyi izzó feleslegesen.
  • Az 5 wattos LED izzó 0.005 kWh-t használ el, azaz 200 óránként spórolunk 35 forintot, limit túllépés esetén már 100 óra is elég ehhez. Másik oldalról nézve 1000 forint megspórolásához 5700 óra „felesleges” világításról kellene lemondanunk, limit túllépés esetén csak 2850 óráról, mely közel 120 nap.
  • 10 db LED izzó 0.05 kWh-t használ el óránként. Azaz 20 óránként spórolunk 35 forintot, ha túlléptük a limitet már fele ennyi idővel is megspóroltuk a 35 forintot. Másik oldalról megközelítve, 1000 forint megspórolásához közel 570 óra „felesleges” világításról kellene lemondanunk, mely a limitet átlépve is ennek fele, 285 óra, azaz 12 nap.

Ne (csak) erre figyelj!

Jól látható tehát, hogy nem a lámpák kapcsolgatásával spórolhatjuk a legtöbbet manapság. Természetesen a fenti kalkuláció 1-1 és 10-10 izzóval történt, még több izzó esetében már kicsit árnyaltabb a történet, hiszen sok kicsi sokra megy, de továbbra is elhanyagolható ezek fogyasztása manapság. Ráadásul a régi típusú izzókat nem igazán lehet megvásárolni manapság, egyre inkább kopnak ki a háztartásokból.

Érdemes inkább a nagyfogyasztók hatékonyabb használatára vagy épp a TV-k, netán konzolok felesleges üzemelésére figyelnünk. Egy egyszerű klíma is már százsorosát fogyaszthatja egy manapság divatos LED izzónak, de TV esetében is 30-50-es szorzóra készülhetünk.

Magyarországon is kapható az AI által kitalált „furaízű” új Coca-Cola

×