Egyelőre úgy tűnik, hogy a konzolos játékosok nincsenek nagy bajban az áramfogyasztással, de azért érdemes lehet pár dologra odafigyelni.

Az elmúlt napokban-hetekben egyre komolyabb téma az elektromos áram fogyasztásának havi mértéke, hiszen hamarosan már csak egy bizonyos limit alatt érvényes a gázra, illetve áramra vonatkozó kedvezményes rezsiár. Ez annyit tesz, hogy ha a fogyasztásunk meghaladja a kormány által meghatározott felső határt, akkor a „túlfogyasztást” már megemelkedett árakon kell kifizetnünk a szolgáltatónak.

Ez az elektromos áram esetében évi 2523 kWh-ot, azaz havi 210 kWh-ot jelent, egészen odáig 36 forint marad a kilowattonként kiszámolt díj. Ha valakinek a fogyasztása augusztus 1-től kezdődően ezt túllépi, annak kilowattonként 70,10 forintot kell rászámolnia.

Ez a durva áremelkedés nyilvánvalóan minden magyar állampolgárt érint, de főleg azokat, akik több, esetleg nagyobb fogyasztású elektromos eszközt használnak – naponta. Ebbe pedig azok is beletartoznak, akiknek kedves hobbijuk többek között a videojáték.

Mint már arra korábban rámutattunk, a videojátékokkal eltöltött idő bizonyos esetekben nagyon is költséges számlákat eredményezhet, ha nem figyelünk oda. Egy gamer PC például simán megzabál évente 1400 kWh-át is, ami azért sem szívderítő, mert a meghatározott éves keret több mint felét kiteheti.

Mindez persze nagyban függ attól, hogy a játékra használt eszköz milyen komponensekből áll össze. Így talán nem olyan meglepő, hogy a konzolos játékosok ennél sokkal szerencsésebb helyzetben vannak.

Mennyit fogyaszt a konzolom? Spórolnom kell?

Szerencsére a konzolok kategóriákkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy játékra (is) használt számítógép. Egy átlagos játékgép napi 2-3 órás használat mellett évente átlagosan mindössze 190-230 kWh-t eszik, ami még a havi keretbe is könnyebben beleférne. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az újabb generációs konzolok sokkalta energiaigényesebbek, mint a korábbi verzióik, sőt, bizonyos beállítások mellett még akkor is fogyasztanak, amikor az ember nem is gondolná.

Egy Xbox Series X és egy PS5 játék közben körülbelül 160-220 wattot is felemészthet, ami 4-5 játékóra alatt éri el az 1 kWh-ot, ami egy hónapra vetítve 26-28 kWh is lehet. Ugyanez egy Xbox One X és egy PS4 Pro 160-180 wattra jön ki, míg ennél jelentősen kevesebbet kér az Xbox Series S, ami átlagosan beéri 100 wattal is. Az újabb típusú videojáték konzolok közül a Nintendo Switch áll a legjobban a fogyasztás terén, annak ugyanis nagy átlagban 18 wattnál nincs szüksége többre.

Konzol Watt
PS5 50-220*
Xbox Series X 45-220*
Xbox Series S 25-100
Nintendo Switch 10-18
PS4 Pro 75-160*
PS4 Slim 55-110
PS4 90-150
Xbox One X 65-180*
Xbox One S 35-90
Xbox One 70-120
Wii U 35
PS3 Slim 85
PS3 190
Xbox 360 S 90
Xbox 360 180
Wii 40
Playstation Classic 2.3-2.5
NES Classic Edition 2.3-2.5
SNES Classic Edition 2.3-2.5

A *-val jelölt értékek is ezt jelölik, azaz a fogyasztás ennél több is lehet. Ez is azt mutatja, hogy a részletgazdagabb, a konzolt jobban kihajtó játékok energiaigényesek, amiből az következik, hogy ha a masinákon régebbi, előző generációs játékok futnak, akkor kevesebb lesz a fogyasztás is.

Ugyanez érvényes akkor is, ha a konzolon valamilyen streaming szolgáltatást használunk, vagy böngészünk az interneten vagy a digitális boltban, de vagy csak a dashboardon bambulunk. Ezek mind-mind fogyasztják az áramot, csak jelentősen kisebb mértékben, PS4-el példázva nagyjából ilyen arányban (kivéve Nintendo és az Xbox Series S):

Mód Watt
PS4 készenlét 10
PS4 készenlét letöltéssel 70
PS4 menüben 90
PS4 lemezolvasás közben 95
PS4 Blue-Ray 95
PS4 Netflix közben 90
PS4 telepítés közben 115
PS4 játék közben 130-150
PS4 kontroller töltés +4 watt

Érdekesség, hogy Xbox SX-en a streaming alatti fogyasztás függhet a felbontástól is, így nagyjából 40-50-60 wattot fogyaszthat.

Ez viszont csak a játékkonzol fogyasztását mutatja, ehhez viszont még érdemes lehet beleszámolni a tévékészülék, esetleg a monitor fogyasztását is. Ez méretenként változik – a kisebb képátlótól felfele -, de az is fontos, hogy milyen típusú a kijelző, azaz LED, LCD, CRT vagy Plazma. Ez esetben a LED és az OLED lehet a legjobb választás, ugyanakkor a nagyobb modellek simán fogyasztanak 100 wattot is óránként, amit így érdemes a konzol fogyasztásához is felírnunk.

Sok kicsi sokra megy!

Láthatjuk tehát, hogy egy konzolos játékos nem feltétlenül kell lemondjon a hobbijáról, ugyanakkor azok, akik tényleg sokat játszanak érdemes lehet odafigyelni néhány apróságra.

  • Az automatikus készenléti módot érdemes kikapcsolni, ha nem szeretnénk, hogy a gép akkor is fogyasszon, amikor nincs aktív használatban. Ezt azért fontos megemlíteni, mert sok masinán alapértelmezettként van beállítva a gyorsindítás funkció, ami miatt valójában szinte sosem kapcsolódik ki.
  • A konzolt mindig teljesen kapcsoljuk ki, ha nem használjuk, a letöltéseket pedig érdemes lehet alvó üzemmódban intézni, hiszen néhány wattal lefaraghatunk a számokból.
  • Ha van más megoldás, például van TV okosítónk, vagy a TV-n dedikált alkalmazás, akkor a streaming szolgáltatásokat inkább azokkal használjuk, hiszen jelentősen kevesebb energiát használnak.
  • Használj kisebb fogyasztású tévét és monitort a játékhoz.

Ezek körül talán a legfontosabb a gyorsindításos funkció kikapcsolása, vagy korlátozása lehet, ugyanis a játékkonzolok a havi fogyasztásuk közel felét így teszik ki. Vagyis már azzal is nagyon sokat lehet spórolni, ha beállítjuk, hogy 20-30 perc inaktivitás után teljesen kapcsolja ki az adott konzolt.

Ha pedig az is érdekel, hogy a játékok árán miként tudsz sokat spórolni, akkor mindenképp állj tovább az alábbi cikkre is:

Így spórolhatsz sokat a játékok árán az egyre ínségesebb időkben

https://leet.hu/jbl-bt/

×