Bár a Sony előre jelezte, hogy ne üljünk le nagy elvárásokkal a legutóbbi State of Play elé, a PS5 felhozatalát bemutató prezentáció így sem volt túl erős.

2023.09.15. – A Sony nem különösebben rázta meg magát a szeptember 14-én magyar idő szerint este 11 órakor megejtett State of Play-en. Valószínűleg idehaza is sokan fennmaradtak csak ezért az eseményért, amelytől minimum azt remélhettük, hogy valami világosabb indokot szolgáltat a PlayStation 5 megvásárlására, amire ezidáig nem túl sok exkluzív jelent meg.

Ezen sajnos nem most fognak változtatni, így talán nem is olyan meglepő, hogy a régóta pletykált újfajta PS5 modell helyett mindössze három új színezetű, Deep Earth Collectionnek elnevezett borítást és kontrollereket villantottak a már meglévő digitális és lemezmeghajtós gépekhez. Legyünk türelemmel, hiszen a PS4-nél is eltelt vagy 4-5 év, mire a mindent is letaroló játékok megérkeztek, valószínűleg a PS5 esetében is hasonló tempóval kell kalkulálnunk.

Persze azt sem mondhatjuk, hogy egyáltalán nem érte meg ébren figyelni a Sony eseményét, hisz kaptunk egy egész érdekes ízelítőt is az október 20-án érkező Spider-Man 2-ből, ami egyértelműen az est fénypontja is volt – igaz, nem volt nagy a versengés.

Az új előzetesből például kiderült, hogy alaposan kibővül a várostérkép Queensszel és Brooklynnal, amit ezidáig minden pókjátékban csak a távolból vizslathattunk. Emellett azt is megtudtuk, hogy összesen 65 egyedi pókszerkóba csomagolhatjuk a két hálószövőt, melyek színét – a képességek mellett – külön testre is szabhatjuk.

A drágább Spider-Man 2: Digital Deluxe Editiont választók viszont még 5-5 exkluzív jelmezt is kapnak, melyeket ismert művészekkel közösen terveztek meg:

A másik várományosa a PS5-nek a Helldivers 2, ami 2024. február 8-án fog megjelenni. Ehhez kaptunk némi új játékmenetet, amiben az Arrowhead Game Studios fejlesztői a csapatos szörnyöldöklést mutatják be – némi The Division és Destiny utóízzel.

Final Fantasy VII Rebirth megjelenés: 2024. február 29.

Bár a Final Fantasy VII remake-je nem a Sony saját fejlesztése, a legendás RPG kizárólag PlayStationön tér vissza. Méghozzá egészen csodálatos formában, nem is nagyon fér kétség ahhoz, hogy a PS5 egyik, ha nem a leggyönyörűbb játéka lesz az FFVII Rebirth. Az új előzetesből azonban nem csak a megjelenési dátum, hanem egy csomó játékmenetbeli – illetve meglepő narratív újdonság is kiderült.

Ez meg mi a jó isten???

A Sony PS5-ös prezentációját egy vicces játékkal, a Baby Steps-szel próbálták meg beindítani, ami kicsit a Manuel Samuel és az Octodad marhaságokat juttatta eszembe. Valószínűleg itt is valami nagyon hasonlóról lesz szó, aminek a legnagyobb poénforrása, hogy egy olyan embert kell irányítanunk, aki egy kisbaba motorikus képességeivel bír. Biztos fun lesz.

Ennél azért nem kicsit volt jobb az Avatar: Frontiers of Pandora bemutatója, amiben újabb játékmenetet mutattak a James Cameron filmes világában játszódó nyílt világú kalandból.

A Ubisoft játékát egyébként az a  Massive Entertainment készíti, amelyik a The Division-sorozatért felel, illetve ami az Avatar-játékkal párhuzamosan az igen grandiózusnak ígérkező Star Wars: Outlawst is kalapálja. Meglátjuk, hogy mennyire tudják megosztani az erőforrásaikat, egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a Frontiers of Pandora egy gyönyörű, felfedezésekkel teli utazás lesz – majd december 7-én (Xboxon és PC-n egyaránt).

Egy újabb cím érkezik a játékokban egyelőre nem különösen dúskáló PSVR 2 is, ami egy Szellemirtós móka lesz:

De nem is ez, hanem a Resident Evil 4 VR Mode a legérdekesebb, amivel a piszok drága VR-kiegészítő tulajdonosai játszhatnak majd.

Nagyjából ennyit lehet kiemelni, de azért még:

  • Október 10-én megjelenik PS-re is a világ egyik legnépszerűbb játéka, a Roblox, de ezt már korábban is tudtuk.
  • Kipróbálható demót kapott a Ghostrunner 2, amit már lehet is töltögetni PS5-ön. Megjelenés október 26-án.
  • Tales of Arise: Beyond the Dawn megjelenéséről is lerántották a leplet: november 9.
  • Nem mintha októberben nem lenne már épp elég játék, de október 11-én a Honkai Star Rail is befut.
  • A Splatoon-klón Foamstars tart egy nyílt bétát szeptember 29. október 1. között PS5-ön, amire már lehet jelentkezni, megjelenés azonban csak valamikor 2024 elején lesz.

És ennyi volt a szeptemberi State of Play. Sem Silent Hill 2, sem új Wolverine, sem Death Stranding 2, vagy egy The Last of Us Factions teaser, de még a furácska PlayStation Portal megnevezésű, hamarosan (november 15-én) boltokba kerülő kézikonzolszerű remote play kütyü sem kapott egy rövid blokkot. Ami szomorú, mert ha kényszerítenének sem különösen tudnám megmondani, hogy például 2024-ben milyen tartalmakkal készül a PS5-tulajdonosoknak a Sony.

A teljes eseményt is megnézheted:

Mindeközben, ugyanezen a napon a Nintendo Directen villantottak egy ilyet (is):

27 év után felújított formában tér vissza az első három Tomb Raider

×