Idén egy kezdeti időkbe visszarepítő Assassin’s Creed érkezik a Mirage képében, ami sokkal többet ígér némi nosztalgikus pillanatnál.

2023.09.13. – A címet némileg magyarázandó: azért nevezem régi-új Assassin’s Creednek az október 5-én megjelenő Mirage-t, mert a 2017-es Origins által megkezdett kiégetően nagy RPG-s vonulat után ez az etap visszatér az gyökereihez. Mármint a jelenleg használatos mechanikákkal próbálja visszaadni az első részek szellemiségét, melyekben még a falmászással kombinált orvgyilkolásoké volt a főszerep.

Hogy az időutazással felérő nosztalgikus visszafordulás bejön-e a Mirage-nak, azt előre igen nehéz megmondani, főleg azért, mert előzetesen néhány fronton visszalépésnek tűnik a Unity-hez és a Syndicate-hez képest. Momentán gondolok itt a klasszikus formula legsarkalatosabb aspektusára, a mozgásra-mászásra, amit a Mirage az Origins-Odyssey-Valhalla trióból kapott örökül.

Bár igaz, hogy az ókori Bagdad nem is lesz tele igazán hatalmas épületekkel.

Ha viszont hihetünk a korai beszámolóknak, ezt más ismerős elemekkel és megoldásokkal próbálják kompenzálni. Az egyik ilyen, hogy a küldetéseket – mint a Unity-ben – többféleképpen teljesíthetjük, vagy akár el is bukhatjuk, ezt többen a Hitmanhez hasonlították. A célpontok levadászása viszont nem csak emiatt lesz érdekes, hanem mert semmi sem jelöli a helyzetüket a térképen, ezt az infót az emberektől szerezhetjük meg azáltal, hogy segítünk nekik.

A lopás-mechanika kiegészült egy ügyességi ritmusjátékkal: hogy sikerüljön, időben le kell nyomnunk egy gombot, ha viszont ez nem jön össze, akkor az NPC-k észrevesznek, és tolvajt kiáltva azonnal riasztják az őrséget. Ennél jóval izgalmasabb, hogy a lopakodás ismét fókuszba helyezésével különösen fontos szerepet kapnak a kiegészítők is, mint például a füstbomba, vagy a dobókések, melyek nélkül igen nehezen fogunk boldogulni.

Ha valaki már teljesen kiégett a 150+ órás Assassin’s Creedektől, számukra örvendetes hír, hogy a Mirage története feszes és rövid lesz. Mármint a Valhallához és az Odyssey-hez képest, más programokkal való összevetésben nem mondanám átlagon alulinak a valamivel több, mint 20-25 órás játékidejét – a régebbi etapok is körülbelül ennyivel operáltak (kivéve a Steamről hirtelen lekerült Black Flag).

Összességében tehát egy érdekes klasszikus-modern egyveleget fogunk kapni október elején. Az pedig külön öröm, hogy a Ubisoft ezért nem is szeretné kifosztani a játékosokat: az Epic Games Store-on mindössze 16.690 forintba, konzolokon pedig 17.500 forintba kerül. De ne csak a meglepően nagyvonalú árcédula döntsön, Chris Zanar jóvoltából mutatunk 20 percnyi tömény játékmenetet az Assassin’s Creed: Mirage-ből:

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Unity az egyik legjobb Assassin’s Creed, ami az idővel csak nemesedett

×