A Sony igen drasztikusan megemelte a PlayStation Plus játékszolgáltatásának díjszabását, ami nem tette sokkal vonzóbbá a Game Pass kihívóját.

2023.09.11. – Valószínűleg már csak kevesen emlékeznek rá, de nem is olyan nagyon régen, 2017-ben (tehát a Horizon: Zero Dawn és az utolsó Uncharted-epizód megjelenésekor) még alig 2000 forintot kértek el egy hónapnyi PlayStation Plusért, ami kettő-három meglepi játékon túl csak online multiplayer hozzáféréssel szolgált.

A Sony még ugyanebben az évben árat emelt: 2000 forintról 2400-ra drágul a PS+, majd később erről ugrott fel 2700 forintra. 2023 szeptember 6-án egy újabb „inflációkövető” emelést kaptunk, annyi különbséggel, hogy ezúttal nem csak a megszokott szolgáltatásért, hanem a Game Pass mintájára elindított csomagokért is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

A drágulás mértéke jelentős: a legolcsóbbnak számító Essential 2700 forintról 3200 forintra, a játékkatalógussal csábító Extra 4200 forintról 5000-re, a legmagasabb szint pedig, a Premium 5100 forintról 6000-re változik.

A kérdés tehát adott: a drágulás után megéri-e továbbra is előfizetni a PS+ szolgáltatására?

A Sony bejelentését követően internetszerte lehetett érezni, hogy az előfizetők nem kifejezetten örülnek a drágulásnak. Jó, senki, semmilyen körülmények között nem repes egy ilyen hírtől, ugyanakkor nagyon sokan és egyre többen fejezték ki, hogy ezután inkább lemondják az előfizetést, nem hajlandóak ennyit kifizetni egyik csomagért sem.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a felhasználók összevetik a PS+-t más szolgáltatásokkal, mint például a Game Pass. A Microsoft modelljének legkisebb csomagja, a kizárólag konzolon elérhető sima Game Pass pontosan annyiba kóstál, mint az Essential, amiért a redmondiak nem túl mohón mindössze 3190 forintot kérnek el per hó. Mindezért viszont korlátlan hozzáférést kapunk a több száz játékot tartalmazó játékkönyvtárhoz, amiben a saját fejlesztésű címeket is elérhetjük már a megjelenésük napjától.

Ezzel szemben az Essentiallal csak multiplayer opciót és fél marék ajándék játékot kapunk – utóbbiból összeállított könyvtárt viszont csak addig érhetjük el, míg van aktív előfizetésünk.

A legdrágább Game Pass Ultimate 4790 forintba kerül, amiért az alapcsomag összes előnyét megkapjuk, plusz magába foglalja a konzolos és a PC-s hozzáférést (a katalógusban akadnak eltérések), hozzáférhetünk az xCloudhoz, aminek segítségével mobilról, tabletről, böngészőből játszhatunk a játékainkkal, illetve a játéktár tartalmazza az EA Play összes címét és előnyét is.

A GP Ultimate tehát 200 forinttal olcsóbb, mint a PS+ középső csomagja, az Extra, amivel bár szintén több száz játékkal játszhatunk (köztük a Ubisoft Classics tartalmaival), de nem érhető el vele a Sony felhőszolgáltatása, a saját fejlesztésű címeket változatlanul teljes áron kell megvásárolni. Az pedig csak hab a tortán, hogy bár az Extra mellé is járnak az ingyen játékok, azok sokszor olyan címek, melyeket eleve tartalmaz a katalógus.

A Premium csomag egy picit más, ami már jobban hasonlít az Ultimate-re: van felhő alapú játék, retro kínálat, na meg játékdemók is, melyeket ki lehetne emelni.

Ha csupán ebben a kontextusban vizsgáljuk a Sony szolgáltatását, akkor elég egyértelmű, hogy ár-érték arányban elmarad a vetélytársától. Ezért, ha van otthon egy Xbox is, akkor érdemesebb lehet a Game Passra benevezni. Ha ez nem opció, akkor sincsen minden veszve, csupán át kell gondolnunk egy új fizetési rendszert.

Szeptember 6-án természetesen a három és a tizenkét havi hozzáférésre szóló jegyek is drágábbak lettek. A háromhavival nem sokat spórolnánk:

  • az Essentiallal 700 forinttal
  • az Extrával 300 forinttal
  • a Premiummal pedig csak 200 forinttal

lennénk beljebb a havonta perkálós megoldásnál. Ha viszont előre egy évre szeretnénk benevezni, már sokkal jobban járunk, hiszen az emelés után is kedvezőbben jövünk ki, mint előtte a havi megújításnál. Ez persze azoknak, akik eleve így oldották meg a dolgot nem nagy vigasz. Ha viszont ezekkel matekozunk, akkor a havi költségeink így alakulnak:

  • az Essential 1 évre 25.600 forint, ami hónapra lebontva 2133 forintot jelentene,
  • az Extráért 45.000 forintot kell perkálni, ami egy hónapra így 3750 forintos költségnek felelne meg,
  • a Premiumért pedig 54.000 forintot kérnek, ami egy hónapban 4500 forint kiadásnak feleltethető meg.

Szóval ha egy teljes évre hajlandóak vagyunk előre és egy összegben elköteleződni, akkor bizony még a jelentős drágulás ellenére is jobban járunk, mint akár előtte. Az már egy másik probléma, hogy egy átlagkeresetből nehéz összekuporgatni 45-54.000 forintokat.

De hogy jobban árnyaljam a képet, mindenképp érdemes figyelembe venni azt is, hogy jelenleg egyetlen újonnan megjelenő AAA-s játékért is 27-28.000 forintot akasztanának le a gamerről. Ehhez képest, ha a PS+ katalógusának átlagosan 400 elérhető játékával számolunk, akkor egyetlen cím a legkevésbé baráti havidíjjal is számolva kb. 12 forintra jönne ki. Egyetlen videojáték egy hónapon át történő elérhetőségéért ennyit kérnek el.

Persze ez akkor volna releváns, ha az Extra vagy a Premium összes címével játszanánk egyetlen hónap leforgása alatt, amire nem sok esély van. Ezért a kérdés csak az, hogy mennyire vagyunk aktív játékosok?

Ha erre a válasz az, hogy sokat játszol, akkor érdemes lehet fontolóra venni a dolgot hiszen nem keveset spórolhatsz a hobbidon, csupán azzal, hogy nem kell minden egyes játékot külön-külön megvásárolnod. Erre általában a birtoklás szokott ellenérvként felmerülni, de egyrészt a digitális vásárlással valójában szintén csak bérleti jogot vált magának az ember, másrészt pedig a legtöbb játékot nagyon ritkán veszi elő többször az ember – főleg, ha az valamilyen narratív játék.

Ha viszont ritkán fogsz kontrollert, akkor lehet jobban jársz, ha inkább valamilyen akció keretében megveszed azokat a programokat, melyek érdekelnek, mert sosem lehet tudni, hogy egy-egy cím meddig lesz a kínálat része, lehet, mire újra leülnél elé, már csak a hűlt helyét találod. Plusz mivel a PS+-ba nem túl sűrűn jönnek első napi megjelenések, egy-két havidíjból már simán találni olyan szórakozást, amivel kibekkelsz ennyi időt – feltéve, ha valóban ritkán, vagy csak rövid időkre van alkalmad a konzol elé pattanni).

Ha nincs más lehetőség, azaz nem opció a Game Pass Ultimate, akkor a PS+ Extra továbbra is egy remek választás lehet.

A Premium egyszerűen nem kínál annyit, ami indokolttá tenné az árat, míg az Essential egyszerűen túl kevés az árához. A retro kínálat sajnos hamar kifullad, a játékstreaming konzol mellett nincs sok értelme használni, a fél-, egy- és néha kétórás próbaverzióknak pedig eleve ingyenesnek kellene lenniük. Ha viszont valamilyen Premium-tartalom mégis felkelti az érdeklődésünk, akkor arányos költségelszámolással bármikor váltogathatunk a csomagok között.

Téged hogy érint a PS+ árának drasztikus emelkedése?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Visszatér az Xbox 360, de nagyon nem úgy, mint gondolnád

×