Októberben visszatér a Microsoft legsikeresebb konzolgenerációjának legrosszabbul sikerült konzolja, a legeslegelső Xbox 360 – de nem úgy, mint gondolnád.

2023.09.10. – A Microsoft már nagyon régen, idestova 7 éve maga mögött hagyta a kissé felemásra sikeredett Xbox 360-at, ami a kettővel ezelőtti konzolgenerációt legmeghatározóbb játékgépe volt. Az előbbi „felemás” jelzőn valószínűleg sokan vakarják a kobakot, hisz a többségi emlékezetben a valaha volt egyik legjobb konzolként él, ami még a PS3-at is helybenhagyta.

A valóság azonban közel sem ez volt: a PS3 a generáció végére nemcsak beérte, de le is előzte a Microsoft masináját, ami istentelen problémás rajtjához képest valódi csoda volt, hogy egyáltalán versenyben volt a PlayStationnel. Tudniillik a redmondiak botrányosan rosszul alakították ki a legelső 360-as konzolverziókat, melyek a nem megfelelő hőelvezetés és hűtés miatt nagyon rövid úton három piros vészvillogóval karöltve tömegesen mondták be az unalmast.

Ez volt a „Red Ring of Death”,

szabados magyar fordításban a halál vörös gyűrűi, melyek rettegésben tartották az első Xbox-tulajok kvázi száz százalékát. A probléma annyira elterjedt volt (lévén szinte az összes első szériás Xbox 360-at érintette), hogy a Microsoft több mint 1 milliárd dollárt volt kénytelen elkölteni a gépek kijavítására. Az újabb szériákkal ez a hiba eltűnt ugyan, de örökre nyomot hagyott játékosok sokaságának a lelkében.

Tulajdonképpen ennek állít most emléket a Microsoft és a MEGA, melyek egy közös kollaborációval támasztják fel a legendás gépet.

A MEGA Construxról biztosan hallottál már: ez az a vállalat, ami a Legót másolva próbál annál megfizethetőbb alternatívával szolgálni az építőkockákért rajongó embereknek. A műanyag játékgyáros és a Microsoft mondhatni egész jó kapcsolatot ápol, hisz évek óta ők készítik a hivatalosan licencelt Halo építőjátékokat, arra viszont csak kevesen számítottak, hogy hasonló sorsra jut az eredeti Xbox 360 is, ami hamarosan egy saját szettel tér vissza.

A MEGA Xbox 360 egy 1342 darabos 4:3-as replikája lesz a valódi konzolnak, amihez mellékelnek egy ugyancsak apró elemekből részletesen összelegózható kontrollert, illetve még egy kocka-Halot is. A kockakonzol viszont nem csak kívül, hanem belül is hasonlítani fog a 2005-ben megjelent eredetijéhez, amiben nekünk kell majd felépítenünk az alaplakot, a kábeleket, a lemezmeghajtót, de még a világító X-jelet is.

Mindezt egyébként stílusosan az első Xbox 360 eredeti dobozának MEGA-verziójába rejtik, melyet a boltban sétafikálva simán összetévesztenénk az igazi konzollal. Megjelenés október 8-án, az árát pedig 149 dollárban szabták meg, azaz körülbelül 54.000 forintot kell kicsengetni érte (amiért amúgy már kettő valódi gépet kapsz).

Cserébe viszont nem fenyeget a Red Ring of Death.

Szomorú, de kizárólag az amerikai Targeten keresztül lehet majd megvásárolni, magyar megjelenésről egyelőre nem tudni. Kár, pedig idehaza is sokan kiraknák a polcra, ezzel is mintegy feldolgozván a múltbéli traumákat.

Ezt is érdemes elolvasnod:

500.000 (!!!) LEGO-kockából építették meg a Star Wars ikonikus helyszínét

×