Felfüggesztve ugyan, de a börtönbe kerülés réme lebeg egy YouTuber feje felett, és jól meg is bírságolták a spoilerezés miatt.

2023.09.08. – Megkapta büntetését a bíróságtól az a YouTuber, akiről néhány hónapja írtuk: a rendőrség vitte el szerzői jogok megsértése miatt. Az eset Japánban történet, ahol országos médiafigyelmet is kapott Shinobu Yoshida bűncselekménye. Nyilván azért, mert annyira egyedi, hogy valaki ilyesmit követ el. Erről talán példát vehetnénk a kalózkodás egyik európai fellegvárának számító Magyarországon, de a büntetés azért kicsit durva.

Forrás: Rare Gallery

Az Asahi helyi híroldal nyomán az Anime Corner írta meg, hogy kiszabták a méltó (?) büntetést a Japán Szerzői jogi Törvényt megsértő Yoshidára. A tartalomgyártó bűne az volt, hogy 2019 szeptembere és 2022 májusa között három különböző videóban, engedély nélkül töltött fel részleteket anime rajzfilmekből és a Steins;Gate: My Darling’s Embrace-ből. Mivel hasonlót rengeteg gaming témában dolgozó YouTuber csinál, okkal rökönyödhetünk meg, hogy mi ezzel a baj.

A YouTuber tudta, hogy illegális, amit csinál

Egyrészt: Japánban rendkívül komolyan veszik a szerzői jogokat. Mivel szigorúbb feltételekkel lehet felhasználni mások szellemi termékeit (kb. minden a jogbirtokos beleegyezéséhez kötött), a bírságok is magasak, de a börtönbüntetés ott se mindennapi, sőt! Yoshida azért húzhatta ki ennyire a gyufát, mert tudta, hogy tilosban jár, amikor megosztotta a felvételeket. Enyhítő körülményként vehették viszont számításba, hogy önként vallomást tett.

A Steins;Gate vizuális regény eredetileg Xbox 360-ra készült, 2012-ben, de akkora siker, hogy azóta szinte mindenre portolták. Műfajából adódóan, ha nyilvánosan bemutatod azt, ahogy vége van (és ez történt), az egyetlen dolgot veszed el tőle, amiért érdemes megvenni: a végkifejlet izgalmát. A bíróság is azt hozta fel a YouTuber ellen, hogy a kiadó Spike Chunsoftot kézzel fogható károk érhették, hiszen a potenciális játékosok a game megvásárlása helyett inkább megnézték a videót.

Így ítélték el

Az ügyész azzal érvelt, hogy Yoshida cselekedetei „rosszhiszeműnek minősülnek, ami a termék megvásárlásától való elrettentéssel lábbal tiporja a tartalomkészítők erőfeszítéseit”. A védelem ezzel szemben azt bizonygatta, védence nem rosszhiszeműen járt el, így enyhítést kért, felfüggesztett büntetést javasolva. A YouTuber végül

KÉT ÉV BÖRTÖNT kapott,

öt évre felfüggesztve, ami azt jelenti, hogy ha ez idő alatt nem követ el mást, nem fogják lecsukni. A pénzbírság ugyanakkor elég izmosra sikerült: egymillió jent (közel 2,5 millió forintot) kell kicsengetnie a vétkéért. A helyi források megerősítették a sejtésünket, hogy a japán elég fegyelmezett nép: az Asahi szerint ez volt a legelső alkalom, hogy a szigetországban elítéltek valakit videojáték-részletek publikálása miatt.

De nem náluk vannak ám a legdurvább büntetések:

20 év börtön VPN-használatért? Mi ez az új törvény?!

×