A szigetországban véresen komolyan veszik a szerzői jogi törvényeket.

Japánban már azért is börtönbe kerülhet valaki, ha egy videojátékból készült játékmenet-videót tölt fel a YouTube-ra. A Japan Today és az AnimeNewsNetwork szerint az 52 éves Shinobu Yoshida elsőként tapasztalhatta ezt meg a szigetországban, aki azért került a rácsok mögé, mert a 2011-ben megjelent Steins;Gate: My Darling’s Embrace című játék befejezését osztotta meg a videómegosztón.

A jogtulajdonos, Spike Chunsoft problémája a tartalommal az volt, hogy mivel a játék egy történetközpontú visual novel, a befejezés közzététele már olyan mértékű spoilernek számít, ami miatt sokan már nem vennék meg a játékot. Yoshida csatornája nem csak a játék végéről származó videókat, hanem Steins;Gate anime-adaptáció és a Spy x Family” anime netabare feldolgozásait is. Ezek tulajdonképpen olyan videók, amikben nagyon gyorsan elmesélik vagy elspoilerezik a filmek-sorozatok lényegét, minden egyes lényeges fordulatot lelőve.

Ugyanakkor a férfi állítólag 2019 óta a YouTube monetizációjának köszönhetően nem kevés pénzt is szerzett a videóival, amivel teljesen kimerítette az egyébként igen szigorú japán szerzői jogi törvényeket.

Az ilyen típusú tartalmakat Japánban 2020 óta nagyon szigorúan veszik, ezek ellen pedig Japán legnagyobb szórakoztatóipari, média- és kiadóvállalatát tömörítő kereskedelmi szövetség, a Content Overseas Distribution Association (CODA) is folyamatosan fellép.

A szervezet tagjai (Kodansha, Shueisha, Shogakukan, Aniplex, Kadokawa, Sunrise, Studio Ghibli, Bandai Namco Arts, Pony Canyon, Toei Animation és még sokan mások) nagyon szigorúan meghatározzák, hogy az alkotásaikból mennyi és milyen típusú dolgokat oszthatnak meg a tartalomgyártók, hogy biztosan elkerüljék a spoilerek kikerülését – illetve azt, hogy a videósok monetizálják, azaz pénzt keressenek az animékből van játékokból származó felvételekkel.

A CODA szerint Yoshidának mindenképp engedélyt kellett volna kérnie a jogbirtokosoktól, amit elmulasztott, így tehát szerzői jog ellen bűncselekményt követett el. Bűnösségét az 52 éves videós is elismerte, aki azt is bevallotta, hogy mindvégig tudta, hogy amit tesz, az illegális.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nézzük végre konkrétan: ekkora nézettség kell a YouTube-on a pénzkereséshez

 

×