Két nagyon jól elkülöníthető idővonalat rajzolt fel a Rockstar Games az eddig megjelent GTA játékok történeteivel. Mutatjuk, röviden.

2023.09.07. – A Rockstar Games nyílt világú Grand Theft Auto franchise-a évtizedeken átívelő, számos sikeres kiadványt megért sorozat, de az idővonala két jól elkülöníthető részre oszlik. Íme, a timeline, amit, ha nem is feltétlenül kell ismerni a GTA 6 értelmezéséhez,

egy rajongónak kötelező tudni.

A fanok folyamatosan szomjazzák a kiszivárgott vagy hivatalos információkat a sorozat következő részével kapcsolatban, de a Rockstar gyakorlatilag hírzárlatot rendelt el. A tavalyi grandiózus leak miatt egy percig sem hibáztatjuk érte, de a GamesRant segítségével azért megnézzük, milyen történetvonalakhoz kapcsolódhat az új sztori.

Forrás: Rockstar Games

Bár a Grand Theft Auto neve hallatán mindenki a ma ismert harmadik személyű perspektívára asszociál, a GTA-sorozat árkád stílusban kezdte a pályafutását. A modern játékosoknak azonban már csak a Grand Theft Auto 3-tól ismerős világról vannak emlékei – úgyhogy itt is csak ezekkel foglalkozunk.

A GTA 3D-s univerzumának idővonala

A rajongók előszeretettel keresnek kapcsolatot az új és a régebbi címek között, de a Grand Theft Auto 4 előtti kiadványok egy teljesen különálló 3D-s univerzumban játszódnak. A felületes szemlélő nem nagyon érti, hogy hogyan következnek egymás után ennek az idővonalnak a történetei. A szakasz legkésőbb megjelent epizódjának sztorija például az összes többi előtt történik. Zárójelben az egyes címek megjelenésének évét látod.

Grand Theft Auto: Vice City Stories (2006) – Ironikus módon utolsóként debütált a 3D-s univerzumban, de Vic Vance története a sorozat többi sztorija előtt, 1984-ben játszódik.

 

Grand Theft Auto: Vice City (2002) – A harmadik fővonalbeli rész folytatásaként jelent meg, és Tommy Vercetti 1986-os kalandjait meséli el.

 

Grand Theft Auto: San Andreas (2004) – CJ klasszikus története a keleti partról indul. Az 1992-es események adnak némi lezárást a Vice City karaktereinek.

 

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (2005) – Ez egy másik PSP-s előzményjáték. Toni Cipriani 1998-as sztorija és Salvatore Leone történetívét folytatja. Amúgy alulértékelt gyöngyszem.

 

Grand Theft Auto III (2001) – A korszak egyetlen olyan epizódja, ami a megjelenése évében, 2001-ben játszódik. A néma főhős, Claude utazása nagy hatással volt a játékra, és jól kikövezte az utat az összes később megjelent előzmény számára.

 

A GTA HD univerzumának idővonala

Ezt az idővonalat a Grand Theft Auto IV (2008) indította el. Niko Bellic megérkezik egy olyan Liberty Citybe, ami merőben különbözik a Claude által korábban bejárt utcáktól. A Rockstar a sorozat eddigi legmoziszerűbb élményét követi, egy olyan koncepcióval, amely eltávolodik az előző univerzum kronológiájától.

 

Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City (2008) – Johnny Klebitz és Luis Lopez története, a The Lost and the Damned (2009), illetve a The Ballad of Gay Tony (2009) című részekkel együtt. A HD-univerzum kiadványairól közismert, hogy a történetszálak egymással párhuzamosan futnak, de vannak közös pontjaik, ahol mindhárom főszereplő találkozik és konfliktusba kerül. A Liberty Cityben játszódó sztorik mindegyike 2008 őszén történik.

 

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (2009) – Az izometrikus perspektívához visszatérő kevés játékok egyike. Huang Lee története a triádok külön kis bűnös világában játszódik.

 

Grand Theft Auto V (2013) – Bár ebben is három főszereplő van, Franklin, Michael és Trevor ugyanúgy egyszerre van jelen, illetve működik együtt a játék világában. Ez egy átfogó cselekmény, ami rendre összekapcsolja a szereplőket, egy sor rablással és akcióval, valamint igazán feszes narratívával. Szintén a megjelenés évében játszódik, bár a prológusban akad 2004-es esemény is.

 

Grand Theft Auto Online (2013-tól) – A Grand Theft Auto V online spinoffja még ma, közel egy évtizeddel a kiadása után is frissül és okádja a pénzt a Rockstar fejére. Épp ezért nem kapkodtak a hatodik rész munkálataival – na meg azért, mert ekkora sikerek után nagyon nem mindegy, mit tesznek le az asztalra a következő címben. Az Online rengeteg frissítést kapott az évek során és látszólag lépést tart a valóság idővonalával.

 

Mivel a Grand Theft Auto VI a szivárogtatások alapján a modern időkben és nem a ’80-as, ’90-es években játszódik, feltételezzük, hogy 2024-25-ös történetet fog elmesélni.

De mikor már??

Kiderült: akár már jövőre megérkezhet a GTA VI – íme a bejelentés!

×