Sokkoló, mennyi honfitársunknak akad, akinek lövése sincs, hogy mekkora adatforgalom kell neki mobilon és milyen sávszélességre van szüksége otthon.

2023.09.04. – A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megrendelt egy kutatást arról, hogy a magyarok mekkora adatmennyiséget igényelnek a mobilinternet csomagjaikban és milyen sávszélességre van szükségük az otthonaikban. Őszintén: arra számítottam, hogy a felmérés résztvevőinek bilibe lóg a keze, és sokkal nagyobb számokat mond annál, ami rendelkezésre áll. Ehhez képest az internet még mindig szürke zóna a fejekben, és

az embereknek dunsztjuk sincs, miből és mennyit várjanak el a szolgáltatóktól.

Bár egy józan gondolkodású felhasználó minél magasabb értékeket mondana be egy ilyen felmérésben, az NMHH mérése alapján nem számíthatunk a honfitársainkra. Mivel egy jelentős részük nem tudott igényt megfogalmazni, a többiek meg jórészt beérik meglévő lehetőségekkel, aligha éreznek majd kényszert a szolgáltatók, hogy minél jobban és gyorsabban fejlesszék a hálózatokat vagy a csomagjaikat. Hiszen az rengeteg pénz, és minek költenék rá egy olyan társadalomra, aminek minden jól van úgy, ahogy van, esetleg nem is tudja mit várjon el? Mert az adatokból erre lehet következtetni.

Ennyi internet kell a magyaroknak – már ha tudnak válaszolni

Először is szögezzük le: hazánkban van egy NMHH által elvárt minimum, ami alá egy szolgáltató sem mehet helyhez kötött internet esetén – emlékeztet a HVG. Ez 8 Mbit/s letöltési és 2 Mbit/s feltöltési sebességet takar, hogy minden felhasználó garantáltan tudjon vele böngészni, levelezni, videochatelni. Ennél nyilván jelentősen többet kínálnak a telekommunikációs cégek. Tavaly decemberi adatok alapján 250/500/1000/2000 Mbit/s-os letöltési sebességet garantáltak az otthoni előfizetésekre. A mobilnet esetén a havi adatmennyiség a mérvadó – ez jelenleg 2-50 gigabájt közötti, valamint belföldön korlátlan lehetőség is elérhető a hazai szolgáltatóknál.

Illusztráció: Freepik

Ehhez képest érdekesek a válaszok, amiket a felmérés résztvevői adtak. Az lenne a logikus, hogy elégedetlenkedünk, nem? Még többet, még olcsóbban – így gondolkodik a saját érdekeit jól képviselő ügyfél.

Hát, a magyar nem ilyen.

A kutatás legszembetűnőbb eredménye az, hogy a hazai előfizetők harmadának (33%) fogalma sincs róla, mennyi lenne számára az elégséges mobilinternet. Ez az arány sokkal rosszabb, ha otthoni internetről van szó, mert csaknem a megkérdezettek fele (45%) képtelen volt közölni, hogy mekkora sávszélességet igényelne.

Forrás: NMHH

Kevés adatforgalom is elég

Azok között, akik érdemi választ tudtak adni a mobilinternettel kapcsolatos kérdésre, az 1-5 gigabájt közötti intervallum volt a legnépszerűbb, 23 százalékkal. Jelentősen kevesebben (13%) vannak azok, akik legalább 6-10 gigát akarnak, míg az e fölötti adatmennyiségeket lépcsőzetesen egyre kevesebben igénylik.

Az otthoni internet esetén az a durva, hogy az egyáltalán válaszolni tudók többsége (16%) beéri 100-499 gigás sávszálességgel, míg a 2 Gbit/s feletti sebességet csak 5 százalék igényli. Ők sajnos kicsivel vannak többen azoknál, akik beérik 30 Mbit/s alatti nettel is. Amire napjainkban csak egyetlen gyászos magyarázat lehet, és az a spórolás.

Tegyük hozzá: szerencsére nem csak az ilyen felmérések fűtik a szolgáltatók hálózatfejlesztéseit, hanem a makacs statisztika is. E szerint 2022 végén havi átlagban már például 11 giga mobilinternetet használtak fel az előfizetők, szóval csak van értelme fejleszteni. De az otthoni igények még mindig gyalázatosak.

Lehet, mind erre adjuk majd a fejünket:

Elege lett a férfinak, hogy sz@r a net, ezért csinált egy saját internetszolgáltatást

×