Az Eurostat nemrég megjelent új adatai szerint tavaly több millió uniós polgár nem engedhette meg magának az internetkapcsolatot, különösen a magyarok.

2022.08.07. – Nem is olyan rég egy igen érdekes statisztikát osztottunk meg arról, hogy Magyarországhoz képest már a környező országokban, például Romániában és Szlovákiában milyen gyors az internet. Egy másik európai statisztika viszont most arra világít rá, hogy milyen sokan egyáltalán nem férnek hozzá az internethez, különösen Magyarországon.

Az Eurostat nemrég közzétett adatai szerint tavaly több millió unióban élő embernek nem volt pénze internetkapcsolatra.

Az Európai Unió 450 millió lakosának mintegy 2,4%-a nem engedhette meg magának az internetkapcsolatot 2022-ben – állapította meg az Eurostat. Bíztató jel ugyanakkor, hogy ez a szám 0,3%-kal alacsonyabb, mint azt megelőző évben.

Ha azonban a szegényebb, hátrányos helyzetben élőket (a szegénységi küszöbként meghatározott bevételnél is kevesebbel rendelkezők) nézzük, ez a szám 7,6%. Természetesen ennek aránya eltérő, amennyiben egy-egy konkrét országot vizsgálunk. Kiderült ugyanis, hogy az a TOP3-ban vagyunk, ha azt nézzük, hogy milyen kevesen nem tudnak internet-előfizetésre költeni.

A magyar lakosság 4,5 százaléka nem tud fizetni a netért, a hátrányos helyzetűek körében az arány már 16,5 százalék.

A magyaroknál csak a Románia és Bulgária van rosszabb helyzetben ezen a téren. Romániában a hátrányos helyzetűek körében 25 százalékos az arány, a bolgároknál pedig 20,5 százalék. Szlovákiában 9,9%, Horvátországban 6,7%, Ausztriában 3,4%. A legjobb a helyzet Dániában és Finnországban, ahol 1,0 százalékos az arány.

Az eredmények azt mutatják, hogy az internethez való hozzáférés továbbra is kihívást jelent a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára az EU-ban, a legfőbb akadály pedig a megfizethetőség. További érdekesség, hogy az internet-hozzáféréssel rendelkező uniós háztartások aránya a 2011-es 72%-ról 2022-re 93%-ra emelkedett.

Borítókép: Fintechzone

Ezt láttad?

Oké, benne vagyunk – Ekkor jöhet a digitális Xbox Series X

×