Az egyik legismertebb és legnépszerűbb szövegszerkesztő elhagyja a fedélzetet. Végleg eltávolítják a Windows-ból, van miért szomorúnak lenni.

2023.09.04. – Aki valaha is Windows rendszeren élte az életét, annak talán nem kell bemutatni a WordPad szövegszerkesztőt. Annak idején, amikor a Microsoft Office sokak számára elérhetetlen volt, a NotePad és a WordPad párosa nagy segítséget nyújtott. Most azonban a Microsoft úgy döntött:

eltűnteti a népszerű alkalmazást az operációs rendszer új változataiból.

A WordPad egy alapvető szövegszerkesztő program, ami a Windows 95-től kezdve a Microsoft Windows szinte minden verziójához mellékelve volt. Fejlettebb, mint a Notepad, és egyszerűbb, mint a Microsoft Word és a Microsoft Works. A WordPad először a Windows 95-ben jelent meg, a Microsoft Write helyettesítésére, ami a Windows minden korábbi verziójában benne volt. A WordcPad .DOC., .RTF vagy más formátumok szerkesztéséhez kiválóan alkalmas volt.

Viszlát Windows WordPad

A Microsoft azonban nemrég egy blogbejegyzésben bejelentette, hogy asztali operációs rendszerei mellé a jövőben nem fogja mellékelni a WordPad szoftvert. Pedig sok előnye volt a NotePad-hoz képest, hiszen egyszerűen lehetett vele szövegeket olvasni és formázni, anélkül, hogy egy komolyabb office csomagra lett volna szükség.

Nos, bármennyire is megszokott volt az eddigi Windows operációs rendszereken, a Microsoft leáll a fejlesztésével. Később pedig már nem lesz alapból mellékelve a Windows rendszerek friss verziójához. Az azonban eddig nem derült ki, hogy ez mikor következik be. A PCFórum szerint például simán lehet, hogy a WordPad még a Win 12-ben is benne lesz, és csak azután kerül majd ki.

A szoftver nyugdíjba küldésének egyébként több oka lehet. Valószínűleg a modern szövegszerkesztési lehetőségek mellett már kevesen használták, ergo fölöslegessé vált. A másik ok lehet, hogy a Microsoft nagyon szeretné, ha az emberek mindenképpen megvásárolnák a Microsoft Office valamelyik fizetős csomagját, ha olvasni és írni szeretnének. Persze az is lehet, hogy egyszerűen elavulttá vált a nagy szövegszerkesztő szoftverek mellett.

Akárhogy is, biztos vagyok benne, hogy van olyan olvasónk, aki hiányolni fogja. Te használod még mostanában is WordPad szövegszerkesztőt?

Ezt láttad már?

Nem tudsz kiigazodni az USB 3 számozásokon? – Így különböztetheted meg őket egyszerűen

 

×