Az ASUS megoldásával már találkozhattunk korábban is. Többen próbálkoztak hasonlóval a videokártya szegmensben, ám a szabványosítás elmaradt.

2023.08.31. – A videokártya-csatlakozókat tekintve nem beszélhetünk hatalmas fejlődésről. Hosszú évekig a jelenleg is elterjedt „sima” 6+2 tűs PCIe tápcsatlakozókat használták a gyártók. Az új generációban az Nvidia megpróbálkozott a 12/16 tűs 12VHPWR nevű megoldással, melynek nem lett túl jó vége. Leégett tápok, megolvadt videokártyák jellemezték az elmúlt hónapokat. Olyannyira komoly volt a gond, hogy a gyártó gyorsan ki is adott egy második változatot, mely papíron kevésbé érzékeny a fentebb is részletezett jelenségekre.

Az AMD az RX 7000-as kártyák esetében is maradt a korábban bevált megoldásnál, talán ők döntöttek igazán jól. Az azonban kétségtelen, hogy a csúcskategóriás videokártyák egyre nagyobb éhségét valamilyen módon ki kell szolgálni. A tuningolt RTX 4090 példányok 600 watt fölé is belenyalhatnak, melynek eléréshez már a 3 darab PCIe tápcsatlakozó (és a slot) sem mindig elengedő. Ellentétben 2 db 12VHPWR csatlakozóval, mely akár 1200 wattot is képes szállítani az egység számára. Úgy tűnik azonban, hogy a külsős partnerek új megoldásokat is tesztelnek. Ezek segítségével nem csak hatékonyabban, biztonságosabban, de kábelektől mentesen láthatnánk el árammal a VGA-kat.

Az ASUS már dolgozik az új videokártya-csatlakozón

Az ASUS megoldásával korábban már találkozhattunk, ám csak felületesen. A koncepció azonban nem igazán változott. Gyakorlatilag a PCIe slot mellé kerül egy másik, kisebb csatlakozó, melyen keresztül kapná az áramot a videokártya. Ez a GC-HPWR nevet kapná a kártyán, míg az alaplapon HPCE csatlakozó néven virítana. A tápok kábeleinek továbbra is lenne haszna, csak immáron az alaplap hátuljába kellene bedugni azokat, nem közvetlenül a kártyákra.

Videokártya

A megoldás több előnnyel is kecsegtet. Egyrészt látható kábelektől mentesen pihenhet a VGA majd a gépben, mely esztétikai szempontból sem utolsó. Másrészt a kialakításának köszönhetően „tökéletes” érintkezéssel rendelkezik, sőt valamilyen szinten a kártyák stabilitását is növelheti a foglalatokban. Mindeközben a 12VHPWR-nél nagyobb áramerősséggel és teljesítménnyel is megbirkózhat. Hátránya, hogy speciális, új alaplapokat igényel, ahogy a videokártyák részéről is szükség van a csatlakozóra. Az azonban biztos, hogy talán jobb út lehet majd ez, mint a 12VHPWR.

Forrás: PCFórum

Jobb, mint a DLSS?! – Ütős szoftvercsomaggal készül az AMD

×