Az egyik legnagyobb svájci bolt készített egy statisztikát arról, hogy milyen gyakran hibásodnak meg az általunk szeretett videokártyáink.

2023.08.29. – Bizonyos szempontból a videokártyák olyan helyzetben vannak, mint a videojáték-konzolok. Ahogy a gyártók közt, úgy a felhasználók közt is megy a nagy GPU-háború. A nagy vita, hogy melyik a jobb és miért. Kedvenc videokártyáink számunkra igazi kincset jelentenek, és aki megszeret egy márkát, ragaszkodik hozzá. A kérdés persze többnyire a teljesítmény és a megbízhatóság. Nos, most erről készített érdekes statisztikát egy svájci bolt.

A Digitec Galaxus AG az egyik legnagyobb svájci online bolt, ahol persze nem csak videokártyát lehet venni. A hétvégén közzétettek egy eredményt, ami bemutatja, hogy a videokártyáink mekkora meghibásodási aránnyal rendelkeznek. A statisztika ráadásul arra is kitér, hogy mennyi idő a meghibásodás után, míg a garanciális termékek visszakerülnek hozzánk.

Miért érdekes ez?

Mint minden PC-s hardver, a GPU-k is sajnos néha meghibásodnak, márkától, modelltől és árkategóriától függetlenül. Emiatt érdemes minden vásárlás előtt figyelembe venni egy márka garanciafolyamatát, valamint azt, hogy mennyire kezelik jól az ilyen problémákat. Persze egyetlen ország és egyetlen bolt éves statisztikája nem fedi le a teljes képet, vagyis a globális piacot. Érdekességnek azonban nem rossz. Ráadásul az sem derül ki, hogy mennyit adtak el az adott videokártyából, szóval ha egy rakás AMD fogyott, nyilván azt is vettek vissza a legtöbbet.

Mindenesetre nézzük:

Így teljesítenek a videokártyáink

Az említett bolt statisztikái szerint, az eladástól számított első 24 hónapban legkevesebb hibával a Gainward (0.4%) kártyái kerültek vissza a garanciális ügyintézőkhöz. Aztán jön a Lenovo (0.7%) és a Palit (0.8%). Nyilván a legérdekesebb inkább a lista alja, vagyis azok a márkák, amelyek a leggyakrabban hibásodtak meg.

Az adatok szerint (megint csak egyetlen piac és egyetlen bolt adatairól van szó) a legrosszabbul a Sapphire áll 2,5%-os hibaaránnyal, majd az ASRock következik 2,1%-kal, az XFX 2%-kal, a GIGABYTE 1,9%-kal, az EVGA és a Zotac pedig 1,8%-kal. És itt jön be a képbe az, hogy mennyi időbe telik a meghibásodás esetén a garanciális ügyintézés.

A statisztika másik oldalán az látható, hogy az AsRock a leggyorsabb az ügyintézésben 2 nappal, míg Gigabyte-ra 17 napot is várni kell. Tehát míg az Inno3D termékei kis hibaaránnyal rendelkeznek, addig legalább két hét, mire visszakapjuk tőlük a javított kártyát.

A GPU-k terén a két legnagyobb márka, az ASUS és az MSI is szerepel a listán, és mindketten valahol középen helyezkednek el mindkét táblázatban, holtversenyben 1,4%-os hibaaránnyal.

Hangsúlyozzuk, hogy adatok csupán érdekességek, nyilván más eredmény jönne ki nálunk, vagy globálisan. Arra viszont jó, hogy lássuk, mennyire gyors egy gyártó, amikor a garanciális ügyintézésről van szó.

Ezt láttad már?

Szex és börtön – Íme az összes film és sorozat, ami a Netflixre jön szeptemberben

×