Steve Jobs emléktárgyai, köztük egy kézzel írt Apple-1 hirdetés és a hozzá tartozó Polaroid fotók milliókért keltek el egy árverésen.

2023.08.29. – Az Apple társalapítójára és korábbi vezérigazgatójára, Steve Jobsra még több mint egy évtizeddel halála után is szeretettel emlékeznek. Így talán nem is olyan meglepő, hogy egy Apple Computer 1-hez készül, kézzel írott hirdetés nagyon sokat ér. Nemrég egy ilyen papírt árverésre bocsátottak.

De számított-e bárki is arra, hogy ennyit fog érni?

A jelek szerint nem, mert a most elkelt papírost eredetileg ennek a töredékéért akarta kínálni az eladó. Az akció azonban úgy végződött, hogy egy vevő 175.759 dollárt költött a kézzel írt reklámszövegre, valamint néhány Polaroid fotóra, amik egy helyi boltban készültek. Egészen pontosan a kaliforniai Mountain View-ban található The Byte Shopban. Jobs még saját kommentárt is fűzött az egyik fotóhoz, mondván, hogy a kép azért homályos, mert a fényképezőgép „rázkódott” a felvétel készítésekor. A 175 ezer dollár nagyjából 61 millió forintnak felel meg.

Apple hirdetés?

Az aukció esetében egyébként nagyjából 30 000 dollár körüli összegre számítottak. A történet szerint a tárgyak eredeti tulajdonosa Steve Jobs egyik barátja volt az 1970-es évekből. 1976-ban egy látogatás során kapta meg a reklámszövegeket és a fotókat. Az illető a következő évtizedekben is kapcsolatban maradt Jobsszal, sőt 2011-ben, néhány hónappal a halála előtt még találkozhatott is vele.

Ez az aukció persze messze nem az egyetlen, amikor valamilyen régi Apple vagy Steve Jobs relikvia bukkan fel és kel el hatalmas összegekért. Sőt: a hatalmas haszon miatt nem is valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban és években ne bukkannának fel újabb darabok.

Úgy tűnik, hogy minden, ami az Apple hajnalához vagy Jobshoz kapcsolódik, valakinek pénzt ér. Például két NeXT névjegykártya, amiken Steve Jobs neve szerepel, nemrég közel 5000 dollárért kelt el. Azt is érdemes megjegyezni, hogy nem voltak aláírva vagy ilyesmi – ezek csak névjegykártyák voltak, amik valahogy túlélték az éveket.

Mi azon voltunk nagyon meglepődve, hogy még az olyan tárgyak is kelendők lehetnek, mint Steve Jobs agyon használt szandálja. Pedig ha hiszed, ha nem, 218 ezer dollárért, nagyjából 77 millió forintért adták el.

Ezt láttad?

Tessék: Ennyire szeretnek meghibásodni a kedvenc videokártyáink

×