Hatalmas misztikum övezi az Ahsoka egyik karakterét, akinek személyazonossága az eddigi legnagyobb talány a Star Wars utóbbi éveiben.

2023.08.29. – Augusztus 23-át minden bizonnyal számos Star Wars rajongó véste dupla mélyre a naptárba, hiszen ez volt az a nap, amikor 15 évnyi várakozást követően Anakin Skywalker egyetlen és utolsó tanítványa saját élőszereplős sorozata debütált.

Pedig Ahsoka Tano 2008-as bemutatkozásakor sokan grimaszoltak Lucas „agymenésén”, mondván hogyhogy eddig sosem hallottunk még a karakterről eddig semmit, ha olyan fontos?! Való igaz, így beemelni valakit a kánonba elég rizikós, Ahsoka mégis képes volt belopni magát még a legszőrösebb rajongói szívekbe is – és erről nem csak a későbbi borzalmak tehetnek.

Ahsoka, az újító erő

MINDEN, amit tudnod kell Ahsokáról, mielőtt elkezded a sorozatot

 

Ahsoka a klónháborús animációs sorozat után a Lázadók című 4 évadot megélt zseniális szériában játszott különösen fontos szerepet. Ez azért is érdekes, mert a karakter tulajdonképpen a Star Wars legnagyobb újítója, aki ahol feltűnik, ott egészen biztosan számíthatunk valami érdemi fejlődésre a messzi, messzi galaxis világában.

Persze nem feltétlenül miatta történik mindez, mégis olyan érzés, mintha Ahsokával kéz a kézben járna a fejlődés. A Lázadókban például egészen érdekes módon konstruálták újra a birodalmi ranglétrát azzal, hogy beemelték a Sith Inkvizítorokat, akiknek ötlete bizonyosan a Force Unleashed játékok Starkillerjéből eredeztethető. Ők azok a közepesen képzett erőhasználók, akiket az Uralkodó és Vader a 66-os parancsot túlélő jedik levadászására eresztett szélnek a galaxisban.

Velük élőszereplős formában tavaly az Obi-Wan Kenobiban találkozhattunk először, sőt, az idősödő mesternek az egyiket még sikerült is a jó oldalra térítenie. A pontos számuk nem ismert, néhánnyal játékokban, animációs sorozatban, vagy képregényben találkozhattunk, de mivel a legtöbbjük egykoron jedi volt, valószínűleg nem teremnek minden bokorban.

Ez azért fontos, mert Ahsoka saját sorozatában egy csomó más új karakter mellett, a szintén rossz útra tért, de még nem sith Baylan Skoll és tanítványa, Shin Hati oldalán egy vadiúj, eddig sosem látott inkvizítor is feltűnik. Erről a titokzatos alakról eddig semmit, még csak említés szintjén sem hallottunk semmilyen Star Wars történetben, vagyis a valódi személye még a legnagyobb rajongóknak is egy hatalmas talány.

De ki rejtőzhet a maszk mögött?

Amit biztosan tudunk róla, hogy a sith neve Marrok, akit korábban semmilyen szinten nem emlegettek fel a galaxis krónikásai. Ez azért érdekes, mert inkvizítorként azért elég nehéz elvegyülni még a tatuini lebujban is, úgy meg aztán pláne, hogy a Birodalom bukásával tulajdonképpen az inkvizítoroknak is befellegzett.

Szóval két lehetséges megoldás van:

1.) Marrok valahogyan átvészelte a munkáltatója szétesését, Vader és az Uralkodó halálát/eltűnését, és rejtőzködve maradt az adandó alkalomig, vagy
2.) Marrokot Thrawn alattvalói találták meg, térítették át a sötét oldalra és képezték ki inkvizítornak.

Ez utóbbi azért tűnik valószínűtlennek, mert az inkvizítorok halálával és/vagy eltűnésével nem maradt senki, aki ki tudta volna őt képezni annyira, hogy egy párbajban képes legyen állni a sarat egy olyan magas kvalitású ex-jedivel szemben, mint Ahsoka. Emellett Marrok erőhasználó, amit egymaga – a harci tudásához hasonlóan – aligha tudott volna tökélyre fejleszteni hozzáértő szakember segítsége nélkül – akikből még nagyobb a hiány, mint a magyar tanárokból. És erre a feladatra még Morgan Elsbeth sem lett volna képes-alkalmas.

A rajongóknak is akadnak teóriái

A legnépszerűbb elmélet szerint a fekete sisak mögött nem más lapul, mint maga Ezra Bridger, a Lázadók önfeláldozó jedije. Ezra a sorozat záróepizódjában feláldozta magát, hogy megmentse a barátait, ezzel együtt messze, az ismeretlen régiókba száműzzék Thrawn főadmirálist – aki után kutatnak Elsbeth és csatlósai.

A teória azért lett ilyen népszerű, mert Marrok nevét az alkotók az angolszász mondavilágból, Arthur király legendáiból kölcsönözték. Marrok egy lovag volt, aki egy időre farkassá változott, értsd: csúnya dolgokat csinált, majd visszatalált a jó ösvényre. Ezt a rajongók már elég könnyen összekötötték Ezrával, akiről a sorozatban kiderül, hogy igen szoros kapcsolatban áll a Loth-farkasokkal.

Ha viszont ez igaz, akkor az azt jelentené, hogy a fiatal jedi megtalálta a módját, miként térhet vissza a messzi, messzi galaxisba, ergo Thrawnnak is a közelben kellene ólálkodnia. Ugyanakkor Ezra átállása a sötét oldalra teljesen felborítaná a Lázadókban megismert karakter- és jellemfejlődését, aminek lényege voltaképp pont az, hogy sosem tenne semmi ilyesmit. Pedig még Darth Maul is megkörnyékezte már őt.

Egy másik elmélet szerint a maszkos illető igazából Galen Marek (Marrok… hmm), aki az azóta Legendákba száműzött Force Unleashed játékok főszereplője volt. Ő belőle eredeztethető a komplett sith inkvizítorság, szóval igen szép lenne egy ilyen tisztelgés a karakter előtt – aminek még volna is értelme. Mareket maga Vader nevelte és tanította ki titokban, mint a személyes intézőjét, akinek létezéséről még az Uralkodó sem tudott.

Neki így lett volna esélye túlélni a második Halálcsillag, vele együtt pedig a Birodalom bukását, illetve ezután kifejezetten érdekében is állna bosszút állnia a mesterének halála miatt. Nem mellesleg igen érdekes konkfliktus/párharc is lehetne Ahsoka és közte, hiszen előbbit még Anakinként, jediként tanította, míg Mareket már sith nagyúrként protezsálta. Nem mellesleg Marek a játék sztorija szerint megtér a jó oldalra, és segédkezik a Lázadás alapításában is.

Egy harmadik elméletben viszont azt a lehetőséget vetik fel, hogy Marrok valójában Barris Offee, akivel A Klónok Háborúja sorozatban találkozhattunk először és utoljára. Neki kulcsszerepe volt abban, hogy Ahsoka hátat fordítson a Jedi Rendnek és Anakinnak, a későbbi sorsáról azonban semmit sem tudunk.

Offee a fiatal Ahsoka egy barátja volt, aki a jedik háborús tettei és bűnei miatt kiábrándult a rendből, és belülről próbálta megdönteni a hatalmukat. A legjobb megoldást erre egy robbantásban látta, ami igen tragikus eseményeket okozott a Jedi Templomban. A terrorcselekménnyel azonban Ahsokát vádolták meg, és a Szenátus már majdnem el is ítélte őt, mikor Anakin el nem kapta Offeet.

A néhai jedit azonnal bebörtönözték, és a klónháborúk óta nem tudni, hogy pontosan mi is történt vele. Mivel azonban az inkvizítorokat az ilyen és ehhez hasonló eltévelyedett jedikből válogatták, könnyen lehet, hogy Marrokra a jedik börtönében találtak rá, akkor még Offeeként.

Vagy ott van a negyedik lehetőség is

Fentebb írtam, hogy Ahsoka egy igazi újításmágnes, szóval az is meglehet, hogy Marrok valójában egy teljesen új karakter, akit majd itt, esetleg majd a 2. évadban fognak jobban kibontani, bemutatni. Az sem kizárt, hogy a Ren lovagok egyikét láthatjuk, ami azért is lehetséges, mert a csoportosulás tagjai az ismeretlen régiókból származnak, ami után ő is aktívan kutat Morgan Elsbeth oldalán.

De bárhogyan is, az már mindenképp pozitív, hogy az Ahsoka rég nem látott mód beindította a rajongók fantáziáját. Reméljük, hogy ez a lendület a második évadra is kitart, hiszen hosszú idő után Ahsoka lehet az, akivel egy sosem látott oldaláról tárulkozhat elénk a messzi, de már unásig ismert galaxis.

Az Ahsokát  kizárólag a Disney+ kínálatában nézheted, az új részek pedig minden hét szerdáján kerülnek fel.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod KELL az Ashoka gonoszáról, Thrawn főadmirálisról

×