Az Inkvizítorok a sithek legkeményebb, leghalálosabb fegyverei, akik egykori bajtársaik ellen szövetkeztek az erő sötét oldalával.

Egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon sok olyan megcsömörlött Star Wars-rajongó akad a Földön, akik a temérdek Disney cucctól már rég kiégtek, és már kevésbé követik nyomon az Erő fényes és sötét oldalának csatározását, úgy pedig a Galaxis sorsának alakulását, de mégis tűkön ülve várják az Obi-Wan sorozatot.

Ennek nyilvánvalóan két fő oka van: a legendás jedi mester szerepéhez visszatérő Ewan McGregor, és Vader ikonikus fekete életben tartó páncélzatát magára öltő Hayden Christensen, akik 17 év után porolhatják le ismét a fénykardjukat. A sorozat kapcsán pedig nemcsak a színészóriások miatt bizakodhatunk, hanem az előzetes által felvázolt történet alapján is, ugyanis ha jól vettük ki belőle, akkor nagyon sok szálat fésülhetnek majd össze benne.

Az egyik ilyen kulcsfontosságú esemény az Inkvizítorok megjelenése lesz, akik egy ideje már a hivatalos (Disney) kánon részei, de élőszereplős formában még sosem láthattuk őket. Eddig csak Dave Filoni animációs Star Wars-sorozatában, a Lázadókban, a Marvel képregényeiben, és a Respawn Entertainment Star Wars Jedi: Fallen Order játékában tűntek fel, de mindegyikben kiemelt szerepük volt.

Szóval akkor kik az Inkvizítorok?

Az Inkvizítorok egy sitheket szolgáló erőérzékeny – amolyan féltitkos – csoportosulás, akik a 66-os parancs utáni „Tisztogatás” során megadták magukat mind a Birodalomnak, mind pedig a sötét oldalnak. Az inkvizítorokat ezután maga Darth Vader képezte ki kifejezetten arra az egyetlen célra, hogy felkutassák a galaxisban a még életben maradt jediket, és az erőérzékeny gyerekeket.

Az inkvizítorok pontos száma ismeretlen, mivel nem mindegyik fedte fel magát, de úgy járja, hogy legalább tizenketten vannak, de a hivatalos kánonban eddig tízet ismerhettünk meg. Ők ugyan technikailag nem részei a birodalmi katonai hierarchiának, de szinte bármilyen rendelkezésükre álló erő parancsnokságát átvehetik, hogy elérjék a céljukat. Egyetlen embernek felelnek csupán, közvetlenül Darth Vadernek.

Az Inkvizítorok vezetőjéről nem sokat tudni, azt viszont igen, hogy korábban egy jedi templomőr volt. Palpatine hathatós segítségével viszont ő lett a Nagy Inkvizítor, aki tulajdonképpen egymaga irányítja a fennmaradt jedik kiirtását. Utána következik a Fallen Order gonosza, a Második Nővér, majd „megadási sorrendben” a Harmadik Nővér, a Negyedik Testvér, a Hatodik Testvér, a Hetedik Nővér, a Nyolcadik Testvér, a Kilencedik Nővér és a Tizedik Testvér. A Tizenegyedik Testvér és a Tizenkettedik Nővér kiléte ismeretlen.

A Nagy Inkvizítor

Ami az Obi-Wan tekintetében érdekes lehet, hogy az egyik szereplőjéről bizton tudjuk, hogy kanonikusan halott. Ő nem más, mint a Nagy Inkvizítor, aki még a Lázadók első évadában életét vesztette a Kanan Jarrus és fiatal tanítványa, Ezra Bridger elleni küzdelemben.

De nem ő az egyetlen, aki életét vesztette, sőt tulajdonképpen a legtöbbjük már alulról szagolja az Erőt. Kenobi mester legádázabb ellenfele, Dath Maul például kegyetlenül végzett a Hetedik Nővérrel és az Ötödik Testvérrel, ahogyan Ashoka Tano sem kegyelmezett a Hatodik Testvérnek, de Kanan is a végzetébe küldte Nyolcadik Testvért, a Második Nővérre pedig maga Vader mérte a halálos csapást, míg a Tizedik Testvért ironikus módon klónkatonák tették hidegre.

A sorozatban viszont vélhetőleg nem ők, hanem a Moses Ingram alakította Harmadik Nővér kerülhet előtérbe, hiszen róla tudjuk a legkevesebbet. Persze a Nagy Inkvizítornak is komoly szerepe lesz, de sok izgalmat az ő karaktere már nem fog nyújtani. És mivel az Obi-Wanban megjelennek majd ezek az elhalálozott figurák is, így szinte biztosan kijelenthető, hogy a Lázadók és a Fallen Order eseményei előtt járunk, ami miatt akár olyan élőszereplős formában még nem látott szereplők is felbukkanhatnak, mint a Cameron Monoghan által megformált Cal Kestis, vagy mint Kanan és Ezra.

Hogy pontosan milyen sors vár a még nem ismert Inkvizítorokra, azt nem tudni, az viszont biztos, hogy a Halálcsillag terveinek ellopását vagy nem élték már meg, vagy sithek bosszújától tartva bujkálással töltötték. Remélhetőleg erről is meg tudunk majd egy s mást május 27-én, amikor dupla résszel debütál a Disney+-on az Obi-Wan Kenobi. 

KVÍZ: Kitalálod a játékokat a borítójuk egy apró részlete alapján?

 

https://leet.hu/xiaomi/

×