Az AMD az elmúlt időszakban nem csak a videokártyái árát nyeste meg. Az elmúlt napokban azonban szinte kihagyhatatlan akciókat hirdetnek.

2023.08.29. – Az AMD 2022 augusztusának végén hivatalosan is leleplezte a Ryzen 7000-es, asztali processzorait. A Zen 4 architektúrára épülő újdonságok több szempontból is új irányokat hoznak magukkal. Néhány fejlesztést nem csak a chipben, hanem a processzor fizikai kialakításban is kiszúrhatunk. A korábbi Ryzen egységek PGA kialakítást kaptak, azaz a “tűket” a CPU alján találhattuk meg. Az AM5 foglalat, melyet az újdonságok használnak már LGA kialakítással rendelkezik, hasonlóan a konkurenciához.

Már akkor lehetett sejteni, hogy a vörösek az 5800X3D-vel bemutatott 3D V-Cache megoldást sem dobják ki. Örömhír, hogy ezúttal három egység is megkapta a fejlesztést, így több árszegmensben válogathatunk belőlük. A 7800X3D, 7900X3D és 7950X3D modelleket azóta több független magazin és csatorna megizzasztotta már. Hamar kiderülhetett, hogy a 7800X3D ezek közül a legjobb választás, miközben a legolcsóbb is a három egység miatt. A kialakításának köszönhetően ez profitál a legjobban az extra gyorsítótárból. Legyünk akár Intel, akár AMD fanatikusok, az egyértelmű, hogy pusztán gaming célokra jelenleg ez a legjobb processzor.

Ismét megnyeste az árakat az AMD

AMD Ryzen 7800X3D

Az AMD egysége 450 dolláros nyitóáron érkezett meg 2023 tavaszán. Az AMD azonban az elmúlt időszakban egyértelműen az árak csökkentésén dolgozik. Nem csak a processzoroknál, hanem a videokártyáknál is megfigyelhetjük ezt a tendenciát. Nem meglepő módon, először az amerikai piacon lépik meg ezeket, ám szépen lassan az európai piac is megérezheti a változásokat.

Szépen csökkent az AMD 7800X3D ára az elmúlt időkben

Szépen csökkent az AMD 7800X3D ára az elmúlt időkben

A hazai grafikonokon is egyértelműen leolvasható az elmúlt hónapok árcsökkentése. Most azonban minden eddiginél nagyobb akción dolgozik a vörös óriás. Közel 100 dollárral olcsóbban vásárolhatják meg a 7800X3D-t a tengerentúlon. Starfield ezekhez a példányokhoz nem jár, ám sokaknál ez nem befolyásoló tényező. Annál inkább a szintén csökkenő DDR5 és alaplap árak. Egyre jobban megérheti már új alapokra építkezünk, ha folytatódik ez a trend. Remélhetőleg arra sem kell már sokat várnunk, hogy hazánkban is érezhető legyen egy 10-20 ezer forintos csökkenés.

Forrás: Videocardz

Jobb, mint a DLSS?! – Ütős szoftvercsomaggal készül az AMD

 

×