Lelepleződött a keresőóriás, és ehhez elég volt csak egyszer végiglapozni a rendszer állítása szerint többmillió találatot. Hát, nem annyi. Nagyon nem!

2022. 08. 01. – Egyre több techóriásról derül ki – vagy legalábbis merül fel a gyanú -, hogy akkora kamugépek, hogy az már a Holdról is látszik. Az Instán követők és kommentek is kaphatók pénzért, a Twitter nem volt hajlandó kiteregetni, hogy mennyi a nem valós felhasználói fiókok száma, amikor Musk fel akarta vásárolni őket, a Facebook meg…

…a Facebook szemétségeiről meg lassan enciklopédiát lehetne írni!

És most a Google… Elég felháborító, hogy a legősibb netes kereső azt állítja magáról, alig egy másodperc alatt találatok millióra bukkant a világhálón, és ezeket mind eléd tárja. Biztos, hogy mind?

Az Index kisebb házi kísérletekkel mutatott rá, hogy mekkora kamu a Google: kerestek egy nagyon hétköznapi szót („üdítő”), amire borítékolhatóan sok találatot „jelenít meg”, és az enter leütése után le is meztelenedett a király.

1,8 millió találat. Aha. És az hogy fér el mindössze 22 oldalon?

A portál megismételtette a motorral a keresést, amire 46 oldalt kapott, tehát – már mondanád is utánunk: mégis miképpen lehetséges, hogy minden űdítővel kapcsolatos tartalom csupán ennyi?!

Ez még akkor is megállja a helyét, ha nem a világ egyik legritkábban beszélt nyelvén, hanem angolul próbálkozol:

A „flower” szó 4,57 millió találatát 28 oldalon „listázza ki” neked a kereső.

A jelenség nagyon nem új, és erről már konteó is született, a „halott internet elmélete”. Ennek hívei esküsznek rá, hogy 5-6 évvel ezelőtt valakik lekapcsolták az internetet, ezért minden kitörlődött, ami előtte volt (:D), hogy aztán robotok és marketingesek gonosz csúf tömege új tartalommal töltse fel az egészet – újraformálva ezzel információt, véleményt, kultúrát, satöbbit.

Nézzük inkább a tényeket

A Google hivatalos indoklása szerint azért nincs előtted minden match, mert a tapasztalatok szerint alig 2-3 oldalra kattintunk csak tovább, és utána új kereséssel a próbálkozunk, ezért elég 300-400 linket odacsűrni. E logika mentén tehát szó sincs róla, hogy megsemmisültek volna a keresett kifejezések néhány évnél korábbi találatai, de

előszűrést alkalmaznak, ami az általad keresett szó legvalószínűbb eredményeit mutatja, így a net mélyebb bugyraihoz már speciális keresésekre van szükség.

Oké. De a többmillió találat ezzel együtt is brutális kamu, mert ha a pékségben csak két croissant maradt a pultban, nem állítja az eladó, hogy van ám még többezer, amiből adhat. Azért nem, mert adott pillanatban csak kettőhöz biztosít hozzáférést. Ez ennyire egyszerű, csak a tech cégek nem érzik magukra nézve kötelezőnek, hogy betartsák a valóság szabályait (ahogy azt Te, a Felhasználó megérdemelnéd).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Iszonyú idegesítő újítást tesztel a YouTube, hogy nehezebben nyomjuk el a reklámokat

×