Egy Z generációsnak számító fiatal átlagosan kétszer akkora összeget költ felújított okostelefonra, mint egy szülőkorú – derül ki egy friss felmérésből.

2023.08.21. – A helyzet az, hogy válság van, szóval be kell látni, igenis piaca van a felújított mobiloknak. Bár azt gondolnánk, hogy ennek célja a spórolás, kiderült, hogy a magyar fiatalok még így is hatalmas összegeket képesek fizetni egy menő mobilért. 30 éves kor felett ez már nem számít, amit most egy friss felmérés is bizonyít.

A bevizsgált és felújított okostelefonok kereskedelmére specializálódott Rejoy.hu több száz vásárlójának bevonásával mérte fel ügyfélkörét a back-to-school szezon apropójából. A kutatás eredményei érdekes trendet fedtek fel. Kiderült, hogy az egyetemista- vagy főiskoláskorú, 18-24 év közötti vásárlók rendelik a legdrágább készülékeket, leginkább iPhone-t.

A Z generációnak iPhone 12-13 Pro és Pro Max kell, az harmincasok beérik az alap iPhone 11 és Samsung Galaxy S10 modellekkel.

iPhone 12, 13

Duplaannyit költenek a magyar fiatalok

Egy Z generációsnak (1996 és 2012 között született) számító magyar Rejoy.hu ügyfél átlagosan több mint kétszer akkora, 170 ezer forint körüli összeget költ felújított telefonra, mint egy szülőkorú (38-44 éves). A fiatalok tehát sokkal szívesebben vesznek drágább és erősebb mobilt a jelenlegi helyett. A harmincas éveik végén járó, vagy idősebb ügyfelek a régebbi, jóval olcsóbb telefonokkal (iPhone X, iPhone 11, iPhone SE 2020) is beérik.

A 18-24 éves korú ügyfelek közül tízből nyolcan 2-4 évente cserélnek készüléket a piactér kutatása szerint. Nagyjából azonos közöttük az iOS-es, illetve Androidos eszközt használók aránya.

Ezek alapján választanak mobilt a Z genek

A magyar fiatalok számára egy leginkább a közösségi média, illetve a fotózási, képszerkesztési képességek a legfontosabbak. De sokan említették a mobilfizetést és a mobilos játékokat is fontos preferenciaként.

Tízből hét fiatal ügyfél státuszszimbólumnak tartja az okostelefonját, míg tízből csupán három szerint nem számít a készülék márkája vagy típusa. A Rejoy.hu egy online piactér, amelyen kiváló minőségű, felújított okostelefonokat értékesítenek 12 hónapos garanciával, szigorú tisztítási/javítási és tesztelési folyamat után.

Ezt láttad már?

Kiszivárgott és megerősítették: ilyen az új The Walking Dead játék

×