Hamarosan megérkeznek az Intel 14. generációs egységei. Az igazi korszakváltást azonban a 15. generáció hozhatja majd el.

2023.08.21. – Az Intel már javában készíti elő a 14. generációt. A Raptor Lake Refresh nem árul zsákbamacskát, a nevéből is sejthető, hogy igazából csak egy félgenerációs ugrás lesz. Ennek azonban van egy pozitív hozadéka is, a friss egységek a 12. és 13. generációs alaplapokban is vígan elketyegnek majd. A legtöbb gyártó már jelentkezett a kötelező BIOS frissítésekkel, minden készen áll a szeptemberi bejelentésre. Első körben az erős, „K” processzorok érkezhetnek majd, míg januárban a gyengébb modellek.

Intel

Nem titok azonban, hogy a felhasználók már 15. generáció felé kacsingatnának inkább. Ez lehet a következő, nagyobb mérföldkő a vállalat életében. Kérdéses azonban, hogy milyen foglalattal és milyen memóriatámogatással akarja kivitelezni ezt az óriáscég. Az elmúlt napokban a korábban már többször is bizonyított adatbányászok friss információkkal jelentkeztek. Ezeknek köszönhetően nem csak a megjelenés várható időpontját, de néhány specifikációt megtudhattunk. Érdemes ezeket továbbra is pletykaként kezelni, ám az elmúlt 3-4 évben nem igazán hibáztak a leakerek.

Az Intel leszámol végre a DDR4 memóriákkal

Az Intel 12. és 13. generáció egyik legnagyobb ereje az volt, hogy a DDR4 memóriákat is támogatta. Ellentétben az AMD Ryzen 7000 szériájával, a felhasználók Intel oldalon eldönthették, hogy melyik típust választják. Az első időszakban volt ez igazán nagy ütőkártya, hiszen akkor még jóval drágábbak voltak a DDR5 memóriamodulok. Mára valamennyire normalizálódott a helyzet, de még mindig költséghatékonyabb lehet a DDR4 megoldás. A fejlődést azonban nem túl okos dolog akadályozni, ezért a 15. generációban már biztosan nem találkozhatunk DDR4 támogatással.

Az alábbiakra érdemes még felkészülni:

  • LGA1851 foglalatot kapnak a 15. generációs, Arrow Lake processzorok, melyeket egészen 2026-ig tartana életben a gyártó
  • Az integrált grafikus egység is hatalmas fejlődésen mehet majd keresztül, korábban RTX 3050 erejű iGPU-ról érkeztek pletykák
  • A magonkénti L2 Cache mérete is erőteljesen megnőhet majd, melyből a játékok profitálhatnak a legjobban
  • Az Intel i5-15600 (ha így hívják majd) nagy eséllyel már 8 P magos kialakításban érkezik, i5 kategóriában először

Egyelőre tehát a fenti információkkal kell beérnünk. Az Arrow Lake egységek 2024 második felében érkezhetnek majd meg a boltok polcaira.

Forrás: Videocardz

Gamerként 10 nagyon fontos okod van rá, hogy használj VPN-t

 

×