A Quake II remasterelésének váratlanul kitörő sikerén felbuzdulva a fejlesztők már most nekiállnának a legelső Unreal leporolásának is.

2023.08.18. – Úgy tűnik, már sosem lesz vége a játékfelújítási divatnak, ami mondjuk játékmegőrzési szempontokból nem is olyan nagy baj. Pláne akkor nem, ha a leporolt címek olyan minőséget képviselnek, mint ami a Nightdive Studios munkáira jellemző, amely az elmúlt évek során eddig összesen 14 kultikus játékot szépítettek meg a modern gépekre, konzolokra.

Köztük olyan legendás és nagyhatású címeket találni, mint Turok 1-2, a Forsaken, a Blood, a Shadow Man, a Doom 64, a PowerSlave, a Rise of the Triad, vagy legfrissebbként a Quake II. De mindezek mellett még csőre töltve várja a megjelenést egy Sin Reloaded, illetve egy System Shock 2 Enhanced Edition, amelynek egyébként az első részét nem csak újrakeverték, hanem az alapoktól, teljesen modern grafikával újra is alkották.

Most, a Quake II hirtelen, de nem annyira váratlan remasterjének a megjelenése apropóján viszont felmerült egy másik ikonikus és meghatározó akciójáték feljavításának ötlete is, ami egyre inkább úgy tűnik, hogy tényleg meg is valósulhat. Én legalábbis erre a következtetésre jutottam a nyilvános diskurzust vizslatva, amelyben a Nightdive vezetője, Stephen Kick nyíltan felkereste az Epic Games első emberét, Tim Sweeney-t,

hogy szívesen elkészítenék az Unreal Remasteredet.


Namármost! Az ötlet nem csak úgy  a semmiből jött ám, van némi előzménye is a sztorinak. Az egészet a nagy Cliff Bleszinski dicsérő szavai indították, melyekkel a Quake II felújított kiadásának minőségét méltatta. Kick erre reagált az 1998-as első Unreal remasterelésével, amit ezen túl egészen 2012-ig lehet visszavezetni.

Cliffy B volt az Epic Games egyik alapembere, aki 1992-től kezdődően szinte minden játék készültében nem csak részt vett, de igen sokat maga is menedzselt. Az epices karrierje 2012-ben ért véget, és amikor átadta a stafétát Tim Sweeney-nek, akkor búcsúzóul még azt kérte tőle, hogy ha van rá mód és lehetőség, akkor valamilyen formában (lehetőleg felújítva) adják ki újra az Unrealt.

Ez azonban nemhogy nem történt még meg, de 2018-ban teljesen leállították a tervezett reboot előmunkálatait, majd nem is olyan régen a komplett Unreal-sorozatot eltávolították a digitális piacterekről. Az 1990-es évek végének és a 2000-es évek játéktechnológiáját meghatározó FPS neve mára már csak az Epic játékmotorjában (és a Fortnite-ban elszórt posztereken) él tovább.

Ebből egyértelműen az szűrhető le, hogy az Epicnek egyáltalán nem áll szándékában teljesíteni a korábbi vezető utolsó kívánságait. Arra azonban már csak a Nightdive ékes munkássága miatt is bőven van esély, hogy kiszervezve a piszkos munkát végül kiadjanak egy „easy moneymaker” remastert. Bár valószínűleg a legtöbbünk tényleg öntenénk az Epic bankszámlájára a pénzt, ha ez tényleg megtörténne, ugyanakkor egy ilyen jelentős hatású játékhoz talán egy Unreal Engine 5-ös újjászületés volna a legméltóbb visszatérés.

Az Epic sajnos még nem reagált a Nightdive megkeresésére, de reméljük csak nem tudunk a háttérben már zajló egyeztetésekről. Aztán ki tudja, hátha a végén eljutnak egy Unreal Tournament 1999 remasterhez is!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Unreal Engine-ben készül a Need for Speed: Underground 2 rajongói remake-je

 

×