Kutatás tárta fel, hogy a klasszikus régi kedvenc címekből mennyihez férsz hozzá, ha újrajátszanád őket. Gyászos eredmény született.

2023.07.11. – A Video Game History Foundation új tanulmánya megvizsgálta a klasszikus videojátékok hozzáférhetőségét, miután kiderült, hogy a kiadók túlnyomó részt elmozdultak a digitális boltok felé, a game-ek pedig nem esnek az archiválási törvények hatálya alá. A videojáték-ipar a világ egyik leggyorsabban növekvő piaca, de

a gyors növekedés során az iparág szinte teljesen megfeledkezett a múltjáról.

Néhány régebbi játék remasterek vagy akár a visszafelé kompatibilitás révén bizonyos platformokon fennmaradhat, de sokan nem ilyen szerencsések. A The Video Game History Foundation (VGHF) által közzétett tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a klasszikus videojátékok 87%-a ma már „kritikusan veszélyeztetett”, és nagyon kevés lehetőség van a megvásárlásukra.

Ami 2010 előtti, az már retro

A VGHF megállapítja, hogy tízből közel kilenc klasszikus játék, ami 2010 előtt jelent meg, nehezen beszerezhető, vagy egyenesen elérhetetlen. Sok gamernek régi hardverre, vagy kalózkodásra kell támaszkodnia, ha hozzá akar férni ezekhez a címekhez. A kutatás során véletlenszerűen válogattak a MobyGames közösségi videojáték-adatbázisból. Rájöttek, hogy a videojáték-történelem mindössze 13 százaléka érhető el mind a mai napig, és egyetlen specifikus gaming korszak sem reprezentálja magát 20 százalékos arány felett. A számok csak még rosszabbak, ha olyan konzolokra készült játékokról van szó, mint a Commodore 64.

Még az olyan konzolok esetében is, mint a PlayStation 2, amelyek iránt nagyobb volt a közvélemény érdeklődése és a közösség aktivitása, a játékoknak csak egy kis része maradt könnyen hozzáférhető a játékosok számára. A tanulmány egyik legjobb példája a Yakuza eredeti, 2005-ös verziója, ami ma már nem kapható. Igen, létezik a Yakuza Kiwami, ami egy hű remake, mai hardverekre, de ez teljesen más játéknak számít, míg az eredetije szinte megszűnt létezni.

A tanulmány két fő okot jelöl meg, amiért ez így alakult 2023-ra

Először is, az Entertainment Software Association, a videojáték-ipar lobbicsoportja következetesen a videojátékok könyvtárakban és archívumokban történő megőrzésének kiterjesztése ellen foglal állást. Másodszor pedig a lobbizás miatt a könyvtárak a videojátékok archiválásának lehetősége ellenére is csak helyben történő hozzáféréssel oszthatják meg a címeket. Ez annak ellenére így van, hogy más médiaformátumok esetében nincsenek hasonló korlátozások.

Arra, hogy ez mennyire káros a játékok rajongói (és a kulturális örökség) számára, a VGHF azt a példát hozza, hogy „képzeld el, ha a Titanic megnézésének egyetlen módja az lenne, hogy találsz egy használt VHS-kazettát”, és ez a szitu még azt is feltételezi, hogy évtizedek óta szépen karbantartod a videomagnód, amin le tudod játszani. „Vagy mi lenne, ha egyetlen könyvtár őrizhetné csak meg és digitalizálhatná a Titanic VHS-t, de ahhoz, hogy megnézd, el kell menned oda? Őrültségnek hangzik, pedig a videojátékokkal kapcsolatban ez a valóság, amiben élünk” – fűzik még hozzá teljes joggal.

Azért párat még fel lehet lelni – itt van hozzá néhány tipp:

Régi PC-s címekkel játszanál? – Ezek az opcióid 2023-ban

×