Sosem árthat egy kis nosztalgia.

A PC-k már hosszú évtizede óta velünk vannak. Az elmúlt 10-20 év rohamos változásai, fejlődései azonban néha ellehetetlenítik, hogy régebbi programokat, játékokat futtassunk a friss masinákon. A hardverek is megállíthatatlan módon alakulgattak az idők során, de az operációs rendszereket sem kellett félteni. Amennyire univerzálisak és könnyen telepíthetőek ezek manapság, annál nagyobb problémákba szaladhatunk bele, ha egy-egy régi címet emelnénk le a virtuális polcunkról. Szerencsére a gyártókat és a kiadókat sem kellett félteni, ahogy a közösség is remek megoldásokkal rukkolt elő, hogy akár még a DOS-érából is szemezgethessünk.

Milyen lehetőségeink vannak, ha régebbi játékokkal játszadoznánk?

Remasterek, portok

Rengeteg régi PC kapott az elmúlt 5-10 évben egy-egy Remaster verziót. Előfordult, hogy teljesen megőrizték az eredeti játékelemeket, textúrákat, de az sem ritka, hogy a kornak megfelelő grafikai tuningban részesítették ezeket a fejlesztők. Ezek esetében nem kell aggódnunk, hogy futni fog-e a modern gépen, hiszen a kiadók éppen ezért hozták létre ezeket. Hátrány, hogy hiába rendelkezünk az eredeti címek digitális vagy netán fizikai változatával, mindenképp ki kell csengetnünk a Remastered verzió árát. Ide sorolhatjuk, hogy a Baldur’s Gate, a Star Wars: KOTOR újra kiadott változatait, de a Resident Evil 4 Remake is csak pár hete jelent meg. 

The Internet Archive

A The Internet Archive weboldala páratlan gyűjteménnyel rendelkezik. A régi weboldalak megőrzése mellett a szoftveres katalógus is említésre méltó. Találunk DOS-os, korai Windows játékokat, de a Commodore 64 és ZX Spectrum rajongóknak sem kell messzire mennie. Ezek jelentős részét akár weben, a böngészőből indítva is kijátszhatjuk, ráadásul teljesen ingyen és bérmentve. Ha szeretnénk, akkor pedig a képfájlokat, .exe fájlokat is letölthetjük, ám nem biztos, hogy egy Windows 11-en megfelelően futnak ezek.

GOG.com

Ha a kiadó vagy a fejlesztőcsapat nem készített Remake/Remaster változatokat, akkor a GOG.com platformja lehet a tökéletes felület ezek beszerzésére. Korai DOS és Windows játékok százait találjuk meg az oldalon. Könnyen előfordulhat, hogy némelyik futtatásához külsős programra is szükségünk lesz, melynek szintén szentelünk egy bekezdést a bejegyzés későbbi szakaszában.

Kompatibilitási mód

Letöltöttünk egy régebbi játékot, de nem akar elindulni? A legelső, amit érdemes megpróbálnunk, az a Windows beépített kompatibilitási módja. A kiválasztott Windows verzióra rábökve az operációs rendszer igyekszik életet lehelni az adott alkalmazásba, játékba. Az esetek egy részében működik a megoldás, ám mára ennél sokkal kifinomultabb módszerek is léteznek.

DOSBOX és a többiek

Ha nincs más út, akkor némi emulációhoz kell folyamodnunk. Manapság, ha régi játékok kerülnek szóba, akkor egyértelmű válaszként mindenki a DOSBOX-ot említi. Nem véletlenül. Segítségével az igazán régi címek is elindulhatnak. Minimális háttértudása azért szükségünk lehet, ám szinte minden játékhoz találunk akár szöveges, akár pedig videós magyarázatot, kis túlzással csak a parancsokat kell lemásolnunk ezekből. A DOSBOX-ot ide kattintva töltheted le. 

Te játszol manapság régebbi címekkel?

Kened-vágod a játéktörténelmet? – Most bebizonyíthatod a gamer érettségin

×