Ha lehet hinni egy friss szivárgásnak, akkor megdöbbentő, hogy az Nvidia mekkora haszonnal adja el egyes GPU-it. Nagyon durva a profit.

2023.08.18. – Ami azt illeti, GPU-fronton az Nvidia mostanában elég jól teljesít. Nem lehet okuk panaszra, már csak azért sem, mert az elmúlt években igen jól jártak a koronavírus-járvánnyal és a kripto-bányászattal. Videokártyáik nem csak elfogytak, de az áruk is jelentősen megemelkedett. Bár igaz, hogy a helyzet azóta némileg megváltozott, az Nvidiának mindig van terve arra, hogyan növelje a hasznot. Ha igazak a most megjelent pletykák, akkor egyes GPU-k esetében az Nvidia jelentős haszonra tesz szert.

Tízszeres áron adnak bizonyos videokártyákat, melyek előállítási költsége töredéke az árnak.

Tae Kim, tech és gaming ipari szakértő legfrisseb bejegyzésében azt mondja, az NVIDIA óriási hasznot húz a mesterséges intelligenciák tárhódításából, ami minden rekordot megdönthet. A videokártyák, melyekről szó van, nem azok, amiket nekünk gamereknek vagy egyszerű felhasználóknak szánnak. Konkrétan a H100-as GPU-ról van szó, ami egy számítási kártya komolyabb műveletekhez.

A hírek szerint egy H100-as GPU előállítási költsége 3320 dollárnál kezdődik, de a vállalat ezeket a GPU-kat 25-30 ezer dollárért árulja. Bár ez egy becsült szám, egyértelmű, hogy az Nvidia sokkal többet is kereshet egy kártyán, mint valaha gondoltuk.

A PCFórum közben hozzáteszi, hogy ez csak elmélet, hogy a szabadpiacon néha akár 70 ezer dollárért is gazdát cserélhet egy ilyen kártya, ami már több mint húszsorosa az előállítási költségnek. Ha minden igaz, akkor az igény is óriási ezekre a kártyákra, szóval az Nvidia nagyon fontos üzletágáról van szó.

Természetesen ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben szinte mindenhol megpróbálják a mesterséges intelligenciákat hasznosítani. Az Nvidia óriási profitot termel, a korábbi kriptovaluta-bányászat inflációja meg sem közelíti azt, amit az AI hype vált ki.

Közben jelentős befektetéseket öntenek az AI-szektorba, a Team Green célja például az, hogy 2023-ban 550 000 H100-at szállítson le. Az előrejelzés szerint 2027-re több mint 300 milliárd dollár bevételre tesz szert az AI eladásokkal az Nvidia. És ezzel nincs vége. Amint az AI GPU-k következő generációja megjelenik, robbanásszerű növekedésnek lehetünk tanúi – írja a WCCFTECH.

Ezt láttad?

MINDEN, amit tudnod kell a Starfieldről, mielőtt fejest ugrasz a végtelenbe

×