Összeszedtünk minden fontos tudnivalót, amivel érdemes tisztában lenni, mielőtt fejest ugrasz a Bethesda eddigi egyik legnagyobb játékába, a Starfieldbe.

Hamarosan megjelenik a kultikus The Elder Scrolls szerepjáték-sorozat alkotóinak teljesen új sci-fi játéka, a hosszú-hosszú évek óta várt Starfield, ami nem csak a Bethesda, de az Xbox és a Game Pass eddigi legnagyobb megjelenése is egyben.

A tudományos fantasztikum legmélyebb csodáiba elkalauzoló játék óriási kalandnak ígérkezik, amiben állítólag mindenki meg fogja találni a maga helyét. Reméljük, ez valóban így is lesz, ezért is kanyarítottunk róla most egy informális cikket, amiben összeszedtünk mindent, amit fontos tudni, mielőtt a megjelenés napján csillogó szemekkel bepattanunk az első, de nem utolsó működő űrhajónk botkormánya mögé.

Miről szól?

 

A Starfield egy óriási űropera szerepjáték, amiben keresztül-kasul bejárhatjuk az általunk is ismert, mégis ismeretlen, ezért a fantázia színezte univerzumot. Kicsit Star Trek, kicsit No Man’s Sky, kicsit Freelancer, kicsit The Outer Worlds, kicsit Fallout, kicsit pedig Skyrim.

A játék során mindenféle bázisokat építhetünk bolygókon, megalkothatjuk álmaink űrhajóját, legénységet toborozhatunk, űrkalózkodhatunk vagy üzletemberkedhetünk, felfedezhetünk lakott és lakatlan planétákat, fejleszthetjük a cuccainkat és a karakterünket és természetesen mindenféle fő- és mellékküldetéseket is teljesíthetünk. A fejlesztők szerint a Starfieldet úgy játszhatjuk majd, ahogyan csak szeretnénk, rajtunk áll, hogy milyen utat választunk ebben a hatalmas csillagrendszerben.

A történetről sokat a megjelenés előtt még nem tudni, de a Bethesda nemrégiben közzétett egy „Ez történt eddig” gyorstalpalót, amiből az emberiség űrbéli kirajzását ismerhetjük meg. Eszerint az ember 2100-ban kezdte el igazán az ismeretlen kolonizálását, majd a század közepére már meg is alakultak az Egyesült Kolóniák, illetve annak központi városa, New Atlantis. De hiába lettünk hirtelen az űr meghódítója, az alapvető ösztöneinken továbbra sem kerekedtünk felül, és hamarosan kitört az első intergalaktikus háború – a Freestar Kollektíva és az Egyesült Kolóniák között.

2296-ban aztán egy másik háborút sem tudott elkerülni az űrbéli emberiség, ami Narion-háborúként került a történelemkönyvekbe. Ez 20 éven át húzódott, aminek a 2216-os Narion-szerződés vetett véget, ami nem sokkal később a Freestar Rangers védelmi erő megalakulásához vezetett.

2275-ben neves tudósokkal és kutatókkal a fedélzeten megalapították a Constellation nevű szervezetet, aminek a játék kezdetekor a karakterünk is dolgozik. 2308-ban ismét kitör az intergalaktikus háború, miután a Freestar vezetői megszegik a Narion-szerződésbe foglaltakat, bár nem tart sokáig, a 2310-es években véget is ér. Az ezt követő évek viszonylagos békében teltek, a Constellationhöz is egyre több és tehetségesebb ember csatlakozott az ismert világ tájairól.

2328-ban a Constellation megépíti az első mélyűr szkennert, aminek segítségével minden korábbi megoldásnál hatékonyabban pásztázhatják fel az addig teljesen felfedezetlen, és félelmetesen távoli rendszereket, galaxisokat. A Starfield cselekménye 2 évvel ezután, 2330-ban veszi kezdetét.

(A teljes idővonalat a Starfield hivatalos oldalán nézheted meg néhány plusz infóval, érdekességgel megfűszerezve.)

Kinek szól?

A Starfield elsősorban azoknak a játékosoknak készült, akik imádják a science fiction műfaját. Esetleg a Star Treken, a Csillagközi Rombolón, az Andromédán, a Firefly-on, vagy a Csillagkapun nőttek fel, és mindig arról álmodtak, hogy egy saját űrhajó fedélzetén, egy saját legénységgel a hátuk mögött felfedezik a Tejútrendszert.

De a szerepjátékok szerelmeseinek is melegen ajánlott, hiszen az a stúdió készíti, amelyik minden idők legjobbjainak tartott RPG-it szállítja immáron generációk óta. Sőt, az akciójátékokhoz szokott játékosok sem fognak csalódni, hiszen a Starfield lényege tulajdonképpen az, hogy a saját stílusunkhoz képest bármilyen módon a történet végére érhetünk – ha úgy, akkor fegyverropogások közepette.

Mikor, hol és mennyiért játszhatom?

A Starfield eredetileg szeptember 6-án jelenik meg kizárólag PC-re és Xbox Series X|S konzolokra. A játékért jellemzően 26-27.000 forintot kérnek. De akad ennél drágább, cserébe extrákkal megpakolt Digital Premium Edition is, ami 38.000 forintba kóstál. Aki ezt az opciót választja, az már augusztus 31-én a mélyűr felé veheti az irányt.

Természetesen ennél jelentősen olcsóbban is lehet vele játszani. A Bethesda összes új címe a Game Passban jelenik meg, úgy a Starfield is, vagyis a játékszolgáltatás előfizetői már az első naptól kezdődően megkötések nélkül fejest ugorhatnak a csillagközi utazásba. A GP konzolon 3190 forint, PC-n 3000 forint havonta, míg az Ultimate csomag 4790 forint kiadást jelent per hó.

Ez utóbbi azonban az Xbox One tulajdonosoknak lehet még érdekes. A Starfield az Xboxok közül kizárólag az újgenerációs vasakra érkezik, azaz a régi gépekkel rendelkezők, de még az Xbox One X-esek is kimaradnak az űr felfedezéséből, hacsak nem Ultimate-tagok. A Starfield ugyanis az xCloud játékstreamingjén keresztül is játszható lesz, ami kizárólag a legdrágább csomag privilégiuma. Így tehát nem kell új konzol venni, de még letölteni sem, hogy elfogadható minőségben élvezhessük az űrkalandot.

A Starfieldet elő is lehet tölteni: Xboxon augusztus 17-én, míg a Steamen augusztus 30-án lehet elkezdeni a telepítést.

Tárhely és gépigénye?

Nos, már lehet készíteni a meghajtókat, és nem csak a csillagközi ugrásokhoz, a Starfield ugyanis nem csak tartalmilag, hanem méreteiben is hatalmas lesz.

Mondjuk Xboxon egyáltalán nem vészes a helyzet, Series X-es és Series S-en is 100 GB-ra kéredzkedik fel, míg a Premium kiadást választóknak 117.07 GB-tal kell kalkulálni. PC-n ezzel szemben már jelentősen többet, 139.84 GB kér, bár az előtöltés során csak 125 GB fog csak lejönni. Ez azt jelentheti, hogy a már szokásos első napi frissítés platformtól függően 15-20 GB is lehet, amit még az indítás előtt külön le kell majd töltenünk.

A PC-s játékosoknak azonban nem ez az egyetlen szempont, amit telepítés/indítás előtt figyelembe kell venniük. Akad egy gépigény is, aminek meg kell felelni, máskülönben a potato géppel rendelkezők az Xbox One-os kollégákkal karöltve vehetik az irányt a Game Pass Ultimate játékstreamingje felé.

MINIMUM:

    • Op. rendszer: Windows 10 21H1 (10.0.19043)
    • Processzor: AMD Ryzen 5 2600X, Intel Core i7-6800K
    • Memória: 16 GB RAM
    • Grafika: AMD Radeon RX 5700, NVIDIA GeForce 1070 Ti
    • DirectX: 12

AJÁNLOTT:

    • Op. rendszer: a legfrissebb Windows 10/11
    • Processzor: AMD Ryzen 5 3600X, Intel i5-10600K
    • Memória: 16 GB RAM
    • Grafika: AMD Radeon RX 6800 XT, NVIDIA GeForce RTX 2080
    • DirectX: 12

Mindkét esetben az SSD erősen ajánlott, bár a Microsoft legújabb DirectStorage frissítésének köszönhetően bizonyos HDD-n is gyorsabban be fog tölteni.

Ez volna minden, amit szerintem mindenképp tudnod kell a Starfieldről még annak megjelenése előtt. Ha bármilyen kérdésed-észrevételed volna még, akkor azt mindenképp jelezd nekünk komment formájában, és mindenképp válaszolunk rá.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod KELL az Ashoka gonoszáról, Thrawn főadmirálisról

×