A friss világszenzáció Barbie kapcsán merült fel, hogy mennyi boolywoodi vonása van, pedig vannak durvább másolások és egyértelmű koppintások is.

2023.08.17. – Hollywood szeret ötleteket csenni az indiai mozitól, de az alábbi filmek többségéről aligha gondoltad volna, hogy eredetileg a boolywoodiak találták ki. Pedig még a Pearl Harbor sztoriját is. Bizony.

Forrás: Touchstone Pictures

Kisebb-nagyobb mértékben, de elég egyértelműen indiai filmek másolatai olyan világhírűvé vált amerikai mozik, amelyekről nem is sejtetted volna, hogy először a távolkeleten jelentek meg. Bár a bollywoodi filmgyártás szintén nagyon nagy mértékben támaszkodik a nyugati profik stílusára, azért fordítva is megy az ötletlopkodás, vagy az egy az egyben licencelés. Néhány esetben magunk is nagyot néztünk, hogy az amerikai alkotók által sikerre vitt történetek mennyire hasonlóak, vagy közel azonosak, mint az indiai mozifilmek, amelyekkel párba állíthatók. Köszi a szemfülességért, ScoopWhoop, GQ!

1. A Common Man (2013) – A Wednesday! (2008)

Ben Kingsley bombamerénylős akciókrimije nem koppintás, hanem teljesen szabályos remake-je az A Wednesday! című indiai filmnek.

Ami azt illeti, bár Kingsley-re szeretünk úgy gondolni, hogy amerikai színész, valójában angol, és ez a film se tisztán hollywoodi, hanem Srí Lanka-i, viszont az angol nyelvű feldolgozás amerikai forgalmazása (Myriad Pictures) jóval több emberhez juttatta el a sztorit, mintha megmaradt volna indiai produkciónak. Egyébként izgalmas, fesztiválokon szétdíjazott mozi.

2. Delivery Man (2013) – Vicky Donor (2012)

Vince Vaughn kaotikus spermaadományozásából és multigyerekes biológiai apává válásából egy dolog volt igazán jó, és az a film alapötlete – ami véletlenül sem eredeti. Ez is egy remake, ami az indiai Vicky Donor (vagy a 2011-es francia-kanadai Starbuck) alapján készült. Ja, feldolgozták párszor.

A két (három) filmben abszolút közös, hogy a világ egyik senkije, akinek az életében semmi érdekes nem történik, egyszercsak felfedezi, hogy egy évtizedekkel korábbi spermaadományázásból sokszoros apa lett. A cselekmények között azért akadnak markáns eltérések is: Vince Vaughn donációja összesen 533 gyermeket eredményezett, míg az indiai Ayyushman 53-at „nemzett”. Sokan felvetették, hogy lehetséges-e ez egyáltalán. Elméletileg igen, ha senki nem foglalkozna vele, hány nőnek ültetik be ugyanannak a donornak a sejtjeit, vagy hiba csúszna a gépbe. De ennek kb. annyi esélye van, mint találkozni egy űrlénnyel.

3. Pearl Harbor (2001) – Sangam (1964)

Tudom, tudom: mitől lenne indiai remake, mikor az amerikai történelem egyik legnagyobb háborús tragédiájáról szól? Hát úgy, hogy a Pearl Harbor-i csata helyszínei és eseményei csupán a közeget adják a fiktív főszereplők fiktív történetéhez. A Ben Affleck, Kate Beckinsale és Josh Hartnett főszereplésével készült 2001-es amerikai romantikus háborús dráma nagy hasonlóságokat mutat az 1964-es bollywoodi Sangam című klasszikussal, amiben Raj Kapoor, Rajendra Kumar és Vyjayantimala játszotta a főszerepet.

Mindkét film két jóbarát sztorija, akik ugyanabba a nőbe szeretnek bele, és egyikük meghozza a legnagyobb áldozatot a másik kettő boldogságáért. Míg az amerikai változatban mindkét barát harci pilóta, addig az indiaiban csak az egyikük szolgál a légierőnél.

4. Hitch (2005)- Chhoti Si Baat (1975)

David Dhawan 2007-es Partner című filmjét gyakran kritizálják azért, mert Will Smith 2005-ös romantikus vígjátékát, a Hitch-et másolja. Kiderült azonban, hogy utóbbi sem eredeti koncepció. Sőt, közfelkiáltással kijelenthető, hogy rengeteg hasonlóságot mutat az 1976-os bollywoodi Choti Si Baattal, amelyben Amol Palekar, Vidya Sinha és Ashok Kumar játszottak.

Ez a film egy félénk férfiről szól, aki szerelmes egy nőbe, de nem tudja, hogyan fejezze ki az érzéseit azon kívül, hogy távolról figyeli. Ami creepy. Segítséget kér hát egy fickótól, akinek az az életcélja, hogy segítsen a magányos férfiaknak átalakulni valakivé, aki tele van stílussal és magabiztossággal, vagyis legyen esélye arra, hogy a kiszemeltje vonzónak találja.

5. Just Go With It (2011) – Maine Pyaar Kyun Kiya (2005)

Adam Sandler egy sikeres plasztikai sebészt alakít, aki boldogtalan házasságáról hazudva más nőkkel flörtöl. Az egyik csajnak elege lesz és válást követel, ezért a doki megkéri az asszisztensét (Jennifer Aniston), hogy játssza el a nejét, akitől éppen „válófélben van”. Annyira tökéletes álcát akar, hogy ahhoz beszervezi az asszisztens gyerekeit is, hogy kész családnak tűnjenek. Addig szövögetik aztán a hazugságok hálóját, míg egymásba szeretnek. Ja, pont, mint Salman Khan és Sushmita Sen filmjében.

6. Fear (1996) – Darr (1993)

A Darr Bollywood egyik közkedvelt klasszikus: a közönség imádja és sosem felejti Shah Rukh Khan őrült zaklatóját, aki annyira megszállottja Juhi Chawla karakterének, Kirannak, hogy még a nevét is a mellkasára véseti.

Három évvel később Mark Wahlberggel is készült egy hasonló (vagy inkább ugyanilyen) mozi, amiben a Nicole (Reese Witherspoon) név kerül a mellkasra. Történetesen a film címe, a Fear is az indiai eredeti fordítása, de akadnak bizonyos különbségek, például az, hogy az amerikai verzióban a főszereplők eljutnak a randiig, így a megszállottságnak az indiai változat plátói sztalkingolásához képest valamivel több alapja van.

Amúgy mostanában ezek mennek a moziban:

Gamereknek be kell ülni! – A legjobb augusztusi mozipremierek

×